Geld verdienen met tekenen

Gemiddelde leestijd: 10 minuten
Geld verdienen met tekenen

Geld verdienen met tekenen kan voor sommige tekenaars best lastig zijn. Want hoe kun je nou eigenlijk geld verdienen met tekenen? Op deze pagina ga ik dan ook vertellen hoe jij van je hobby ’tekenen’ je werk kunt maken. De tekeningen die je maakt kun je namelijk online te koop aanbieden. Dit biedt veel meer kansen dan je tekeningen op straat te verkopen.

Het mooie is dat je geen professionele tekenaar hoeft te zijn om geld te verdienen. Iedereen kan het dus uitproberen en wellicht erin slagen. Het enige wat je nodig hebt is papier, een potlood, een scanner en een computer. Wanneer je dat hebt kun je al aan de slag!

Hoe kun je geld verdienen met tekenen?

Simpelweg kun je geld verdienen met tekenen door het volgende stappenplan op te volgen:

  1. Maak een tekening op papier met potlood.
  2. Scan de tekening in zodat deze digitaal wordt.
  3. Bied de digitale tekening te koop aan op de door mij aanbevolen platformen.
  4. Wanneer tekeningen worden verkocht, verdien je geld.

Hieronder zal ik alle stappen nader toelichtten, zodat geld verdienen met je hobby niet langer een droom is, maar werkelijkheid wordt.

Hoe maak je digitale tekeningen?

Allereerst dien je dus de tekening om te zetten in een digitale variant. Een digitale tekening wordt ook wel vector genoemd. Door gebruik te maken van een scanner kun je de tekening op je computer zetten.

Daarna kun je de tekening verfijnen door hem met grafische tekensoftware in te kleuren en de belijning over te trekken. De geavanceerde software programma’s ‘Adobe Photoshop‘ en/of ‘Adobe Illustrator‘ kunnen hier goed bij worden gebruikt.

Verder kun je bijvoorbeeld met de programma’s, de tekening een unieke stijl geven en een achtergrond toevoegen. Hierdoor kun je je onderscheiden van de concurrentie.

Wanneer je hier gebruik van maakt is het voordeel dat je de tekening gewoon op papier kunt maken en vervolgens alleen maar hoeft in te scannen. Je hoeft dan dus niet aan een elektronische pen te wennen

Voor mensen die handig zijn met computers en Photoshop kan het juist makkelijker zijn om een tekening op de computer te maken.

Tip: Het kan even duren voordat je de software helemaal begrijpt en optimaal kunt inzetten voor je tekeningen. Kijk daarom op YouTube naar ervaren tekenaars hoe zij dit aanpakken. Als je het ziet, is het vaak een stuk makkelijker om zelf toe te passen, dan wanneer je een artikel op het internet leest.

Geld verdienen met tekenen voorbeeld
Geld verdienen met tekenen: voorbeeld 1
hoe kun je geld verdienen met tekenen
Geld verdienen met tekenen: voorbeeld 2

Eisen voor een goede digitale tekening

Om veel geld te verdienen dien je natuurlijk een mooie tekening te maken. Daarom heb ik een aantal eisen in kaart gebracht waar je tekening aan moet voldoen.

Zorg dat de kwaliteit van de tekening goed is; door voldoende pixels te gebruiken zal je wazigheid en kartelrandjes voorkomen.

Bekijk op stockfotografiewebsites welke tekeningen goed verkopen. Tevens kun je hier inspiratie op doen voor nieuwe ideeën om te tekenen.

Waar verkoop je digitale tekeningen?

Ook al kan jij heel goed tekenen, zolang niemand je tekeningen ziet, zal het lastig zijn om er geld mee te verdienen.

Daarom dien je de tekeningen onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Dit kun je doen met of zonder budget.

Dankzij het internet kun je binnen geringe tijd veel mensen bereiken en ook al verkopen realiseren. Hieronder zal ik je over de verschillende mogelijkheden en platformen vertellen.

Fora voor webmasters

De eerste mogelijkheid die je hebt is om de tekeningen te koop aan te bieden op Sitedeals.nl en Tbforum.com. 

Op deze fora zijn voornamelijk website eigenaren actief, welke regelmatig op zoek zijn naar unieke tekeningen en afbeeldingen.

Op deze websites worden dan ook regelmatig vectors aangeboden en verkocht. Een goede mogelijkheid om gratis aandacht te krijgen voor je tekeningen dus!

Stock photo sites

De tweede mogelijkheid is om je tekeningen op stock photo sites te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld Istockphoto.com gebruiken.

Hierop kunnen mensen over heel de wereld rechtenvrije afbeeldingen kopen, zoals: foto’s, tekeningen, iconen etc.

Jij plaatst hierop dus je tekeningen. Zodra iemand deze koopt, ontvang je een gedeelte van de verkoopprijs.

Ontvang opdrachten

Wanneer je ervaringen op doet met digitaal tekenen, zal je steeds vaker benadert worden door opdrachtgevers met opdrachten. Je kunt dan zelf besluiten of je deze aanneemt of niet.

Het aannemen van dergelijke opdrachten heeft een aantal voordelen. Je bouwt namelijk een potfolio op, kunt ervaringen op doen en meer inkomsten verdienen.

Op de hiervoor genoemde fora voor webmasters worden vaak opdrachten geplaatst door opdrachtgevers zelf. Houd deze recente berichten dus goed in de gaten. Je kunt dan zo snel mogelijk reageren op de betreffende opdracht en het werk aannemen.

Eigen website

Als laatste kun je besluiten om zelf een website op te zetten. Je kunt deze zelf maken (zonder programmeerkennis) of laten maken door een professioneel bedrijf.

In beide gevallen krijg je ruimte om op een mooie manier al je gescande tekeningen tentoon te stellen.

Zodra de website staat, dien je natuurlijk nog bezoekers op je website te krijgen. Je kunt dat doen door je website te optimaliseren voor Google of gratis/betaalde advertenties te plaatsen.

Tip: Het voordeel is dus wel van de hiervoor genoemde platformen dat de websites zelf al een vast aantal bezoekers hebben. Hierdoor zullen je tekeningen direct voor een groot publiek te zien zijn.

Veel geld verdienen met tekenen

Met tekenen kun je flink geld verdienen. Voor een verkochte tekening zal je tussen de 1,- en 10,- euro verdienen. Dit kan natuurlijk veel meer zijn.

Het mooie van een tekening online te koop aanbieden is dat je deze de rest van je leven online kunt laten staan. Hierdoor kun je nog lange tijd geld verdienen voor een tekening die je eenmalig hoeft te maken. 

Veel beginnende bedrijven maken gebruik van de stock photo sites en andere platformen. Het is voor hun namelijk een goedkope manier om unieke afbeeldingen te vinden en jou levert het leuke bedragen op.

Om zo veel mogelijk geld te gaan verdienen met tekenen heb ik nog enkele tips voor je:

  • Gebruik alle toegelichte platformen uit dit artikel, zodat je een zo groot mogelijk bereik hebt.
  • Veel bedrijven kopen logo’s op stock photo sites. Gebruik dus jouw creativiteit om unieke logo’s te maken.
  • Bied extra services aan, zoals het maken van portretten van mensen en/of dieren.

Andere manieren om geld te verdienen dan tekenen

Er kan dus worden gesteld dat geld verdienen met tekenen zeker mogelijk is. Je dient de gemaakte tekeningen enkel om te zetten naar digitale afbeeldingen waarna je ze online te koop kunt aanbieden.

Mocht tekenen je hobby zijn, kan ik zeker aanraden om hiermee leuk bij te gaan verdienen. Wanneer je het goed doet en het slim aanpakt kun je er zelfs maandelijks van rondkomen.

Aangezien je zocht in Google naar: ‘geld verdienen met tekenen‘, is de kans groot dat je ook op zoek bent naar andere manieren om geld te verdienen.

Ik raad je daarom aan ook eens de volgende verdienmethodes op mijn website te bekijken: 

Succes!

PS: mocht je nog vragen hebben, stel deze dan gerust in de reacties hieronder ;).

Één reactie op “Geld verdienen met tekenen

  1. Ik weet dat je foto’s of video’s niet zomaar kunt kopiëren, maar wat geld als je een foto van een persoon of object (na)tekent? Berusten hier dan ook auteursrechten op als je die tekening/vector van die foto vervolgens op een website als istockphoto wilt plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *