Best betaalde banen HBO

Gemiddelde leestijd: 13 minuten
best betaalde banen HBO

Ben je op zoek naar de best betaalde banen HBO? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik heb namelijk de best betaalde banen op een rijtje gezet voor mensen die een HBO opleiding willen volgen. Met een HBO diploma heb je best wat mogelijkheden. Voor sommige banen zal je echter een specifieke opleiding moeten volgen.

Aan het einde van dit artikel vertel ik je ook nog even over de methode waarmee ik zelf geld verdien. Ik heb namelijk een aantal jaren een HBO opleiding gevolgd, maar aangezien het erg goed ging met mijn internet business, besloot ik om te stoppen met studeren en mij volledig te focussen op mijn bedrijf. Er is dus in ieder geval genoeg keuze als je op zoek bent naar de best betaalde banen op HBO niveau.

Wat zijn de best betaalde HBO banen?

Logischerwijs is het niet slim om alleen een bepaalde HBO opleiding te gaan volgen, omdat je er later veel geld mee kunt verdienen. Het wordt dan namelijk moeilijk om het vol te houden. Echter kan het goed zijn kennis op te doen over de best betaalde banen, zodat je een hoger salaris gaat verdienen. Met een goed salaris wordt het leven eenvoudiger.

Naast een technische HBO opleiding zijn er nog veel meer goed betaalde opleidingen en banen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een HBO opleiding accountancy of marketing.

Om het makkelijk voor je te maken heb ik een top 10 van de best betaalde HBO banen samengesteld. Hierdoor kan jij een goede keuze maken of gewoon kijken naar de mogelijkheden die je hebt.

Tijdens het maken van het overzicht van de best betaalde HBO banen heb ik verschillende onderzoeken en vacaturesites gebruikt. Hierbij wordt zowel het startsalaris als het plafond weergegeven. Nogmaals: kies een studie en baan die je leuk vindt en ga niet puur op geld focussen, omdat je van een saaie baan uiteindelijk niet gelukkiger wordt.

De top 10 best betaalde banen voor HBO’ers

Afgestudeerden die een HBO diploma hebben gehaald, verdienen in hun eerste jaar gemiddeld circa 2100,- euro per maand. Dit startsalaris ligt al een stuk hoger dan iemand met een best betaalde MBO baan. Je kunt echter nog veel meer geld verdienen dan het gemiddelde HBO salaris, mits je een keuze maakt uit de juiste studies en jobs.

In de onderstaande lijst kun je zien wat de best betaalde banen zijn aan de hand van het startsalaris. Uiteraard is het nog belangrijker om te kijken naar de doorgroeimogelijkheden en het plafond op de inkomsten. Hier vertel ik je dus beide over.

#1: Online marketing expert

De eerste best betaalde baan op HBO niveau is online marketing expert. Een online marketing expert heeft kennis op het gebied van merk positionering en marketingstrategieën.  Aan de hand van doelstellingen van een bedrijf, concurrenten in een markt en de wensen van een doelgroep wordt een strategie bepaald. Ook krijg je taken die te maken hebben met marketing advies, websiteanalyse, webstatistieken, SEO en e-mailmarketing. 

Je dient een marketing gerichte HBO opleiding te volgen om online marketing expert te kunnen worden. Met een marketing diploma kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken op een marketingafdeling binnen een bedrijf, maar ook bij een marketing adviesbureau.

Een startende online marketeer verdient ongeveer 2200,- euro per maand. Dit salaris kan oplopen tot meer dan 5000,- euro per maand. Een bijkomend voordeel is dat je een winstuitkering, auto en telefoon van de zaak krijgt. Wellicht kun je doorgroeien naar een HBO baan als marketingmanager om nog meer geld te verdienen.

#2: Accountant

Een accountant heeft verschillende taken rondom de financiën van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de jaarcijfers, advies geven over de financiën en het correct bijhouden van de boekhouding.

Als accountant kun je op verschillende plekken werkzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een accountantskantoor, accountantsafdeling van een bedrijf of accountsafdeling van een overheidsinstelling. Je kunt nog meer geld verdienen door een zelfstandige/partner te worden of een managementfunctie te krijgen zoals financieel directeur/controller.

Het startsalaris van een HBO accountant ligt rond 2250,- euro per maand. Na 2 jaar te werken bij een bedrijf verdien je ongeveer 2800,- euro per maand. Het uiteindelijk salaris kan zelfs uitkomen rond 17.000,- euro per maand. 

#3: Headhunter

Een headhunter kan worden gezien als een gespecialiseerde recruiter. De headhunter zoekt naar werknemers met hoge functies en specifieke branchekennis. Vervolgens biedt hij deze personen een nieuwe baan aan. De headhunter vindt het belangrijk om een zo goed mogelijke match te vinden. Het is dan ook niet gek als er maar één specialist wordt geplaatst in een bedrijf in een hele maand. 

Als headhunter is het van belang dat je tot het uiterste durft te gaan om de juiste persoon te vinden en deze een nieuwe baan aan te bieden. Het kan dus voordelig zijn om een eigen netwerk te hebben. Ook kun je LinkedIn gebruiken om te zoeken naar kandidaten.

Een startende headhunter verdient ongeveer 2345,- euro per maand. Het salaris kan oplopen tot boven de 5000,- euro per maand. In sommige bedrijven krijgen recruiters en headhunters een flinke bonus voor het aanbrengen van nieuw personeel.

#4: Application Designer

Een van de andere best betaalde HBO banen is Application Designer. Met dit beroep krijg je als taak nieuwe applicaties te ontwikkelen en nieuwe ideeën te bedenken. Dit doe je aan de hand van analyses uit het bedrijfsleven, ontwikkelingen in de IT, opdrachten van klanten en gesprekken met andere Application Designers. 

Je zult eerst een concept model van een applicatie moeten maken. Vervolgens controleert de opdrachtgever of de applicatie voldoet aan het opgegeven design en alle richtlijnen. Na de test- en ontwikkelfase kan de app worden geïmplementeerd. Als Application Designer is het dus belangrijk dat je technische kennis hebt, maar jezelf ook kan verplaatsen in de gebruikers van de app.

De meeste startende Application Designers met een HBO diploma verdienen ongeveer 2500,- euro per maand. Uiteindelijk kun je tot wel 8000,- euro per maand verdienen.

#5: Bouwkundige

Aangezien er veel wordt gebouwd in Nederland en de bouwruimte steeds schaarser wordt, moet er rekening worden gehouden met verschillende wet-en regelgeving. Daarom kan een baan als bouwkundige, vastgoed expert of makelaar onroerend goed veel geld opleveren. Je dient hiervoor een HBO studie te volgen die te maken heeft met bouwen of commercieel vastgoed.

Je kunt bijvoorbeeld een HBO opleiding bouwkunde volgen. Je kunt dan een bouwkundige worden bij een ingenieursbureau, de overheid of een bouwbedrijf. Met een HBO opleiding Vastgoed en Makelaardij kun je vastgoedadviseur of makelaar in onroerend goed worden. 

Het startsalaris in deze branche ligt rond 2730,- euro per maand. Het salaris kan oplopen tot wel 10.000,- euro per maand. Dit maakt een bouwkundige gerichte baan zeker één van de best betaalde HBO banen.

#6: Supply Chain manager

Een Supply Chain manager of logistiek manager regelt dat spullen en personen op een efficiënte manier worden verplaatst. Voor deze baan heb je minimaal een HBO opleiding nodig. 

Aangezien er productieketens bestaan voor alle producten kun je voor verschillende bedrijven werken. Je kunt bijvoorbeeld een transportplanner worden bij een haven, vliegveld of spoorweg. Je kunt ook aan de slag bij een grote retailer of bouwbedrijf. Om zoveel mogelijk geld te verdienen met een HBO opleiding supply chain management kun je het beste werken voor grote productieketens.

Met een startsalaris van 2740,- euro per maand is het een van de best betaalde HBO banen. Uiteindelijk kun je met een managementfunctie zelfs 5000 tot 9000,- euro per maand verdienen.

#7: Notaris

Het is de taak van een notaris om bepaalde juridische formaliteiten te vervullen. Je dient bijvoorbeeld getuigen te zijn bij het onderteken van documenten en bij het afleggen van eden. Ook is het jouw verantwoordelijk dat de documenten, zoals verklaringen, akten, contracten en aankoopdocumenten wettelijk zijn en kloppen.

Met een HBO diploma notarieel recht kun je beginnen als notaris. Houd er rekening mee dat je als notaris veel papierwerk moet verrichtten. Toch kan het werk van een notaris leuk zijn, omdat je te maken krijgt met verschillende zaken en klanten. 

Als beginner (kandidaat-notaris) verdien je ongeveer 2750,- euro per maand. Na 6 jaren werkervaring als kandidaat-notaris kun je doorstromen naar toegevoegd notaris en 6500,- euro per maand verdienen. Als je een zelfstandige notaris wordt met een eigen bedrijf kun je zelfs 12.000,- euro per maand verdienen.

#8: ICT’er

Met een HBO ICT opleiding kun je verschillende kanten op. Je kunt bijvoorbeeld software maken en beveiligen, apps ontwikkelen en innovatieve oplossingen bedenken op het gebied van ICT. Ook moet je bijvoorbeeld de ICT omgevingen van opdrachtgevers inrichten en verbeteren. 

Aangezien het leven steeds meer afhankelijk wordt van goed functionerende softwaresystemen kunnen ICT’ers werken in verschillende branches. Het is hierbij belangrijk dat je een begrijpelijk advies geeft aan mensen die wellicht minder verstand hebben van ICT. 

Het startsalaris van een HBO ICT’er ligt rond 2770,- euro per maand. Uiteindelijk kun je zelfs 6500,- euro per maand verdienen. Met een management functie kun je het meeste geld verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een baan als ICT manager, ICT directeur of ICT specialist.

#9: Piloten

Om een piloot te worden is het ook van belang een HBO diploma te behalen. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding ‘Aviation’ aan de Hogeschool van Amsterdam, ‘Luchtvaarttechnologie’ aan de Hogeschool Inholland, ‘Technische Bedrijfskunde’ met de afstudeerrichting ‘Arline Pilot en management’ aan de Hanzehogeschool Groningen. De KLM Flight Academy is de bekendste plek voor het behalen van een HBO diploma voor piloten.

Als piloot wordt het jouw taak om vliegtuigen en helikopters te besturen. Je kunt werkzaam worden bij een luchtvaartmaatschappij om vracht en mensen te vervoeren volgens een vaste planning of bij een bedrijf dat vluchten regelt voor touroperators.

Het startsalaris van een HBO piloot ligt rond 3375,- euro per maand. Het uiteindelijk salaris ligt rond 9200 tot 20.800,- euro per maand. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vliegmaatschappij, ervaring, rang en functie van de piloot.

#10: Hacker

In veel lijstjes met de best betaalde banen voor HBO’ers zie ik de functie hacker voorbijkomen. De taak van een hacker is zoeken naar fouten in de beveiliging.

Je kunt aan de slag als hacker bij bedrijven en de overheid. Sommige bedrijven specialiseren zich in het beveiligen van systemen, hier kun je dus ook goed aan de slag.

Het mooie van een baan als hacker is dat je startsalaris vaak rond 4000,- euro per maand is. Het plafond op je inkomen ligt rond de 10.000,- euro per maand.

Hoe je zonder HBO diploma meer kunt verdienen dan met al deze banen 

Jacko Meijaard heeft zijn HBO studie niet eens afgemaakt en verdient meer geld dan het totale salaris van alle bovenstaande best betaalde banen bij elkaar. Jacko studeerde journalistiek, maar de docenten van de opleiding zeiden dat de helft van de studenten nooit een baan zouden krijgen met dit HBO papiertje.

Aangezien Jacko geen kansen zag om een goed betaalde HBO baan te vinden, besloot hij zelf op zoek te gaan naar manieren om geld te verdienen. Zo kwam hij bij affiliate marketing terecht. Simpelweg houdt dit in dat je producten van anderen promoot in ruil voor een deel van de winst. Dankzij dit verdienmodel is Jacko erg succesvol geworden.

Ik heb Jacko enkele jaren geleden gevonden, omdat ik ook in Google ging zoeken naar manieren om geld te verdienen. Door het toepassen van zijn methode en het hiermee behaalde succes, ben ik ook gestopt met mijn HBO studie. 

Affiliate marketing is dan ook verreweg de best betaalde baan, voor zowel HBO’ers als lager opgeleiden. Het mooie is namelijk dat er geen plafond op je inkomen zit: jij mag zelf bepalen hoeveel geld je verdient. Als jij wilt, kun je dus meer geld verdienen dan met de best betaalde HBO banen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *