Geld verdienen 13 jaar

Geld verdienen op jonge leeftijd

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
geld verdienen 13 jaar

Ben jij momenteel 13 jaar en wil je graag geld verdienen? Het is heel goed mogelijk een bijbaantje uit te voeren naast school. Ook kun je ervoor kiezen een vakantiebaantje te zoeken. Er zijn echter wel veel regels omtrent het werk wat je mag verrichten als 13 jarige. In dit artikel zal ik je dan ook vertellen over de regels en vertellen met welke baantjes/klusjes het meeste geld valt te verdienen.

Er zijn meer baantjes dan je zou denken voor jongeren van dertien jaar. Met de klusjes kun je ook nog eens een flink zakcentje verdienen en winst maken in je vrije tijd!

Regels voor geld verdienen als 13 jarige

Gaaf dat je op 13-jarige leeftijd al geld wilt gaan verdienen. Echter is het aanbod van baantjes nog niet super breed en bestaan er speciale regels voor fysiek en zwaar werk. Daarbij komen ook de restricties in verband met school.

Het is belangrijk dat je een bijbaantje zoekt welke niet te zwaar of onveilig is voor jouw leeftijd. Stel dat je in een supermarkt wilt werken, dan mag je meehelpen met het vakkenvullen/inpakken van lichte producten (niet zwaarder dan 10 kg). Je mag als 13-jarige nog niet werken achter de kassa.

Licht werk bij een lopende band is toegestaan, mits je ouders toestemming hebben gegeven. Kijk wel uit bij de grote machines om ongelukken te voorkomen. Mocht je een bijbaantje hebben waar je vaak moet bukken raad ik je aan om tips te vragen aan het personeel. Zo voorkom je dat je last van je nek of rug krijgt.

Op je dertiende is het niet toegestaan op plaatsen te werken waar alcohol wordt geschonken, zoals op horeca werkplekken. Help je op een boerderij? Dan mag je kleine dieren voeren en groenten/fruit plukken. Het dient wel op een veilige manier te gebeuren. Plukken is dus enkel toegestaan wanneer de groenten/fruit niet met bestrijdingsmiddelen bespoten zijn en blijf uit de buurt van machines of chemische middelen.

geld verdienen als 13-jarige
Geld verdienen als 13 jarige met fruit plukken.

Welk werk mag je doen als 13 jarige?

Op je 13e mag je het volgende werk verrichtten:

 • Simpele klusjes rond het huis en in de buurt. Dit is toegestaan tijdens schooldagen en op vrije dagen.
 • Op vrije dagen mag je helpen met licht en niet-industrieel werk. Niet-industrieel werk betekent dat je niet mag werken in een fabriek of in de buurt van machines.
 • Meehelpen in de winkel of (landbouw)bedrijf van je ouders. Dit is toegestaan wanneer het woonhuis en het bedrijf een geheel vormen. 
 • Meewerken aan een uitvoering.
 • Stage lopen is toegestaan onder voorwaarden.

Werk wat je niet mag doen op 13-jarige leeftijd

Op je 13e mag je het volgende werk niet verrichtten:

 • Werken in een fabriek.
 • Werken in de buurt van machines.
 • Werken in de buurt van schadelijke en/of giftige stoffen.
 • Voorwerpen tillen welke zwaarder zijn dan 10 kilo.
 • Voorwerpen duwen of trekken van meer dan 20 kilo.
 • Werken achter de kassa.
 • Laden of lossen van vrachtwagens.
 • Zelf kranten bezorgen.
 • Horeca, wanneer er alcohol wordt geschonken.

Voorbeelden van klusjes voor geld 13 jarige

Voorbeelden van klusjes die je mag uitvoeren als 13 jarige:

 • Helpen bij lichte werkzaamheden in een winkel of supermarkt, zoals helpen bij het vakken vullen of dingen inpakken.
 • Helpen bij lichte werkzaamheden in een landbouwbedrijf. Werkzaamheden zoals het voeren van kleine dieren en het plukken van groeten/fruit is toegestaan.
 • Werken aan de lopende band. Dit is toegestaan onder strikte voorwaarden. Je werkgever heeft bijvoorbeeld de taak: lichamelijke en geestelijke belasting helpen te voorkomen en een veilige werkomgeving te garanderen.
 • Helpen bij lichte werkzaamheden, zoals op een manege, een camping of in een speeltuin.
 • Klusjes doen voor mensen die je kent. Je kunt bijvoorbeeld schoonmaken, oppassen bij familie of kennissen en auto’s wassen.
 • Reclamedrukwerk bezorgen. Je mag alleen helpen folders en huis-aan-huisbladen te bezorgen.
 • Een modeshow lopen, toneel spelen of in een reclamespotje spelen.
klusjes voor geld 13-jarige
Klusjes doen voor geld als 13-jarige: vakken vullen in de supermarkt

Minimumloon 13 jaar

Het minimumloon bepaalt in Nederland wat een werknemer minimaal hoort te verdienen. Echter beginnen de bedragen vanaf 15 jaar. Voor jongeren van 13 jaar is er dus geen wettelijk minimumloon (WML) vast gelegd. Dit geldt ook voor de agrarische cao’s voor deze leeftijden. De werkgevers zijn dus vrij om zelf afspraken te maken over de hoogte van het loon.

Hoe kan je veel geld verdienen als je 13 bent

Veel geld verdienen is heel goed mogelijk op je 13e. Je kunt ervoor kiezen veel klusjes te doen en te gaan werken in een supermarkt. Je krijgt dan alleen wel te maken met de strengere regels met betrekking tot arbeids- en rusttijden.

Daarom heb ik enkele alternatieve verdien methodes voor je welke ook nog eens erg veel geld mee kunnen opleveren:

 • Eigen bedrijf starten: Wat zijn jouw specialiteiten? Waar ben jij goed in? Misschien heb je wel een goed idee en kun je jouw specialiteiten omzetten in een eigen bedrijf. Het is natuurlijk super van je hobby je werk te maken!
 • YouTube: Steeds meer jonge YouTubers verdienen bakken met geld met hun geplaatste video’s op YouTube. Wellicht kun je een eigen kanaal starten en leuke video’s gaan plaatsen!
 • Affiliate marketing: Eigenlijk kun je pas beginnen met affiliate marketing op je 16e. Echter, mits je ouders toestemming geven kun je ook beginnen op je 13e met affiliate marketing. Als affiliate promoot je simpelweg producten in ruil voor commissie. Wanneer iemand iets via jouw linkje koopt, ontvang je dus geld.

Snel geld verdienen 13 jaar met handel

Wanneer je snel geld wilt verdienen en 13 jaar bent, dan raad ik je aan om een handeltje te beginnen. Er zijn vele online en fysieke plaatsen waar je goedkoop spullen in kunt kopen. De ingekochte goederen kun je vervolgens doorverkopen met een hogere winstmarge. Met deze methode word je eigen baas en kun je erg veel geld verdienen.

Je kunt op de pagina ‘geld verdienen met handel‘ tips lezen over goede handel.

Geld verdienen op 13-jarige leeftijd: conclusie

Geld verdienen op 13-jarige leeftijd is dus mogelijk, maar wel met beperkingen. Je hebt simpelweg minder keuze uit bijbaantjes en zit gebonden aan strengere regels. Vandaar heb ik je enkele alternatieven gegeven, waarvan ik vooral aanraad een handeltje op te zetten!

Één reactie op “Geld verdienen 13 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *