Geld verdienen met muziek

Gemiddelde leestijd: 15 minuten
Geld verdienen met muziek

Geld verdienen met muziek? Steeds meer mensen beginnen met het maken van muziek. Je hebt veel soorten van muziek maken. Zo kun je bijvoorbeeld muziek maken door te zingen. Maar je kunt ook muziek maken en geld verdienen door middel van DJ te worden.

Sommige mensen maken muziek voor hun hobby en andere doen het om er hun fulltime baan van te maken. Als je op zoek bent naar manieren om geld te verdienen met muziek, ben je hier op het juiste adres!

Hoe kun je geld verdienen met muziek?

Natuurlijk is het mogelijk om geld te verdienen met muziek. Anders zouden er ook niet zoveel mensen voor kiezen om te leven van hun muziek.

Echter weten veel mensen nog niet dat je ontzettend rijk kunt worden van muziek. Denk maar eens aan grote artiesten in Nederland en in het buitenland. Boef heeft bijvoorbeeld vanuit het niets een carrière in de muziek wereld gemaakt en nu is hij zelfs miljonair.

Het is mooi dat er ook manieren zijn om geld te verdienen met muziek, waarbij je geen grote hoeveelheden luisteraars of bezoekers hoeft te bereiken. Hierover vertel ik je zo meer.

Waarschijnlijk wil je nu ook zo snel mogelijk beginnen inkomsten te creëren met muziek. Hieronder lees je dan ook over 13 manieren om geld te verdienen met muziek.

#1: Spotify of iTunes

De eerste manier om geld te verdienen is door muziek te plaatsen op een speciaal platform. Veel mensen luisteren hun muziek via Spotify of iTunes. Door het enorme aantal luisteraars is dit een goede manier om geld te verdienen.

Het voordeel van deze methode is dat het niet uit maakt of je net begint met muziek maken of dat je al een tijdje bezig bent. Iedereen kan namelijk zijn of haar muziek op Spotify of iTunes zetten.

Van deze 2 platformen levert iTunes het meeste geld op. Hier moeten mensen namelijk betalen per nummer, bijvoorbeeld 1 euro. Bij Spotify kunnen mensen gratis naar jou muziek luisteren, maar Spotify betaald jou geld. 

Hoeveel je krijgt ligt er aan hoeveel je muziek is beluisterd. Spotify wordt ook meer beluisterd dan iTunes. Het beste is eigenlijk om je muziek op allebei de platformen te zetten. Zo kun je op deze manier namelijk het meeste geld verdienen met muziek.

#2: YouTube

Dit is ook een online platform om geld mee te verdienen. Met YouTube kun je namelijk geld verdienen doordat mensen naar jou muziek luisteren. Hoe hoger aantal keer jou nummer is geluisterd hoe meer geld je verdient. 

Wat een voordeel is aan YouTube is dat je een videoclip kan toevoegen wat in tegenstelling tot Spotify en ITunes niet mogelijk is. Nog een ander voordeel aan YouTube is dat je reacties kunt ontvangen op je muziek. Dit zorgt voor meer interactie met je fans en hoe meer fans hoe meer dat je nummer beluisterd wordt en hoe meer inkomsten je ook krijgt.

Waar je op moet letten bij YouTube is dat je een goede videoclip bij je muziek maakt. Kies voor een rustig nummer voor een hele simpele videoclip en bij een uptempo nummer voor een videoclip met veel lichten, kleuren en dansende mensen. Het is erg belangrijk dat je videoclip er goed uit ziet. Dit kan namelijk invloed hebben of mensen nog een keer naar jouw lied gaan luisteren.

Wat ook erg belangrijk is, is de thumbnail. De thumbnail is het plaatje waar je op moet klikken om naar een bepaalde video te gaan op YouTube. De thumbnail is je eerste indruk naar je luisteraars toe. Zorg er dus voor dat deze er aantrekkelijk uit ziet, zodat mensen naar jouw nummer gaan luisteren. Zo kun je geld verdienen met muziek op YouTube.

#3: Een concert

Een manier om geld te verdienen met je muziek is om een concert te geven. Vanwege de coronacrisis gaat dat op dit moment een beetje moeilijk helaas. Echter, als het straks weer is toegestaan om met een grote groep mensen in een concertzaal te zitten dan kan het voor jou, die de muziek maakt, best wel wat geld opleveren.

Houd er wel rekening mee dat je kosten kwijt bent aan het huren van de zaal en de geluidsapparatuur om geld te verdienen met een concert.

Een ander nadeel van deze methode is dat deze niet voor iedereen zal werken. Je moet namelijk al wel wat publiek hebben opgebouwd. Als je dus net begint met muziek maken, kun je deze methode beter niet gebruiken. Je kunt er wel voor kiezen om op te treden in een restaurant waar mensen geld in een potje kunnen doen. Vaak krijg je ook een vergoeding van het restaurant zelf voor het maken van de muziek.

#4: Geld verdienen door muziek te maken voor iemand anders

Wat je natuurlijk ook kunt doen is muziek maken voor iemand anders. Kortweg begin je dan een bedrijf waar artiesten terecht kunnen als ze een liedje willen uitbrengen.

Je kunt bijvoorbeeld de melodie maken van het liedje, maar je kunt ook een hele tekst erbij maken en dus het hele liedje maken voor de artiest. Je kunt dit ook combineren om te kijken wat de artiest zelf wil doen en wat hij of zij aan jou over wilt laten. Op deze manier kun je erg veel geld verdienen met muziek.

#5: Muziekles geven

Wat ook een manier is om geld te verdienen met muziek is om muziekles te geven. Je kunt muziekles geven in allerlei verschillende soorten varianten. Je kunt bijvoorbeeld zangles geven, maar je kunt ook les geven voor piano spelen, gitaar spelen en nog veel meer.

Je kunt een hoop geld verdienen met muziekles als je een hoop klanten hebt. Het is zelfs mogelijk om op een drukke dag een paar honderd euro te verdienen. De klanten kun je gaan krijgen via muziekscholen, Google, flyers en social media kanalen. Zo kun je vrij makkelijk geld verdienen met muzieklessen.

#6: Geld verdienen met muziek covers

Als je goed kunt zingen dan kun je ook covers opnemen. Wat dit inhoudt is dat je van een al bestaand liedje jouw eigen versie maakt. Vervolgens kun je dit op YouTube plaatsen en er geld mee verdienen.

Houd er wel rekening mee dat je liedjes niet zomaar mag kopiëren en je dus wel toestemming moet hebben van de artiest van het lied waar jij een cover van wilt gaan maken. Als je een bevestiging hebt en je brengt je cover officieel uit dan zal je je cover zelfs nog op Spotify of iTunes kunnen plaatsen. Geld verdienen met covers is dus heel goed mogelijk.

#7: Muziek platformen

We hebben het hiervoor al gehad over verschillende platformen waar je je muziek kunt plaatsen. Denk aan Spotify, iTunes en YouTube. Echter zijn er online nog veel meer platformen te vinden waar je muziek op kunt plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn Reddit Music, Amazon Music en Deezer.

Het beste is om je muziek op zoveel mogelijk online platformen te plaatsen, want hoe meer je muziek wordt geluisterd hoe meer inkomsten je krijgt. Maar ook doordat je je muziek op deze verschillende platformen zet, krijg je ook weer meer publiek en dat kan ook weer voordelig zijn voor in de toekomst. Luisteraars besluiten dan namelijk wellicht vaker bij je profiel terug te komen.

#8: Je muziek promoten

Ook is het erg belangrijk om je muziek genoeg te promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook en Twitter. Op social media kanalen zitten namelijk een hoop mensen. Je kunt je muziek daarop dus goed promoten.

Maak op zoveel mogelijk social media kanalen een account aan en plaats daar promoties naar je muziek toe. Ook kun je bij Facebook gebruik maken van Facebook advertenties. Je betaalt dan een klein bedrag aan Facebook, waarna zij jouw advertenties laten zien op de tijdlijnen van facebook gebruikers. Betaalde advertenties is de meest gebruikte methode om reclame te maken voor muziek.

Waarom reclame maken voor je muziek nou zo belangrijk is? Je luisteraars komen helaas niet altijd vanzelf. Je moet de luisteraars prikkelen om naar je muziek te gaan luisteren om er vervolgens geld mee te kunnen verdienen. Je kunt bijvoorbeeld een stukje van je liedje laten horen op social media zodat mensen nieuwsgierig worden en de hele versie willen horen. Dan gaan ze vervolgens naar Spotify, iTunes of YouTube toe om je muziek je beluisteren en verdien je dus geld.

#9: Geld verdienen met muziek luisteren

Er zijn diensten zoals Slicethepie waarmee je geld kunt verdienen door muziek te luisteren.  De bedoeling is om reviews te schrijven over de nummers die gepubliceerd zijn op Slicethepie. Vaak moet je muziek van onbekende bands en artiesten beoordelen.

Vaak bedraagt de vergoeding per review zo’n 15 cent.  Je begrijpt dus dat je aardig wat reviews moet publiceren om een leuk centje te bijverdienen. Toch willen veel mensen graag geld verdienen met muziek luisteren. De app kun je dan downloaden en gebruiken op je telefoon.

Geld verdienen met muziek luisteren
Geld verdienen met muziek luisteren

#10: Licenties verkopen

Het aanbieden van licenties is geen makkelijke manier om geld te verdienen. Je zal je namelijk aan een aantal voorwaarden moeten houden bij het maken van de muziek. Echter kun je behoorlijk veel geld verdienen op deze manier, omdat je muziek onder andere door filmmakers en bedrijven zal worden gebruikt.

#11: Stock muziek sites

Een opkomend verdienmodel voor muziek is het publiceren van je muziek bij stock muziek sites. Denk bijvoorbeeld aan de stock sites: Shutterstock en Motion Elements.  

Je muziek zal worden geplaatst in een grote bibliotheek. Vervolgens kunnen klanten van de stock sites kiezen om jouw muziek onder hun video te plaatsen. Uiteraard krijg je betaald wanneer mensen besluiten een nummer van jou te gebruiken.

#12: Muziek apparatuur of ruimte verhuren

Als je even op vakantie bent of gewoonweg een tijdje afwezig bent, kun je alsnog geld verdienen met muziek. Het is namelijk een mogelijkheid om apparatuur of een studio te gaan verhuren. Als je genoeg geld hebt, kun je bijvoorbeeld instrumenten kopen om te verhuren. Het kan veel geld opleveren, maar je dient jezelf wel in te dekken voor eventuele schade.

#13: Affiliate marketing en muziek 

Ik ben zelf erg fan van affiliate marketing. Kort gezegd kun je als affiliate muziek instrumenten, producten en boeken gaan promoten in ruil voor een deel van de winst. Je hoeft dus zelf niets in te kopen!

Zet simpelweg een blog of social media kanaal op over muziek of een tak binnen de muziek. Hier zal je vervolgens enkel bezoekers op krijgen die dezelfde interesse hebben als jou, namelijk: muziek. Aangezien het allemaal “gerichte” personen zijn, hoef je niet veel mensen te bereiken om geld te verdienen als affiliate met muziek. Je gaat namelijk een heel gericht productaanbod doen aan de juiste groep mensen.

Geld verdienen met muziek? Dit is de beste methode!

Dit waren de manieren om geld te verdienen met muziek. Er zijn natuurlijk nog tal van mogelijkheden om geld te verdienen met muziek. Op deze pagina heb je in ieder geval kunnen lezen over de manieren die het meeste voorkomen.

Zoals je hebt kunnen lezen raad ik je aan om met affiliate marketing aan de slag te gaan. De kansen liggen namelijk voor het oprapen en je kunt erg veel geld verdienen met je passie: muziek!

In de videocursus van Jacko Meijaard, de Affiliate Marketing Revolutie, legt Jacko je stap voor stap uit hoe je hoge inkomsten met affiliate marketing kunt gaan verdienen.

Dit is by far de makkelijkste manier om geld te verdienen met muziek. Klik op de onderstaande button om meer te lezen over de methode.

Video: geld verdienen met muziek – door Lars Kelpin

In de onderstaande video van YouTube vertelt Lars Kelpin wat goede inkomstenstromen zijn voor muzikanten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat je kunt verdienen met de rechten van je muziek en een nummer op de radio.

Muziek maken heb je in verschillende vormen zoals je hier las. Als je goed kunt zingen, maak je dat soort muziek. Als je goed piano kunt spelen dan ga je muziek maken met de piano. En als je goed gitaar kunt spelen dan kan je muziek maken met je gitaar.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het maken van muziek. Als je dat niet hebt en je bent 100% uit op geld verdienen, dan zal je merken dat het moeilijk gaat. Je gaat namelijk (vooral in het begin) merken dat de inkomsten nog niet zo hoog zijn. Veel mensen geven dan ook al snel op, omdat zij niet genieten van het muziek maken, maar alleen maar met geld bezig zijn. Neem je tijd, geniet en dan komt je succes vanzelf wel.

Als jij geld wilt verdienen met muziek raad ik je aan dit artikel nog eens een keer goed door te nemen. Kijk goed wat voor jou mogelijk is en wat voor jou het beste werkt.

Ps. Je kunt hieronder een reactie achter laten als je nog vragen hebt over mijn blogbericht. Ook kun je eventueel zelf manieren delen om geld te verdienen met muziek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *