Geld verdienen met beleggen

Gemiddelde leestijd: 20 minuten
Geld verdienen met beleggen

Het klinkt als een ware droom, geld verdienen met beleggen. Veel mensen schrikken echter al van het idee, beleggen wordt namelijk nog wel eens gezien als gokken.

Dat beleggen een risico-element kent, valt uiteraard niet te ontkennen. Dit geldt echter voor alles. Ook een vaste baan kun je immers verliezen. Uit de praktijk blijkt dat het goed mogelijk is om geld te verdienen door slim en verstandig te beleggen, beleggen is dus zeker geen gokken. Wat is bijvoorbeeld de laatste keer dat je iemand hebt zien beleggen in een casino?

Zeker nu het spaargeld op je spaarrekening met de dag minder waard wordt, kan beleggen een aantrekkelijke uitkomst zijn. De tijd waarin je geen extra handelingen hoefde te verrichten om je geld meer waard te laten worden, is helaas voorbij. De hedendaagse realiteit vraagt om een actieve aanpak

Bijkomend voordeel is dat je met beleggen heel wat meer geld kunt verdienen dan die paar procent rente die je een tijd terug kreeg op je spaargeld. Sterker nog, beleg je op de juiste wijze, dan kan je maandelijks geld verdienen met beleggen. Klinkt ideaal toch? Hieronder lees je er meer over.

Wat is beleggen eigenlijk?

Dat het woord ‘beleggen’ zich niet laat uiten in een simpele definitiebepaling is een feit. Grofweg zou je kunnen zeggen dat beleggen gelijk staat aan investeren met het doel om het gekochte later voor meer geld te verkopen. Met andere woorden, koop je iets ter belegging, dan koop je dit om het later tegen een hogere prijs te verkopen. Het verschil in de aan- en verkoopprijs, is je winst.

Het principe is dus vrij simpel. De uitvoering daarentegen, vereist iets meer expertise. Als geld verdienen met beleggen gemakkelijk zou zijn, dan zou iedereen het doen.

Hoe kun je geld verdienen met beleggen?

Je kunt in van alles beleggen. Het meest populair is het simpelweg beleggen op de aandelenmarkt. Hierbij schaf je een of meerdere aandelen van een bedrijf aan, in de verwachting dat de koers op termijn zal gaan stijgen. Je kunt dus geld verdienen met beleggen door bijvoorbeeld slim te handelen in aandelen.

Je zult begrijpen dat wanneer je aandelen van een specifiek bedrijf koopt, dat deze aandelen dan stevig zullen reageren op maatschappelijke ontwikkelingen. Koop je vandaag bijvoorbeeld aandelen in Tesla, en blijkt morgen dat het wegens omstandigheden financieel slechter gaat bij Tesla, dan zal de prijs van de aandelen hier uiteraard (sterk) op reageren.

Minder sterke reacties in koersen vind je bij zogenoemde indices (meervoud van index). Een index is als het ware een bundeling van veel aandelen die allemaal wat met elkaar gemeen hebben. Het voordeel van beleggen in indices, is de stabielere koers. De AEX is een voorbeeld van een Nederlandse index.

Waarom geld verdienen met beleggen in aandelen?

Het prettige aan de aandelenmarkt is dat het relatief laagdrempelig is. Je hoeft geen fortuin op de bank te hebben staan om je bezig te houden met beleggingen op de aandelenmarkt. Beleg je daarentegen bijvoorbeeld in vastgoed, dan zal je doorgaans meer kapitaal nodig hebben.

Wat beleggen in aandelen en in vastgoed wel met elkaar gemeen hebben, is dat je van meer geld meer winst kunt maken. ‘Geld maakt geld’ wordt er nog wel eens gezegd. De kans dat je met tien euro duizend euro winst maakt is minder groot dan dat je met tienduizend euro die zelfde duizend euro winst maakt.

Wil je direct serieus geld verdienen met beleggen, dan zal je ook met serieus geld de markt op moeten gaan. Je kunt uiteraard ook rustig een portfolio opbouwen, dit is doorgaans realistischer en verstandiger. Hieronder ga ik een 11 tips en strategieën delen om succesvol geld te verdienen met beleggen.

#1: Beleg met het geld dat je missen kan

Er zullen maar weinig beleggers zijn die deze ‘gouden-regel’ zullen ontkennen. Het is nou eenmaal een feit dat beleggen een ware belasting van je gemoedstoestand kan zijn. Veel beginnende beleggers onderschatten dit aanzienlijk.

Heb je namelijk veel geld in beleggingen zitten, dan ben je continue nieuwsgierig wat er met dit geld gebeurt. Wanneer je belegt met geld dat je niet kan missen, dan heb je officieel een garantie voor slapeloze nachten te pakken. Daarnaast zal je merken dat je de hele dag bezig bent met de koersen. Dit kan bijvoorbeeld je werkprestaties of je gezinsleven negatief beïnvloeden.

Met andere woorden, beleggen met geld dat je nodig hebt, is een recept voor ellende. Theoretisch gezien kun je al je geld binnen een betrekkelijk korte tijd kwijtraken. Beleggen doe je dus met geld wat je missen kan. Zonder dit geld moet je je nog kunnen redden in het dagelijks leven, ook wanneer je wegens omstandigheden een keer wat extra geld nodig hebt.

Vergeet daarnaast ook niet dat met ‘geld wat je missen kan’ ook wordt bedoeld dat het om je eigen geld moet gaan. Beleggen met geleend geld is geenszins een goed idee, het zou je namelijk flink in de problemen kunnen helpen.

maandelijks beleggen met eigen geld
Gebruik je eigen geld om geld te verdienen met beleggen

#2: Weet wat je doet

Om maar met de deur in huis te vallen, geld verdienen met beleggen is onmogelijk wanneer je niet weet wat je doet. Wellicht heb je een keer een gelukje, maar een consistente inkomstenstroom zal het zonder kennis nooit worden.

Hoe kom je dan vervolgens aan deze kennis? Bijvoorbeeld door het lezen van boeken van succesvolle beleggers, of door het opzoeken van informatie op het internet. Kennis vergaren hoeft niet lastig te zijn, maar je moet er wel de tijd voor nemen.

Neem de tijd om rustig te beginnen met beleggen en maak geen overhaaste beslissingen. Ga niet ‘even beleggen’ omdat je van stoere Pietje hebt gehoord dat beleggen makkelijk verdienen is, dit is namelijk niet zo. Laat je niet misleiden door heldhaftige beleggingsverhalen en doe je eigen research.

Wel is het belangrijk om daad bij woord te voegen. ‘The best day to begin, is today’ zeggen de Engelsen wel eens. Laat je niet gek maken en begin vandaag nog met het opdoen van relevante kennis. Als je iets op de lange baan schuift, komt het er vaak nooit meer van.

Beheers je inmiddels de ‘kunst’ van het beleggen? Stop dan niet met leren. Het is belangrijk om je continue te blijven ontwikkelen, er valt altijd nog wat te leren. Als je eeuwig blijft hangen in diezelfde oude beleggingsstrategie, zal je op termijn merken dat het steeds minder effectief gaat worden.

#3: Geduld is een schone zaak

Toegegeven te hebben, het klinkt als een cliché. Er zit echter wel een kern van waarheid in. Je zult – zeker aan het begin – geneigd zijn om je beleggingen op de voet bij te houden. Dit is op zichzelf niet zozeer problematisch, maar het is belangrijk dat je niet vroegtijdig uitstapt. Zo loop je doorgaans namelijk veel geld mis.

Laat je niet leiden door je emoties en werk rustig naar je beleggingsdoelen toe. De koersen zullen altijd fluctueren. Geld verdienen met beleggen kost nou eenmaal tijd. Complete paniek zal je portfolio geen voordelen opleveren. Blijf kalm, beheerst en heb geduld, ook als de cijfers even wat minder groen kleuren. Je weet immers precies wat je doet, omdat je voldoende research hebt gedaan.

#4: Geld verdienen met beleggen is emotie

Als geld verdienen met beleggen makkelijk was, deed iedereen het. Veel mensen maken echter beschamende verliezen, omdat zij simpelweg hun emoties niet voldoende onder controle hebben. Laat je je leiden door emoties, dan zal je hoogstwaarschijnlijk slechte beslissingen maken.

Het vereist heel wat koelbloedigheid om met een rationele blik op de markt te blijven kijken, compleet je emoties uitschakelen zal dus ook lastig worden. Door je echter bewust te zijn van de hoofdregel dat je niet dient te beleggen louter op emotie, zal je er ongemerkt steeds meer rekening mee gaan houden.

Wanneer je je emoties onder controle hebt en jezelf een bepaalde mate aan koelbloedigheid kunt toedienen, zal je kunnen profiteren van de emoties van anderen. De markt reageert immers heftig op emoties van de grote groep aan beleggers. Wanneer jij in alle koelbloedigheid in staat bent om de situatie te overzien, zal je een aanzienlijk voordeel hebben ten opzichte van andere beleggers. Hier pluk je vervolgens de vruchten van.

#5: Zet (koers)doelen en maak een plan

Het is altijd verstandig om een plan te hebben. Ten eerste is het relevant om vast te stellen waarom je in eerste instantie begint met beleggen. Wil je bijvoorbeeld geld verdienen met beleggen voor de oude dag of is financiële vrijheid juist je doel?

Met een doel voor ogen zal je gedisciplineerder kunnen werken dan wanneer je geen concreet doel voor ogen hebt. Wees niet bang om een ambitieus doel te zetten, je zult merken dat het je motiveert.

Alvorens een belegging in te gaan is het daarnaast verstandig om doelen te stellen met betrekking tot de specifieke belegging. Geld verdienen met beleggen gaat niet lukken met wat willekeurige handelingen.

Beslis voor jezelf wanneer je instapt bij een bepaald aandeel of een ander beleggingsproduct. Het is daarbij misschien nog wel belangrijker om te weten wanneer je absoluut uitstapt. Dit werkt twee kanten op. Enerzijds zet je een zogenoemde ’take-profit’, dit is je koersdoel. Als de koers dit haalt, verkoop je je aandelen met winst. Anderzijds zet je een ‘stop-loss’, dit is de koershoogte waarop je absoluut uitstapt. Het is belangrijk om deze stop-loss vooraf te bepalen, om te voorkomen dat je je uiteindelijk laat leiden door emoties. De volgende tip sluit hier op aan.

Het maken van een beleggingsplan
Maak een beleggingsplan

#6: Maximaliseer winst en minimaliseer verlies

Maandelijks geld verdienen met beleggen gaat niet over het alleen maar moeten maken van winst. De kunst van het beleggen is eigenlijk het minimaliseren van verliezen en het maximaliseren van winsten. Het is namelijk onmenselijk om het altijd bij het rechte eind te hebben.

Je zult beleggingen doen die uiteindelijk minder lucratief blijken dan je had gehoopt. Het is van belang om dan op tijd uit te stappen en je verlies te nemen. Laat je verliezen dus niet onnodig oplopen. Hiervoor zet je de voorgenoemde stop-loss. Daarnaast is het uiteraard je doel om winsten te maximaliseren, zodat je beleggingsrekening niet slechts een balans van winsten en verliezen wordt. Per saldo wil je uiteraard winst maken.

#7: Wees consistent en zet door

Wil je graag op consistente basis geld verdienen met beleggen? Dan zal je zelf ook daadwerkelijk consistent moeten beleggen. Af en toe even wat aanpoten zet geen zoden aan de dijk. Heb je doel voor eigen en handel naar het plan dat je voor jezelf hebt uitgestippeld.

Zet bijvoorbeeld maandelijks wat geld opzij voor beleggingen. Zo kan je maandelijks geld verdienen met beleggen, mits je natuurlijk verstandige beleggingen doet. Dat consistentie en doorzettingsvermogen sleutels zijn tot succes hoef je maar weinig succesvolle mensen te vertellen. Waar andere het opgeven, ga jij consistent door. Je wilt namelijk niet behoren tot die grote groep aan verliezende beleggers die na een paar maanden al van de markt af stappen.

#8: Vaar mee op de trend

Een koers kent in de meeste gevallen een trend. Hiermee wordt bedoeld de kant waarop een koers zich in grote lijnen beweegt. Zo wordt gesproken van een positieve trend wanneer de koers in algemene lijnen een solide stijging vertoont. Men zegt wel eens: ’the trend is your friend’.

Wees niet te eigenwijs, want dan zal je de kracht van een trend tegen je voelen. Wanneer een trend overwegend negatief is, zou je kunnen stellen dat er over het algemeen op het moment weinig vertrouwen is in het betreffende beleggingsproduct. Je moet erg zeker zijn van je zaak, wil je tegen de trend in beleggen. Zeker voor een beginnende belegger, is dit af te raden.

Het simpelweg profiteren van een trend, zal je weinig kopzorgen geven. Zo zit je in een boot, meevarend op de golven die je de juiste kant op leiden. Tegen de stroming in varen is altijd lastiger. Dit wil echter niet zeggen dat tegen de stroming in varen onmogelijk is. Sterker nog, tot in bepaalde mate kan het bijzonder veel winst opleveren. Het is daarbij relevant om goed te analyseren wat de markt nou eigenlijk doet. Dumpt iedereen een aandeel op grond van emotie en daalt de koers daardoor? Dan doet zich wellicht een mooie kans voor. Daalt de koers echter al een tijdje structureel, dat ligt de oorzaak dieper en dien je dus op te letten. 

Let hierbij op dat je de trend wel ruim genoeg analyseert. Een trend doet zich niet voor binnen een uur of een dag, maar binnen een langere periode van bijvoorbeeld weken, maanden of zelfs jaren. Hoe breed je de trend bekijkt hangt uiteindelijk ook af van de doelen die je poogt te behalen door te beleggen.

#9: ‘Buy the dip’

Doe je de constatering dat een koers van een aandeel lager staat dan normaal? Doe research en kom er achter hoe dit komt. Lagere koersen dan normaal bieden doorgaans veel kansen en mogelijkheden.

Omdat een koers ooit hoger is geweest, weet je immers dat er potentie in zit. Vind je een aandeel in de ‘aanbieding’? Overweeg dan om deze te kopen, maar probeer wel eerst te achterhalen waarom de koers precies zo laag staat.

Vaak blijkt immers dat de koersen na verloop van tijd wel weer gaan stijgen na bijvoorbeeld een (economische) crisis. De wereld ontwikkelt zich nou eenmaal en dit blijkt niet te stoppen. De aandelenmarkt heeft zich al meermaals bewezen als het gaat om het herstellen van de koersen na een grote crisis.

Door groots in te kopen wanneer zich vervelende maatschappelijke situaties voordoen, kun je optimaal profiteren van de draagkracht en de ‘leverage’ van de markt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dit sluit nauw aan op het eerder genoemde feit dat je kunt profiteren van emoties van anderen. Wanneer je scherp bent op de dipjes van de markt, zal geld verdienen met beleggen je waarschijnlijk goed afgaan.

#10: Geld verdienen met beleggen door je te specialiseren

Het nadeel van de bekendere aandelen is dat iedereen ze kent en ook praktisch iedereen er in handelt. Je ziet dan ook dat deze aandelen doorgaans erg fluctueren. Het is vaak verstandiger om je te specialiseren in een niche.

Vanuit verschillende bronnen blijkt dat mensen die succesvol zijn met iets, zich meestal hebben gespecialiseerd in iets. Dit is iets wat je ook kunt toepassen bij het beleggen. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten bedrijven, aandelen en beleggingsproducten te vinden. Wanneer je je weet te specialiseren in een bepaalde tak van sport – ook wel een niche genoemd – zal je merken dat je het niet van de bekendere aandelen hoeft te hebben.

Er wordt vaak beweerd dat juist spreiding de gouden sleutel tot succes is, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Zo zal je winst maken op het ene en verlies maken op het andere. Dit is natuurlijk per saldo niet erg winstgevend en het is daarbij een onnodige verkwisting van je kostbare tijd en moeite.

Wees niet bang om een bepaalde niche in te duiken, ook binnen een niche is het immers mogelijk om je risico op een adequate wijze te spreiden. Ga je voor matige resultaten of voor maximale winst? Let dus wel, specialiseren betekent niet per definitie dat je al je kapitaal in één aandeel moet stoppen. Het gaat om het vinden van een specialisatie. Wat deze specialisatie vervolgens is, is aan jou. Bijkomend voordeel: je hoeft niet meer de ontwikkelingen van alle soorten aandelen in de gaten te houden, maar je kunt overzicht houden.

#11: Ga niet naast je schoenen lopen

Vroeg of laat moet het je lukken om mooie winsten te behalen op de markt. Het is echter belangrijk om bescheiden te blijven en niet naast je schoenen te gaan lopen. Een te hoge mate aan zelfvertrouwen is nooit verstandig als het gaat om beleggen.

Maak winsten niet mooier dan dat ze zijn en blijf rustig door beleggen zoals dat zou moeten. Daarnaast zullen ook mensen in je omgeving maar weinig interesse hebben in stoere beleggingsverhalen. Want zeg nou eerlijk, jij staat toch ook niet te wachten op dergelijke verhalen van anderen? Men zal er maar weinig van geloven. Opscheppen over je winsten is mede daarom wel het laatste wat je wil.

Als je naast je schoenen gaat lopen, ga je snel verkeerde inschattingen maken op de markt, omdat je het gevoel krijgt dat je het ’toch allemaal wel kan’. Winst uit het verleden biedt helaas geen garantie voor winst in de toekomst. Elke individuele belegging zal afhangen van jouw rationele expertise. Het zijn bescheidenheid en koelbloedigheid die de goede belegger sieren.

Zet vandaag de eerste stap om geld te verdienen met beleggen

Er zijn verschillende partijen die je de mogelijkheid geven beleggingsproducten te kopen. Dankzij de nieuwe kennis die je hebt opgedaan heb je in ieder geval een grotere kans geld te verdienen met beleggen.

Als je echter zoveel mogelijk winst en zo weinig mogelijk verlies wilt maken, raad ik je aan de aanbevolen training over succesvol leren beleggen te volgen. Beleggingsexpert Harm van Wijk vertelt hierin namelijk exact hoe je winstgevende aandelen vindt, aanschaft en met winst verkoopt.

Klik op de onderstaande knop om de video’s over beleggen van Harm te zien.

Ps. Laat hieronder een reactie achter als je nog tips of vragen hebt omtrent geld verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *