Geld verdienen met transcriberen

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
geld verdienen met transcriberen

Geld verdienen met transcriberen is een vrij onbekend verdienmodel. Toch kan transcriberen een interessante manier zijn om meer inkomsten te verdienen, mits je de Nederlandse schrijftaal goed beheerst. Je gaat namelijk geluidsopnamen uittypen.

Het fijne van geld verdienen met transcriberen is dat je zelf mag bepalen waar en hoeveel je werkt. Zolang jij je laptop bij je hebt, kun je al aan de slag en geld verdienen.

Wat is transcriberen?

Als transcribent verdien je geld door het omzetten van een audio-opname in een geschreven tekst. Denk bijvoorbeeld aan het uittypen van een vergadering of interview.

Je krijgt simpelweg een audio bestand die je kunt afspelen op je laptop. Vervolgens ga je de opname naar tekst omzetten. Soms moet je de gehele opname uittypen en in andere gevallen zal je alleen een samenvatting moeten schrijven.

Sommige transcribers specialiseren zich in een bepaalde branche om meer geld te verdienen. Er bestaat bijvoorbeeld medische transcriptie waarbij materialen in de gezondheidszorg worden omgevormd. Ook bestaat er juridische transcriptie waarbij gerechtelijke procedures worden getranscribeerd. 

Een diploma is geen vereiste om geld te verdienen met transcriberen. Het is wel belangrijk dat je de taal beheerst en dialecten kunt verstaan. Daarnaast dien je zorgvuldig te werken en betrouwbaar te zijn, omdat je een geheimhoudingsplicht hebt.

Als je een snelle werker bent, kan transcriberen interessant zijn. Je krijgt namelijk geld betaald per uitgevoerde opdracht in plaats van per uur.

Hoe kun je geld verdienen met transcriberen?

Om te beginnen met geld verdienen als transcribent kun je een keuze maken uit verschillende mogelijkheden. Er zijn een hoop platformen waar transcriptieopdrachten te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse partij TranscriptieSpecialist. Ook heb je veel buitenlande platformen zoals TranscribeMe, Gotranscript en Crowdsurf. Je kunt jezelf gratis aanmelden op de platformen.

Ook heb je de mogelijkheid geld te verdienen met transcriberen door jezelf aan te melden op freelance websites. Hierop vind je allerlei opdrachten om te transcriberen. Natuurlijk kun je ook gewoon in Google zoeken naar transcriptiebedrijven en solliciteren.

Stel dat je aan de slag gaat bij TranscriptieSpecialist dien je eerst een proefopdracht uit te werken. Dit audiofragment duurt ongeveer een kwartier. Bij goedkeuring van de opdracht kun je beginnen met je eerste officiële opdracht. Er wordt zorgvuldig naar je opgeleverde werk gekeken, zodat je in de toekomst niet meer dezelfde fouten maakt. Na je eerste opdracht kun je zelf in de database naar opdrachten gaan zoeken. Bij elke opdracht wordt vooraf  aangegeven hoelang de audio-opname duurt, wanneer deze getranscribeerd moet zijn en wat de hoogte van de vergoeding is.

Wat heb je nodig om te transcriberen?

Naast een computer en een werkende internetverbinding heb je meer dingen nodig om te kunnen transcriberen.

Het is bijvoorbeeld handig om een koptelefoon met geluidsisolatie te hebben. Ook kan het handig zijn om een voetpedaal te hebben, zodat je audio kunt afspelen, terugspoelen of pauzeren.

Transcriberen kan met een tekstverwerkingssoftware zoals Microsoft Office. In sommige gevallen kun je gebruik maken van de app van bedrijven waarvoor je de transcriptieopdrachten doet. Anders kun je ook gewoon een gratis versie van Express Scribe gebruiken.

Hoeveel geld kun je verdienen met transcriberen?

Transcriberen kan een redelijk maandsalaris opleveren. Vaak wordt een tarief gehanteerd per audio-uur. Je kunt bijvoorbeeld 50,- euro per audio-uur verdienen. Dit betekent dus dat je slechts betaald krijgt voor het audio-uur, en dus niet de werkelijk gemaakte uren.

Hoeveel je exact gaat verdienen met transcriberen ligt aan meerdere factoren. Je kunt bijvoorbeeld sneller en meer geld verdienen als je snel kunt typen, meer ervaring hebt opgedaan, goed kunt horen, over goede apparatuur beschikt, de bestandskwaliteit goed is en kennis hebt van het onderwerp.

Met één audio-uur zijn de meeste transcribents 4 tot 6 uur bezig. Stel dat je 50,- euro voor 1 audio-uur verdient, verdien je dus in werkelijk ongeveer 10,- euro per uur. Je begrijpt wel dat je met deze inkomsten prima kunt leven, mits je snel kunt werken en handig bent met transcriberen.

Echter dien je er rekening mee te houden dat er niet altijd veel werk wordt aangeboden voor transcribents. Zorg daarom dat je je aanmeldt bij meerdere bedrijven, zodat je altijd kunt ingaan op nieuwe opdrachten. Vergeet ook niet om je inkomsten op te geven bij de Belastingdienst.

Om veel geld te verdienen met transcriberen raad ik je aan aan de slag te gaan met een transcriptietrainingsprogramma. Je leert dan de trucs om sneller te transcriberen. Ook kun je het gevolgde programma op je CV zetten, zodat je nog interessantere opdrachten krijgt. Uiteindelijk kun je het verdiende geld investeren in nieuwe apparatuur en software om nog sneller geld te verdienen.

Je kunt vandaag nog beginnen met snel geld verdienen als transcribent door jezelf aan te melden bij een bedrijf of platform en een proeffragment te transcriberen. 

2 reacties op “Geld verdienen met transcriberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *