Salarisverhoging vragen

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
vragen om salarisverhoging

Vind je dat het tijd is om salarisverhoging te vragen aan je werkgever? Misschien is de werkdruk omhoog gegaan of heb je een nieuwe functie gekregen. Zo zijn er nog meer goede redenen om meer salaris te vragen.

In dit blogbericht wil ik je dan ook vertellen hoe en wanneer je om een loonsverhoging kunt vragen. Ook wil ik je over een handige truc vertellen waarmee je meer geld kunt gaan verdienen. Na het lezen van mijn tips heb jij in ieder geval een grotere kans om meer loon te krijgen.

Waarom salarisverhoging vragen?

Voordat je om een salarisverhoging gaat vragen, is het slim om voor jezelf te bepalen waarom je werkgever, jou meer salaris moet uitbetalen.

Een werkgever geeft meestal alleen een salarisverhoging als zijn werknemer daar recht op heeft. Echter kun je natuurlijk zelf goede redenen bedenken om meer loon te vragen.

Om meer loon te krijgen, zal je meer waarde moeten leveren voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Eigenlijk dien je meer waarde te leveren dan past bij je salaris.

Ga vooraf het salarisverhoging gesprek alle punten op een rijtje zetten, waarom jij een salarisverhoging kunt vragen. Denk hierbij aan:

 • Je verantwoordelijkheden zijn toegenomen.
 • Je hebt een nieuwe functie gekregen.
 • Je krijgt extra taken.
 • Je werkt harder dan andere werknemers.
 • Je werkt beter dan andere werknemers.
 • Je bent meer aan het werk dan normaal, omdat een collega een lange tijd ziek is.
 • Je hebt goede resultaten behaald voor het bedrijf.
 • Je hebt kennis opgedaan voor je branche, bijvoorbeeld door een cursus te volgen. Hierdoor kun je efficiënter en beter werken.
 • Het is lang geleden dat je een salarisverhoging kreeg, terwijl je hier wel recht op had.
 • Je hebt een aanbod gekregen van een ander bedrijf waar je een hoger salaris kunt verdienen.

Werkgevers vinden het niet fijn als je om een salarisverhoging gaat vragen voor persoonlijke redenen. Je moet meer salaris namelijk “verdienen”. Ga dus niet om een hoger salaris vragen als je een kind krijgt of een nieuw huis wilt kopen.

De kans is groot dat je tijdens het gesprek tegenwerpingen krijgt van je werkgever. Ga dus ook vooraf nadenken over argumenten die in je voordeel kunnen werken.

Wanneer vraag je om salarisverhoging?

Er zijn verschillende gelegenheden die wel of juist niet geschikt zijn om een salarisverhoging te vragen.

Een goed moment om een salarisverhoging te vragen is bijvoorbeeld op het moment dat je werkgever jou een nieuwe functie aanbiedt. Een hogere functie betekent vaak automatisch een hoger salaris. Natuurlijk kun je ook bij kleine veranderingen, zoals meer verantwoordelijkheden, vragen om een salarisverhoging. 

Een ander goed moment is tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek. Je bent dan namelijk al aan het praten over jou functioneren binnen het bedrijf. Natuurlijk ga je alleen vragen om een salarisverhoging als de werkgever positief over je is. Er bestaat een kans dat de werkgever jou uit zichzelf een hoger salaris geeft tijdens het gesprek, maar ook dan kun je vragen om een nog hoger salaris.

Als je niet wilt wachten totdat je een nieuwe functie wordt aangeboden, of een volgend functioneringsgesprek hebt, kun je zelf een salarisgesprek aanvragen. Dat is niet raar en zo kun je sneller een verhoging van je salaris krijgen.

Tenslotte dien je voorzichtig te zijn met het vragen van een salarisverhoging als er pasgeleden een grote bezuiniging- of ontslagronde is geweest. Soms ontstaan er echter juist nieuwe kansen, bijvoorbeeld als werknemers worden ontslagen en jij meer taken op je krijgt. Ga niet vragen om meer salaris als je net een grote fout hebt begaan.

Hoeveel loonsverhoging kun je vragen?

Het is slim om vooraf te bedenken hoeveel salarisverhoging je gaat vragen. Je kunt dan onderhalen over de hoogte van het salaris, waardoor je een grotere slagingskans hebt. Bedenk wat je zelf waard bent, en waarom je dat waard bent.

Online zijn er genoeg websites te vinden waarop je salarissen kunt vergelijken. Daarnaast kun je vragen aan collega’s en mensen op internet fora met vergelijkbare functies hoeveel zij verdienen. Tegenwoordig schamen mensen zich niet meer om hun inkomsten te delen.

De hoogte van je loonsverhoging kun je dus het beste zelf bepalen. Vervolgens bespreek je dit met je werkgever. De werkgever zal je loonsverhoging goedkeuren of een tegenbod doen, zoals: een kleinere loonsverhoging, extra vakantiedagen, minder uren werk, meer reiskosten of een auto van de zaak.

Hoe vraag je om meer salaris?

Hierboven heb ik je al enkele tips gegeven, om het salarisgesprek te plannen. Om een salarisverhoging daadwerkelijk te krijgen is het belangrijk om de verhoging op de juiste manier te vragen.

De volgende tips kunnen je helpen tijdens het gesprek over de salarisverhoging die je voor ogen hebt:

 1. Een juiste houding: Je lichamelijke (zelfverzekerde) houding tijdens het gesprek is belangrijk. Vraag niet direct om salarisverhoging en ga ook niet gelijk dreigen dat je je baan opzegt. Stel open vragen en luister wat je werkgever te zeggen heeft. Bovendien kan de druk verlaagd worden door niet precies tegen over elkaar te gaan zitten.
 2. Wees flexibel: Soms zal een werkgever je aanbod afwijzen, bijvoorbeeld door financiële problemen in het bedrijf. Wellicht komt er dan een voorstel op tafel om je toch tevreden te houden. Denk aan bijkomende vrije dagen of een kleine salarisverhoging. Wees flexibel, maar wees ook niet te snel tevreden. Werkgevers zeggen namelijk vaak dingen als: “we geven nooit iemand midden in het jaar salarisverhoging” of “het management of CAO stelt de salarissen vast”. Vraag dan altijd door. Misschien kun je op een later tijdstip een hoger salaris krijgen of vragen hoe je jezelf kunt verbeteren (opleidingen) om meer salaris te mogen verdienen.
 3. Maak het officieel: Bij goedkeuring is het belangrijk vast te stellen wat er tijdens het gesprek is besproken. Zorg dus dat je een bevestiging krijgt van de salarisverhoging via de mail.

Hoe onderhandel je voor meer salaris?

In de onderstaande video worden verschillende dingen besproken rondom het vragen van een salarisverhoging aan je werkgever. Hans van der Spek en Pieter Gautier geven adviezen over (de momenten van) onderhandelingen tijdens het gesprek en hoe je kunt weten waar je recht op hebt. Deze video is dus zeker een aanrader als je meer salaris wilt verdienen. 

Bonus tip voor een zo hoog mogelijk salaris

Aangezien jij meer salaris wilt vragen aan je werkgever is de kans groot dat je meer geld wilt verdienen. Daarom wil ik je nog even vertellen over een methode waarmee je makkelijk een zakcentje kunt bijverdienen.

Je kunt namelijk een hoger maandelijks salaris krijgen door met affiliate marketing aan de slag te gaan. Simpel gezegd ga je dan andermans producten en/of diensten promoten op commissiebasis. 

Het enige wat je hoeft te doen is een affiliate linkje delen op sociale media, een website of andere (online) kanalen. Wanneer personen dan op jouw unieke affiliate linkje klikken en het product kopen, ontvang jij een percentage van de totale verkoopprijs.

Affiliate marketing is een makkelijke manier om meer geld bij te verdienen. Bol.com heeft bijvoorbeeld 20.000.000 miljoen producten die je kunt promoten. Niet gek dat veel mensen een geheel maandelijks inkomen uit affiliate marketing halen en nooit om een salarisverhoging vragen aan hun werkgever.

Salarisverhoging vragen of zelf meer geld verdienen?

Als je met affiliate marketing begint, hoef je in principe nooit meer om een salarisverhoging te vragen. De kansen zijn vandaag de dag namelijk enorm om hier een flink inkomen mee te verdienen.

Om je te helpen meer salaris te verdienen heeft Jacko Meijaard een A tot Z videotraining gemaakt. Je leert tijdens de training precies hoe je affiliate marketing winstgevend kunt toepassen via social media en websites.

Naast het vragen om een salarisverhoging kan affiliate marketing dus een hele interessante optie zijn.

Via de onderstaande knop kun je meer lezen over de Affiliate Marketing Revolutie en direct meer salaris verdienen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *