Geld verdienen met kunst

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
Geld verdienen met kunst

Geld verdienen met kunst? Waarschijnlijk ben je een handelaar of heb je een passie voor kunst. Als je geregeld zelf kunst maakt heb je verschillende mogelijkheden om hier geld mee te verdienen. Het mooie is dat je alleen een canvasdoek nodig hebt om zelf een vorm van kunst te creëren, en dus geld te verdienen.

Schilders zoals Karel Appel maken (prachtige) kunstwerken en verdienen aanzienlijke bedragen. Een andere rijke kunstenaar is Herman Brood, in slechts 5 minuten maakt hij kunst en haalde hier een flink inkomen mee binnen.

Creatief geld verdienen kan goed als kunstenaar. In dit artikel ga ik 11 mogelijkheden met je bespreken om zelf geld te verdienen met kunst.

Geld verdienen als kunstenaar: hoe begin je?

Geld verdienen als kunstenaar is vrij laagdrempelig. Natuurlijk heb je creativiteit nodig om geld te kunnen verdienen met kunst.

De opstartkosten zijn echter ontzettend laag. Er zijn genoeg budgetwinkels waar je de benodigde materialen voor lage prijzen kunt inkopen.

Bij de action vind je bijvoorbeeld een canvas van 1.40 bij 1 meter voor slechts 5 euro. 10 jaar geleden was 50 euro nog een normale prijs voor een canvas van deze grootte.

Verder kun je bij de action een set met tien soorten acrylverf kwasten kopen voor 15 euro. Hierna kun je al beginnen met eigen acryl kunstwerken maken en geld verdienen.

De totale opstartkosten voor een beginnende kunstenaar bedragen dus maar 20,- euro.

Geld verdienen als kunstenaar
Geld verdienen als kunstenaar

Geld verdienen met kunst op 11 manieren

Hieronder ga ik je vertellen over 11 verschillende verdienmethodes om geld te verdienen met kunst. Bedenk zelf welke methode het beste bij jou past.

1. (online) Galerij

Het was vroeger een stuk lastiger kunst snel te verkopen, omdat je een eigen (schilderijen)galerij moest opstarten. Tegenwoordig kun je gebruik maken van bestaande online galeries.

Een galerijhouder zal wel zo’n 40% van het betaalde bedrag voor het gekochte kunstwerk innemen.

Daarnaast nemen houders alleen exclusieve schilderijen aan in hun gallerij. Er wordt namelijk meer kunst aangeboden waardoor je te maken krijgt met concurrentie.

Desalniettemin heeft een galerij een groot bereik om veel geld te kunnen verdienen met kunst. Een galerij zal je helpen door het kunstwerk goed in de markt te lanceren en te promoten bij hun netwerk. Bovendien zal een galerij aanzien geven. Je dient dan wel bij goede galerijen aan te kloppen.

Saatchi als online galerij

Het kan zeker een goede optie zijn om je schilderijen aan te bieden bij galeries. Voorbeelden van online galeries zijn Exto en Saatchi.

Saatchi is een geschikt platform om geld te verdienen met kunst. Naast een Nederlands bereik hebben zij namelijk ook klanten in het buitenland.

Aansluiten bij een galerij kan voordelig zijn als je zelf niets met websites of sociale media wilt doen. Bij het kiezen van een geschikte online galerij dien je op het volgende te letten:

 • Sluit jouw kunst aan op andere kunst in de galerij?
 • Hoe is het niveau van andere kunstwerken?
 • Wat zijn de algemene voorwaarden?
 • Wat zijn de verdiensten?
 • Heeft de galerij een groot bereik?
 • Krijg je de mogelijkhed om jouw verhaal als kunstenaar te vertellen?
 • Hoeveel andere kunstenaars zijn er?

2. Geld verdienen met kunsthandel

De lucratiefste manier omtrent geld verdienen met kunst is om zelf (ingekochte) kunst te verkopen. Met een eigen kunsthandel behoud je namelijk 100% winst voor jezelf en hoeft niks aan tussenpersonen of organisaties af te dragen.

Je zult wel zelf naar klanten voor je kunstwerken moeten gaan zoeken. Hier zijn ontzettend veel manieren voor.

Het beste is om relaties op te bouwen en jezelf actief te promoten. Zo kun je mensen gaan bereiken die graag bij jou kopen, omdat jij het bent. Je hebt bijvoorbeeld een mooi verhaal of maakt coole, unieke kunstwerken. Doe het volgende om klanten te krijgen voor je kunsthandel:

 • Begin te netwerken: Je dient op alle plekken waar potentiële klanten voor kunst zijn actief te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een Instagram en Facebook pagina op te zetten, online marketing in te zetten en naar openingen of bijeenkomsten te gaan.
 • Breng jouw verhaal in kaart: Waarom maak jij jouw kunst en waar haal je inspiratie uit? Mensen herkennen zichzelf in verhalen of vinden het bijzonder waardoor zij eerder geneigd zijn te kopen. Je kunt jouw verhaal vertellen in combinatie met foto’s video’s, teksten en blogs.
 • Actief zijn op socials: Pinterest en Instagram zijn zeer geschikt om je kunst op aan te tonen, en geïnteresseerde te bereiken. Deze sociale media kanalen zijn namelijk gericht op afbeeldingen, ideaal voor creatieve mensen en kunstenaars. Daarnaast kun je op socials, mooie kunstwerken van anderen laten zien en over je eigen leven vertellen.
 • Maak een website om zelf kunstwerken op te verkopen: Met WordPress kun je super simpel een website opzetten voor slechts 15 euro per jaar. Geef interessante informatie over kunst die je maakt en biedt kunstwerken te koop aan. Je website hoeft echt geen prachtig design te hebben. Het is belangrijker dat bezoekers je website weten te vinden en de site een makkelijke navigatie heeft. Jouw kunst kun je verkopen door een webshop op je site te plaatsen, bijvoorbeeld met WooCommerce. Denk ook na over algemene voorwaarden op je webshop: wat als een klant niet tevreden is?
 • Bied je kunst te koop aan op Marktplaats: Dagelijks worden duizenden schilderijen te koop aangeboden op Marktplaats.

Video over kunsthandel

In de onderstaande video geeft Willem Baars les over kunst inkopen en verkopen. Om veel geld te verdienen dien je kunst te kopen dat houvast biedt. Bijvoorbeeld kunst uit de periode 1960 -1980.

3. Kunst gerelateerde opdrachten

Geld verdienen met kunst door opdrachten uit te voeren zal niet voor iedereen werken. Alhoewel het een mooie inkomstenbron kan opleveren, zal niet iedereen voor een werkgever willen werken. Werken voor een werkgever beïnvloedt bijvoorbeeld de creativiteit. Denk ook na over de volgende punten:

 • Afspraken met opdrachtgever: Zet de gemaakte afspraken op papier om te voorkomen dat je toekomstige inkomsten misloopt.
 • Houd een agenda bij: Om te voorkomen dat je afspraken met opdrachtgevers niet na kunt komen, is het belangrijk een realistische planning bij te houden. Je wordt namelijk niet uitbetaald voor de gemaakte uren wanneer je een inschattigsfout hebt gemaakt omtrent een project.
 • Juiste prijs bepalen: Meestal wordt er een vaste prijs per kunstwerk afgesproken. Het kan zomaar zijn dat je langer bezig bent dan verwacht, denk dus goed na over een realistische prijs. Breng van te voren in kaart hoeveel uren en kosten aan spullen je kwijt bent voor het kunstwerk.

Op freelance websites worden veel kunst gerelateerde opdrachten aangeboden. Kijk eens rond door de vacatures en ga op zoek naar leuke werkzaamheden. Er zijn allerlei opdrachten voor kunstenaars te vinden, zowel kleine als grote projecten. Lees meer op de pagina ‘geld verdienen als freelancer‘.

4. (online) Les geven

Een andere manier om geld te verdienen met kunst is door les te geven. Je kunt les geven aan een aantal eigen cursisten, maar ook bij cultuur en kunst opleidingen. 

Les geven kan een extra inkomstenbron opleveren. Het is belangrijk om te gaan netwerken en jezelf zichtbaar te maken. Je moet namelijk zelf op zoek naar mensen die deel willen nemen aan je workshops.

Maak zeker gebruik van Facebook en Twitter en prijs het mooi aan. Ook kun je foto’s en klantervaringen van vorige workshops laten zien om klanten te trekken.

5. Kunst plaatsen op producten

Er zijn veel verschillende producten waar kunst op staat. Denk aan servies, linnengoed, stropdassen en T-shirts. Eigenlijk kun je op alle soorten producten kunst graveren. Op deze manier kun je dus producten verkopen aan een groot aantal mensen.

Het is mogelijk kunst uit te brengen in eigen beheer, maar kunt ook nadenken over samenwerkingsverbanden. 

Mocht je zelf kunst willen uitbrengen, dien je dus weer zichtbaar te worden. In samenwerkingsband dien je weer goede afspraken op papier te zetten. 

6. Kunst in licentie verkopen

Het is een mogelijkheid kunst in licenties te verkopen. Je kunt bijvoorbeeld reproducties maken of kunst op producten graveren. Het kan verstandig zijn een advocaat te raadplegen over het maken van goede afspraken en gebruiken van voorbeeldcontracten.

7. Bijbaantjes

De meeste kunstenaars willen liever geen bijbaantjes nemen. Dat is goed, een bijbaantje als vakkenvuller bij Albert Heijn vind ik zelf namelijk ook niks.

Als een bijbaantje je de vrijheid geeft om kunst te creëren waar je zelf achter staat is het natuurlijk wel een goede mogelijkheid. Er zijn genoeg bijbaantjes te vinden in de culturele sector. Op culturele-vacatures.nl kun je kijken of er een bijbaantje beschikbaar is die goed bij je past.

8. Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om geld te verdienen met kunst. Je gaat dan geld inzamelen om een bepaald kunstproject uit te voeren. Je zal echter wel wat moeten doen om geld te krijgen via crowdfunding. Allereerst is het belangrijk om in kaart te brengen wat de belangrijkste zaken zijn rondom je crowdfunding actie. Het werkt vaak beter om een community te gaan bouwen. Betrokken mensen zullen namelijk in je gaan geloven. Mensen die vinden dat jij iets moois doet en in je geloven, zullen geld investeren in je project.

Een community is niet in 1 dag opgezet. Begin hier dus zo snel mogelijk mee. Zo zullen meer mensen geld investeren in je project en de actie delen op hun social tijdlijnen. Mocht je crowdfunding willen doen via een bestaand platform kun je een account aanmaken op Voor De Kunst, dit is het bekendste platform voor kunstenaars. Het kan beter zijn om je aan te melden bij een bestaand platform dan zelf te gaan aanklooien. Dit heeft te maken met betrouwbaarheid en bereik van het platform. Wel vragen sommige sites een vergoeding voor het starten van een actie. Houd hier dus rekening mee. Je kan ook beslissen om crowdfunding op je eigen website te plaatsen. In eigen beheer ben je natuurlijk wel langer bezig om inkomsten te realiseren.

9. Subsidie aanvragen

In de afgelopen jaren wordt er flink bezuinigd op subsidies. Echter zijn er tot op heden verschillende partijen die fondsen verstrekken. Kijk eens op online fondsenboek om alle fondsen in Nederland te vergelijken. Als je fondsen wilt aanvragen, houd dan rekening met het volgende:

 • Deadlines: Fondsen vragen om deadlines. Soms vragen zij zelfs om een jaar vooruit te plannen. Noteer dus belangrijke deadlines in je agenda.
 • Bekijk of het fonds past bij jouw kunst: Waarom zouden zij een bijdrage aan jou moeten verstrekken? 

Bij de aanvraag dien je een projectplan aan te tonen. Verwerk dus alles in je plan op een manier dat het fonds weet dat jouw project zeker gaat slagen.

10. Sponsoring

De laatste manier om geld te verdienen met kunst is om met sponsoring aan de slag te gaan. Misschien lijkt sponsoring je momenteel nog wat ingewikkeld. Wanneer je besluit sponsors te zoeken dien je weer na te denken over wat jouw bijdrage is aan de sponsor.

11. Geld verdienen met kunst als affiliate

De laatste manier om geld te verdienen als kunstenaar is om met affialte marketing aan de slag te gaan. Met affiliate marketing kun je allerlei producten en diensten gaan promoten in ruil voor commissie. In dit geval kun je dus mensen gaan aanmoedigen om kunst te kopen.

Kijk of de leveranciers van de software of de leveranciers van de kunst waar jij gebruik van maakt, ook affiliate programma’s aanbieden. Hebben zij een affiliate programma? Meld je dan aan als een affiliate. 

Via blogs, websites en video’s kun je kunst gaan promoten door middel van jouw unieke affiliate link. Wanneer mensen besluiten via jouw link te kopen, ontvang jij een commissie. Je kunt als affiliate bijvoorbeeld schilderijenstore.com promoten. 

Lees alles over dit bijzondere verdienmodel op de pagina ‘geld verdienen met affiliate marketing‘.

Meer verkopen als kunstenaar

In de onderstaande video van Expert Talk vertelt Veronique Asselman hoe je goed kunt verdienen met je kunst. Natuurlijk met praktische tips en aanwijzingen.

3 reacties op “Geld verdienen met kunst

 1. Je geeft hier best nuttige tips, maar……. Met die goedkope rotzooi van de Action kun je echt geen verkoop waardige kunst creëren hoor, da’s voor hobbyisten. Als je echt wil gaan verdienen met kunst, kun je veel beter wat meer centen uitgeven aan materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *