Financieel krap zitten

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
financieel krap zitten

Financieel krap zitten is totaal niet fijn! Misschien moet je rekeningen betalen, maar heb je momenteel geen geld. Of wil je spullen kopen, maar is dit niet mogelijk omdat je in een financieel krappe situatie verkeerd.

Gelukkig ben je op mijn website terecht gekomen. Ik ga je namelijk vertellen hoe je meer geld kunt overhouden en kunt verdienen. Je hoeft hiervoor geen langdurige opleiding te volgen of een lastige cursus te volgen. Dankzij mijn tips kun je vandaag nog een begin maken om uit je huidige financiële situatie te komen.

Financieel krap zitten is onnodig

Financieel krap zitten komt bij bijna iedereen weleens voor. Ik heb zelf ook te maken gehad met flinke schulden en rekeningen die ik niet kon betalen. Echter leven we in een tijd waarin de kansen enorm zijn en het voor iedereen mogelijk is hoge passieve inkomsten te creëren. Financieel krap zitten is vandaag de dag écht niet meer nodig.

Een financieel krappe situatie is meestal het gevolg van het maken van verkeerde keuzes. Waarschijnlijk werk je je hele leven al voor iemand anders (je werkgever) en maak je die persoon rijk in plaats van jezelf. Ook is het mogelijk dat je niet voldoende financieel ontwikkeld bent en daarom verkeerde keuzes maakt.

Als jij een laptop of telefoon en een internetverbinding hebt kun je anderen en het internet voor jou gaan laten werken, net zo als ik dat voor elkaar heb gekregen. Daarnaast is het mogelijk om meer financiële vrijheid te krijgen door geld te besparen en dus de maandelijkse vaste kosten omlaag te brengen.

In dit artikel ga ik dan ook 2 opties toelichten om niet meer financieel krap te hoeven zitten, namelijk: besparen op je vaste kosten en het verhogen van je passieve inkomsten. Je kunt vervolgens zelf een keuze maken wat voor jou het beste werkt. Het is in ieder geval belangrijk dat je een keuze maakt, ermee aan de slag gaat en niet opgeeft tot dat je niet meer financieel krap zit.

Niet meer financieel krap zitten door te besparen

Als je niet meer financieel krap wil zitten is de eerste mogelijkheid om geld te besparen op de vaste kosten. Wanneer jouw maandelijkse vaste kosten omlaag gaan, zal je namelijk meer geld overhouden. 

Het verschil tussen de rijken en armen is vaak dat de rijken hun geld investeren in assets (passieve inkomstenbronnen) en de armen hun geld uitgeven aan liabilities (schulden). Aan schulden kun je denken aan onnodige luxe, dure huizen en auto’s die maandelijks een flink geldbedrag kosten. Veel arme mensen zien bijvoorbeeld hun auto als een investering, terwijl dit in werkelijkheid een enorme kostenpost is die enkel geld kost en geen geld oplevert. De rijken zorgen dat ze eerst genoeg inkomsten halen uit hun assets voordat zij hun geld uitgeven aan liabilities.

Je kunt de onderstaande tips toepassen als je financieel krap zit en meer geld wilt overhouden door te besparen:

 1. Bespaar kosten op abonnementen: Misschien heb je nog abonnementen lopen waar je geen gebruik van maakt. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op Netflix of een loterij. Bedenk ook of je nog wel gebruikt maakt van je totale telefoonabonnement en je wellicht genoeg hebt aan minder MB’s internet.
 2. Bespaar op verzekeringen: Check ieder jaar of jouw afgesloten verzekeringen nog de goedkoopste zijn. Zoek hiervoor simpelweg in Google naar vergelijkingssites. Verzekeringmaatschappijen hebben er namelijk een handje van om de prijzen te verhogen, omdat ze weten dat mensen er niet naar omkijken.
 3. Bespaar op boodschappen: Als je financieel krap zit, kun je overwegen met jezelf een maximaal bedrag af te spreken om uit te geven aan boodschappen. Hierdoor zal je minder snel onnodige producten gaan kopen in de supermarkt.
 4. Bespaar op kosten voor de verwarming: Veel mensen hebben de neiging iets op te verwarming neer te leggen om het snel te laten drogen. Echter zal je verwarming hierdoor minder goed functioneren. De warmte kan namelijk niet worden verspreid over de ruimte waardoor je thermostaat aangeeft dat het niet warm genoeg is. Het gevolg is dat de ketel blijft werken en jij dus financieel krapper komt te zitten. Het is ook slim om de verwarming uit te zetten 1,5 uur voordat je gaat slapen. Je zult dit nauwelijks merken en het scheelt je ketel honderden uren werk per jaar.
 5. Bespaar op je energiemaatschappij en internetaanbieder: Ook bij deze aanbieders kunnen de prijzen jaarlijks flink stijgen. Let hier dus op. Je kunt zelfs bellen naar verschillende aanbieders om te vragen naar een speciale actie, omdat je ‘zogenaamd’ aan het overwegen bent om over te stappen. Op deze manier kun je honderden euro’s besparen.
 6. Bespaar op water: Er zijn verschillende manieren om te besparen op je waterverbruik en daardoor minder financieel krap te zitten. Je kunt bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop aanschaffen of iets minder lang douchen. Ook kun je water opvangen in een regenton en daar de tuin mee onderhouden.
 7. Bespaar op energiekosten: De energiekosten hebben een groot aandeel in je vaste kosten per maand. Je kunt daarom verschillende dingen doen om de kosten te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je oude lampen voor LED lampen. Bereken ook of het gunstig is voor je portemonnee om zonnepanelen te kopen. Misschien kun je hiervoor zelfs subsidie krijgen van je gemeente. Bovendien dien je apparaten te vermijden die langdurig op stand-by staan.
 8. Bespaar op je zorgverzekering: Eventueel kun je geld besparen door het eigen risico van je zorgverzekering te verhogen. Als je gezond bent en weinig kosten hebt gehad voor je gezondheid kun je wellicht het risico nemen om je eigen risico te verhogen, zodat de maandelijkse lasten met tientallen euro’s dalen.
 9. Bespaar door een spouwmuurisolatie: Vraag eens een offerte aan voor een spouwmuurisolatie om te bekijken of je hier geld mee kunt besparen. Dankzij de isolatie kunnen de stookkosten aanzienlijk dalen.
 10. Houd je financiën bij: De laatste bespaartip om niet meer financieel krap te hoeven zitten is het maken van een financieel overzicht. Een overzicht geeft rust en de mogelijkheid om na te denken wat je het beste met je geld kunt doen.

Niet meer financieel krap zitten door assets (investeringen)

Je hebt nu een aantal tips gekregen om geld te besparen en op deze manier minder financieel krap te zitten. Je kunt echter ook gewoon meer geld gaan verdienen om uit je huidige financiële situatie te komen.

Het geld dat je nu hebt of hebt gespaard kun je namelijk gaan investeren in assets. Deze investeringen kosten je weinig moeite en kunnen maandelijks veel geld opleveren. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van assets:

 • Vastgoed: Dankzij investeringen in vastgoed kun je inkomsten verdienen door te verhuren. Als je geen geld hebt om bijvoorbeeld te investeren in een appartement kun je investeren in Real Estate Investment Trust. Dit zijn aandelen van een bedrijf dat investeert in onroerend goed. Vervolgens krijg je elke maand of kwartaal geld uitgekeerd op je bankrekening.
 • Aandelen: Door te investeren in aandelen verdien je geld met dividend en de waardestijging van het aandeel. Er zijn allerlei soorten aandelen van allerlei bedrijven en je kunt al instappen met enkele tientjes.
 • Obliagaties: Door te investeren in obligaties verdien je geld door rente. Simpelweg leen je geld aan een bedrijf en wordt er vooraf een datum afgesproken wanneer je het geld uiterlijk terugkrijgt. Tussentijds krijg je elke maand een flinke rente uitbetaald.
 • Affiliate marketing: Een erg laagdrempelige manier om meer geld te verdienen is affiliate marketing. Je gaat dan andermans producten en/of diensten promoten in ruil voor een deel van de winst. Het promoten kun je bijvoorbeeld doen met een Instagram account of een website. Dankzij ‘de Affiliate Marketing Revolutie‘ verdien ik nu honderden euro’s per dag, volledig passief!

Dit waren mijn tips om met het opbouwen van assets niet meer financieel krap te zitten.

Als je niet meer financieel krap wil zitten is het belangrijkste om geld te maken, geld te houden en geld te blijven (her)investeren in nieuwe assets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *