Best betaalde banen MBO

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Best betaalde banen MBO

In dit artikel ga ik de best betaalde MBO banen bespreken. Als je op zoek bent naar een goed betaalde baan kan het eventueel slim zijn om eerst een hogere diploma te halen. De salarissen liggen namelijk vaak hoger bij een hogere diploma. Ook is je baankans groter, omdat je aantrekkelijker wordt voor een werkgever.

Gelukkig zijn er enkele banen op MBO niveau die redelijk goed betaald worden. Hieronder zal ik je een overzicht geven. Daarna zal ik je ook vertellen over de verdienmethode die ik zelf gebruik. Ik heb zelf geen enkele diploma gehaald, maar verdien meer dan mensen met een MBO of universitaire diploma.

Beginnen met de best betaalde MBO banen of verder studeren?

Het volgen van een MBO-opleiding is een goede basis voor je carrière. Er zijn MBO-opleidingen in allerlei richtingen. Uiteraard zullen bepaalde banen meer salaris opleveren dan andere banen. Sommige mensen vinden hun salaris niet belangrijk, maar aangezien jij op deze pagina terecht bent gekomen, denk ik dat je op zoek bent naar de best betaalde banen. Als je veel geld wilt verdienen, raad ik je in ieder geval aan om iets te doen wat je leuk vindt. Waarschijnlijk ben je hier het best in en zal je de baan langer volhouden.

Bijna de helft van de mensen die een MBO niveau 4 diploma heeft behaald, gaan vervolgens verder studeren om een HBO-opleiding te behalen. Soms kan dat slim zijn. Echter kunnen sommige best betaalde MBO banen ook genoeg geld opleveren.

Het nadeel van MBO banen waar het grootste gedeelte MBO’ers voor kiest, is dat de werkgevers veel macht hebben. Ze hoeven namelijk weinig moeite te doen om werknemers te vinden. Hierdoor kunnen werkgevers zelf bepalen of ze hun werkgever goed betalen of niet.

Het kan dus slim zijn om voor een baan te kiezen met weinig concurrentie. Je krijgt dan veel meer vrijheid en een hoger salaris. Ook kun je eens denken aan de toekomst. Europa heeft bijvoorbeeld klimaatdoelen en de kans is groot dat hier subsidie voor vrijkomt. Je kunt dus een gerelateerde MBO studie kiezen om je baankansen en salaris te vergroten.

De best betaalde MBO banen van het moment

Hieronder vind je een overzicht van de best betaalde MBO banen. Zoals je zult zien is het niet altijd nodig om lastige opleidingen te volgen om een redelijk salaris te verdienen. Het beste is om een baan te kiezen waarmee je affiniteit hebt. Het is dan sneller mogelijk een hoog salaris te verdienen.

Houd er rekening mee dat de salarisindicaties slechts gemiddeldes zijn. Als je net klaar bent met je MBO opleiding zal je minder salaris krijgen. Ook kun je een stuk meer geld verdienen wanneer je aan de slag gaat als zelfstandige in plaats van voor een baas te werken. Bovendien kun je meer geld verdienen door veel geld te verdienen voor het bedrijf en dus een tevreden baas te hebben.

#1: Onderofficier luchtgevechtsleiding

Na een afgeronde MBO opleiding niveau 3 of 4 kun je aan de slag als onderofficier luchtgevechtsleiding. Dit is één van de best betaalde banen in de militaire luchtvaart. Het wordt jouw taak om het NATO- en Nederlands luchtruim te beschermen en te beveiligen op basis van inlichtingen en radars.

Ook zal je de luchtvaartpolitie en politie-eenheden die gebruikmaken van vliegtuigen en helikopers moeten bijstaan. Maandelijks verdien je ongeveer 2025,- euro. Jaarlijks ontvang je ook nog eens een bonus van 4800,- euro.

#2: Verpleegkundige

Eén van de andere best betaalde MBO banen is verpleegkundige. Het wordt jouw taak om patiënten te ondersteunen tijdens een medische behandeling. Je zult bijvoorbeeld patiënten wassen en aankleden, infusen aanbrengen, medicijnen toedienen en wonden helpen genezen.

Na een verpleegkundige MBO-opleiding heb je de mogelijkheid om op verschillende plekken te werken. Je kunt bijvoorbeeld verpleegkundige in een ziekenhuis, wijk, bedrijf, verpleeghuis of verzorgingshuis worden. Gemiddeld gezien verdient een verpleegkundige 2675,- euro per maand exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

#3: Technisch tekenaar

Als technische tekenaar maak je technische tekeningen bij een bedrijf dat ontwerpen maakt en uitvoert. Je krijgt richtlijnen waarna je een nauwkeurig ontwerp moet tekenen in een computerprogramma. Ook dien je aanwezig te zijn tijdens het productieproces om te zorgen dat het project goed verloopt. 

Het is belangrijk dat je een MBO diploma hebt gehaald en kunt werken met een programma om technische tekeningen te maken. Als technische tekenaar verdien je gemiddeld 2750,- euro per maand.

#4: Assistent accountant

Als Assistent Accountant ga je veelal werken bij een accountantskantoor. Het wordt jouw taak om de financiële administratie en boekhouding kloppend te maken voor verschillende klanten. Je zult bijvoorbeeld de balans moeten opmaken en de belastingaangifte moeten doen.

Het is belangrijk dat je snel kunt schakelen en het overzicht kunt houden. Je gaat namelijk werken met verschillende klanten en zult ook contact moeten onderhouden. Assistent Accountant is een goed betaalde baan met een gemiddeld salaris van 2950,- euro per maand.

#5: Procesoperator

Een andere best betaalde MBO baan is procesoperator. Hierbij is de bedoeling dat je zorgt voor een goed verloop van een productieproces. Je kunt actief zijn binnen meerdere productieprocessen. Denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelenindustrie of in een kerncentrale. Je zult dan ook kennis moeten hebben over het specifieke productieproces. Er zijn computers en procedures die je hierbij helpen.

Aangezien je een grote verantwoordelijkheid krijgt over het productieproces en het team, kun je een vrij hoog salaris verdienen. Het gemiddelde salaris op MBO niveau ligt op ongeveer 3050,- euro per maand.

#6: Programmeren

De zesde best betaalde MBO baan is programmeur. Je gaat dan computersoftware schrijven in een programmeertaal voor een bepaald project. Je kunt worden ingezet in nieuwe of bestaande projecten. De afwisseling van projecten maakt deze baan leuk. 

Veel grote bedrijven vinden het niet erg dat je een MBO diploma hebt. Het is tegenwoordig belangrijker dat je goed bent in je vak en ervaring hebt. Misschien heb je thuis al veel geprogrammeerd, technische kennis opgedaan of een opleiding gevolgd. Je kunt dan ongeveer 3060,- euro per maand verdienen.

#7: Consultant

Een consultant helpt verschillende vraagstukken binnen een bedrijf op te lossen. Als consultant bij een consultancy bureau ga je op verschillende locaties werken. Je zult namelijk steeds bij andere bedrijven aan de slag gaan.

Aangezien een bedrijf te maken kan hebben met verschillende vraagstukken zijn consultants vaak gespecialiseerd in een bepaald probleem. Er bestaat bijvoorbeeld een Management Consultant, Marketing Consultant, Recruitment Consultant en een ICT-consultant. Consultants verdienen ongeveer 3075,- euro per maand.

#8: Kapitein Zeevaart

Als Kapitein Zeevaart heb je verantwoordelijkheid over verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan het besturen van het schip, de navigatie, de vracht, de veiligheid en het personeelsbeleid.

Je kunt werkzaam worden als Kapitein Zeevaart op een cruiseschip, tanker of vrachtschip. Je hebt alleen een gerichte MBO diploma nodig. Na het behalen van de opleiding kun je met deze best betaalde MBO baan ongeveer 3175,- euro per maand verdienen.

#9: Aannemer

Een aannemer heeft de leiding over een bouwproject. Vaak werkt een aannemer als zelfstandige. Het wordt jouw taak om een bouwwerk te volooien binnen een vooraf afgesproken prijs en datum. Uiteraard kun je hierbij gebruikmaken van een architectenbureau en ander personeel. Je dient te zorgen dat er vergunningen komen en er wordt voldaan aan wet-en regelgeving.

De grote verantwoordelijkheid die een aannemer heeft, zien we terug in het loon. Gemiddeld gezien verdient een aannemer op MBO niveau ongeveer 3260,- euro per maand.

#10: Affiliate marketeer

De best betaalde baan waarmee je veruit het meeste geld kunt verdienen is affiliate marketeer. Je hebt hiervoor niet eens een MBO diploma nodig. Dit is dan ook een manier om zelf geld te verdienen, zonder een werkgever die bepaalt hoeveel je verdient.

Je gaat andermans producten promoten in ruil voor een deel van de winst. Maak hiervoor een website of social media kanaal aan. Vervolgens kun je besluiten welke producten of diensten je wilt promoten. Het grote voordeel is dan ook dat je als affiliate marketeer veel geld kunt verdienen met dingen die je echt leuk vindt.

Ga jij kiezen voor een MBO baan met een magere loon?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende best betaalde MBO banen. Misschien heb je wel meer keuze dan verwacht. Echter vind ik de besproken lonen vrij mager. Je moet immers 40 uur per week en jarenlang werken om de besproken salarissen te realiseren.

Kies niet voor een goed betaalde baan, zoals procesoperator, als je het eigenlijk puur voor het geld doet. Hier ga je niet gelukkiger van worden. Daarnaast is er een veel betere manier om geld te verdienen, waar je veel minder voor hoeft te doen en veel hogere, stijgende inkomsten mee kunt verdienen.

De jonge ondernemende MBO’er Jacko Meijaard is erg succesvol geworden met affiliate marketing. Maanden met meer dan 100.000,- euro aan affiliate inkomsten zijn vandaag de dag normaal geworden voor Jacko.

Misschien klinkt het allemaal wat overdreven, maar ik raad je toch eens aan om zijn verhaal te lezen via de onderstaande knop! Ik gebruik de methode al een tijdje, en moet zeggen dat het behoorlijke inkomsten oplevert. De best betaalde MBO banen sla ik zelf dan ook over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *