Freelancer? Zo krijg je de beste opdrachten als thuiswerker

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
freelancer krijgt de beste opdrachten

Een van de vele voordelen van freelance-werkzaamheden is de vrijheid. Zo heb je soms de vrijheid om thuis te mogen werken. Maar hoe kom je aan leuke opdrachten en waar moet je rekening mee houden als je alleen thuis wilt werken? In dit artikel staan belangrijke adviezen voor het krijgen van leuk (thuis)werk.

Denk niet aan geld verdienen, maar aan de lange termijn

Een veel voorkomende fout is dat men te snel denkt aan geld verdienen, waardoor men niet goed oriënteert. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar vacatures in Groningen tikt men een aantal functietitels in om te wanhopig te zoeken naar functies die ook maar een klein beetje passen bij de wensen. 

Wanneer je dus op zoek bent naar werk is je intrinsieke motivatie heel belangrijk. Heb verder duidelijk voor ogen wat je kan. In welke regio wil je bijvoorbeeld werken? Tik bijvoorbeeld in: “vacatures in Groningen”.  Sla de oriënterende fase niet over. Hierdoor is de kans groter dat je een baan vindt die echt bij je past.

Dus, samenvattend: kijk goed in welke fase in je carrière je staat en ga voor jezelf na waar je naartoe wilt. Schrijf voor jezelf op waar je goed in bent en vertaal dit door naar een persoonlijk profiel. Nadat je deze fase hebt doorlopen is stap twee om te kijken welke functies het beste aansluiten bij je wensen en kunnen.

Gebruik je netwerk!

Als freelancer is het belangrijk dat je in contact komt met je potentiële klanten.  Een van de manieren om aan je klanten te komen is om evenementen en beurzen te bezoeken. Je ontmoet hier altijd interessante mensen die je niet verwacht. Je bouwt hier dus aan je netwerk, waardoor je veelvuldig je gegevens uitwisselt. 

Je hoeft niet altijd op zoek te gaan naar nieuwe opdrachtgevers. Je huidige klantenbestand onderhouden is minstens zo belangrijk. De meeste opdrachten krijgen freelancers via een relatie. Je vraagt dan namelijk aan je relatie of degene nog iemand kent die behoefte heeft aan jouw werk. 

Voordat je op websites “vacatures in Groningen” intikt is het verstandig om eerst je netwerk in te lichten dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Gebruik hiervoor meerdere kanalen, zoals mond-tot-mondreclame (vraag aan je beste vrienden of ze nog passende bedrijven weten) en online (plaats op LinkedIn persoonlijke berichten, waarin je aangeeft te zoeken naar werk). 

Hoe kom je aan thuiswerkfuncties?

Op internet vind je tegenwoordig ontzettend veel thuiswerkfuncties. Door alleen al te googelen op “thuiswerk vacatures” en vervolgens te filteren op bijvoorbeeld “vacatures in Groningen” zie je al gauw functies die passen bij jouw wensen.

De belangrijkste tip is dat je niet moet gaan betalen om überhaupt aan werk te komen. Deze bedrijven hebben niet als uitgangspunt om jou aan de best passende baan te helpen, maar om jouw te laten betalen om vacatures door te sturen.  

Verder is het belangrijk om onderzoek te doen. Het is verstandig om, voordat je zelfstandig thuis aan de slag gaat, eerst even de opdrachtgever onder vier ogen spreekt. Doe verder onderzoek naar je werkgever. Wat is bijvoorbeeld zijn achtergrond en hebben anderen al met hem samengewerkt? Zijn de inkomsten die je gaat verdienen realistisch?

Tot slot moet de omschrijving van de werkzaamheden niet te vaag zijn. Wanneer vacatures vaag ogen hoef je het aanbod niet direct over te slaan, maar is het wel een goede reden om meer informatie op te vragen. Door vooraf goed te onderzoeken profiteer je later van een leuke baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *