Crypto staken

Wat is crypto staking en moet je wel of niet staken?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten
wat is crypto staken

Cryptomunten of cryptocurrencies zijn digitale valuta die gebruikt worden als alternatieve oplossing voor de Dollar, Euro en andere vormen van betaalmiddelen. Een cryptomunt heeft een bepaalde waarde, zoals we die ook in goud en zilver kennen, maar is niet tastbaar omdat dit een digitale munt is.

In ons land en in België is een cryptocurrency nog geen erkend middel om te betalen. Het wordt al aangeboden, maar het wordt dan gezien als een soort van middel om te ruilen. De meest bekende en tevens eerste cryptomunt is de Bitcoin, waar je vast wel eens van gehoord hebt.

Maar wist je dat je ook geld kunt verdienen door crypto te staken? Je kunt namelijk rente krijgen over je investeringen in cryptomunten. Crypto staken kan dan ook worden gezien als een vorm van passief inkomen. In dit artikel vertel ik je wat crypto staking is en waarom het wel of niet verstandig is hier zelf mee te beginnen.

Wat is crypto staken?

De waarde van de cryptocoins zit in de vraag en het aanbod. Daarnaast is natuurlijk van belang wat je met dit betaalmiddel kunt doen.

Met cryptomunten is het mogelijk versleutelde waarde van de een naar de andere persoon te versturen zonder dat daar een bank, overheid of andere financiële instelling tussenkomt. 

De meeste van de munten hebben regels die vooraf zijn ingesteld, denk bijvoorbeeld aan een maximumaantal munten dat je kunt uitgeven. Door deze constructie zijn cryptocurrencies vaak niet onderhevig aan inflatie. De transacties worden allemaal vastgelegd in een digitaal grootboek wat men blockchains noemt. Door middel van cryptografie worden deze beveiligd.

Kort samengevat betekent het staken van cryptocurrency dat je jouw cryptocurrency vasthoudt om het netwerk te versterken en te ondersteunen. Je krijgt in ruil hiervoor een beloning in de vorm van crypto. Als je bijvoorbeeld Bitcoin staakt, dan krijg je elke dag nieuwe gratis Bitcoin.

Crypto staking is best een pittige materie als je er nog nooit mee te maken hebt gehad, maar het kan zeer interessant zijn als je je hierin wil verdiepen. Als je je goed informeert kan je hier best wel een leuk bedrag mee verdienen. Pak het wel voorzichtig aan en begin niet te groot.

Je kunt echter op eenvoudige wijze beginnen met staken door een account aan te maken bij Bitvavo. Op dit platform wordt staking erg makkelijk voor je gemaakt.

Proof of Stake

Heb je de term “staking” of “Proof of Stake” al eens horen vallen? Dit zijn belangrijke begrippen die je moet kennen als je met de cryptowereld te maken hebt. Er komen elke dag nieuwe projecten bij waaruit je jouw cryptocurrenciegeld kunt staken. Ik zie staken als gratis geld. We moeten er ons maar eens in verdiepen. Wat betekenen deze begrippen en nog veel belangrijker, wat moet je er over weten?

Het staken van je cryptomunten

Als je cryptomunten aankoopt en je wil jouw cryptomunten voor een bepaalde tijd bewaren in jouw wallet in ruil voor rente, noemen we dit staken. Je houdt de crypto vast en doet er even niets mee. Je zou dit kunnen zien als het storten van je spaargeld wat je eerder bij een bank deed. Over dit spaargeld krijg je een rente die meestal vaststaat voor een bepaalde periode. Je kan dus een passief inkomen verdienen met het vasthouden van de munten. Echter, niet alle cryptocurrencies kunnen gestaakt worden.

Proof of Stake (PoS) lijkt wel een beetje op hoe wij vroeger gebruik maakte van de bank. Eigenlijk is dit een overeenkomst algoritme voor verschillende cryptomunten. Wanneer je crypto gaat staken worden er nieuwe blokken gecreëerd door een andere gebruiker van crypto die al meerdere cryptocurrencies vasthoudt in de wallet. Het algoritme creëert nieuwe blokken die aan die blockchain wordt toegevoegd. 

Deze manier wordt gebruikt om een geheel vernieuwde block aan het platform te valideren. Als je crypto hebt kun je meedoen aan het valideren van diverse blocks. Je kunt dan cryptocurrency inzetten. Wil je veel macht hebben om een transactie te valideren dan moet je meestal voor zorgen dat je veel coins in je bezit hebt. Voor het valideren van cryptomunten ontvang je ook een bepaalde vergoeding retour als beloning. 

Beveiligen van een netwerk en investeren

Wanneer je bij draagt aan het onderhoud van het netwerk Proof of Stake, dan ben je investeerder. Het is de bedoeling dat alle miners hun eigendom van een aantal cryptovaluta verifiëren. Daardoor kunnen de miners weer nieuwe blokken maken. En vanuit daar ontstaan alle beloningen zoals mogelijk nieuwe cryptocurrency. 

Doordat je er geld voor terug krijgt is het zeer aanlokkelijk te helpen bij het bouwen van deze blockchain. Staking zorgt ervoor dat knooppunten in het netwerk eerlijk blijven. Wanneer iets of iemand een fraudeleuze blok probeert toe te voegen, zal deze worden geweigerd. Deze zal door de node niet worden goedgekeurd. Gebruikers zonder eerlijke gedachten kunnen geen nieuwe blokken meer toevoegen aan het netwerk. Tevens krijgen zij ook geen beloningen meer. 

Geld verdienen met crypto staken

Het is zeker mogelijk geld te verdienen met het staken van cryptomunten. Het percentage van de beloning hangt af van verschillende factoren. Dit kan per transactie verschillen, maar ook per munteenheid. Je kan online een rekenmachine vinden om te berekenen welke staking-munt welk percentage uitkeert. Zo kan je dus uitrekenen wat het staken van jouw crypto oplevert.

Ik zal je uitleggen hoe jij dit kunt berekenen. Stel je eens voor dat je drie maanden mee wilt doen aan staking. Aan rendement ontvang je op zijn minst 20 procent. Als je dit zes maanden doet krijg je misschien wel een rendement van 50 procent. Doe je dit een heel jaar dan krijg je 100 procent rendement. Iedereen kan deelnemen bij het staken van crypto. Je moet hiervoor een walletapplicatie hebben en je moet wel currencys in je bezit hebben, wil je hieraan mee kunnen doen.

Staking vergoedingen uitgekeerd
Elke maandag ontvang ik een e-mail van Bitvavo met de uitgekeerde staking vergoedingen

Je kan verschillende cryptocurrencies staken waaronder ook de Bitcoin. Nog niet elke munt kan je staken, maar het aanbod wordt wel steeds groter op de platformen. 

Ik zal 3 grote platformen uitlichten waarbij het staken van crypto mogelijk is en welke ook nog eens zeer betrouwbaar zijn. 

Crypto staken bij Bitvavo

Als eerste zal ik het platform Bitvavo toelichten. Persoonlijk ben ik erg fan van Bitvavo. Dit is namelijk de meest betrouwbare en toegankelijke aanbieder van cryptomunten in Nederland. Simpelweg log je in op Bitvavo en klik je op ‘account’. Onder het kopje ‘mijn account’ zie je vervolgens de optie ‘staking’. Je hoeft enkel op de knop te drukken om staking aan te zetten. Je crypto zal nu automatisch worden gestaakt en hier hoef je verder niks voor te doen. Elke dag kun je in je account checken hoeveel je de vorige dag aan staking hebt verdiend. De vergoedingen worden elke maandag in je account gestort.

Bij Bitvavo zijn meerdere stakebare digitale valuta. Op de cryptomunt ICON (ICX) kun je jaarlijks 10.5% rendement ontvangen. ARK en ONTOLOGY zijn ook interessant om te staken. Als jij cryptomunten staakt, blijf je eigenaar van de munten. Je kunt het geld dus te alle tijden weer opnemen en laten uitkeren naar je bankrekening.

In de onderstaande afbeelding zie je een aantal munten om te staken bij Bitvavo.

Wat is crypto staken bij Bitvavo

Crypto staking bij Binance

Om je crypto’s te staken bij Binance dienen er eerst een aantal handelingen te worden uitgevoerd. Het is goed te weten dat helaas niet elke cryptomunt voor staking in aanmerking komt binnen Binance. Je dient namelijk te kiezen voor PoS coins (Proof of Stake coins). Als houder van munten kun je zelf uitzoeken wat het aanbod bij Binance is, en of de blockchain-technologie door Proof of Stake kan worden ondersteund. 

Allereerst log je in op jouw account van Binance om het staken te beginnen. Je kunt dan verder scrollen en kiezen voor de optie “earn” om daar verder te gaan naar “staking”. Je krijgt een scherm waarbij je verschillende producten ziet. Ieder product laat je zien wat jouw jaarlijkse rendement kan zijn en wat de hoeveelheid van de cryptomunten is die je daarvoor in jouw bezit dient te hebben. Als je aan die voorwaarde voldoet, is het mogelijk op “deposit” of “buy’ te klikken. Zo kun je dus meewerken aan het staken van een door jou gekozen cryptovaluta. Als je wil stoppen met staken bij Binance en uit het stakingsprogramma wil stappen doe je dit door de ondersteunende crypto te gaan verkopen of je trekt de munt terug. Lock-up periodes zijn er niet. Wel moet je rekening houden met een periode die je moet wachten voordat jouw verdiende staking wordt verrekend en zichtbaar wordt in de snapshots. Dit is meestal eens per maand. De bekende currencies met hoge opbrengsten die voor staken beschikbaar bij Binance zijn Dash, Vechain, Ethereum, Tezos, NEO, TKO en USDC.

Crypto staking bij Coinbase

Ben je in het bezit van een account bij Coinbase en je bezit al een geruime tijd een munt in jouw wallet, dan kan je beginnen met crypto staken. Ook hier moet je voor inloggen op Coinbase. Je gaat dan naar de optie settings toe. Vanuit dat scherm is het mogelijk op het Staking Reward icoon te klikken en je vervolgens aan te melden voor het staken van een van je cryptomunten. 

Je kan dit ook doen op jouw telefoon door middel van een Android app of een IOS app. In deze app kun je voor de optie settings gaan en kiezen voor “Financial Services”. Je zal dan een Staking Reward icoon zien verschijnen waar het mogelijk is op te klikken om je deelname door te geven. Op dezelfde manier is het mogelijk de opt-out te doen wanneer je het stakingsprogramma wilt verlaten. 

Bij Coinbase kun je al beginnen met het staken door 1 dollar te investeren in een bepaalde cryptovaluta. Bekende munten op Coinbase zijn Ethereum, Cosmoz en Dai.

Staking pool

Een staking pool is eigenlijk een groep mensen die een bepaalde munt of token bezitten en die hun middelen samenvoegen om de kansen te vergroten om blokken te valideren. Op deze manier ontvangen zij een beloning. Ze bundelen hun krachten en delen ook de beloningen die ze ontvangen welke gestort zijn in de pool.

Wil je hieraan meedoen, kun je op internet zoeken naar een staking pool of er zelf een aanmaken. Bedenk wel dat het opzetten van een staking pool en het onderhouden hiervan veel tijd en kennis kost.

Een staking pool is over het algemeen het meest efficiënt op een netwerk waar de drempel om toe te treden relatief hoog is. Veel pool beheerders heffen een percentage over de stake beloningen die onder de deelnemers worden verdeeld. Zo profiteert iedereen ervan. 

Pools kunnen voor extra flexibiliteit zorgen bij stakers. Meestal moet een stake voor een vastgezette periode vastgehouden worden en heeft het meestal een opname- of afnametijd die is vastgelegd in een protocol. De meeste stakingspools vereisen echter een laag instapbedrag en voegen geen extra opnametijden toe. Deelname aan een stakingspool in plaats van dit zelfstandig te doen kan ideaal zijn voor nieuwe gebruikers.

Wat zijn de nadelen van staken?

Is het nou wel of niet verstandig om je crypto te staken?

Staking lijkt een heel prima optie wanneer je in het bezit bent van een mooie wallet met crypto‘s. Echter zitten er ook bepaalde risico’s aan, zoals bij bijna alles in het leven. Je hebt bijvoorbeeld best wel wat crypto nodig als je echt profijt wilt hebben van het staken, maar het rendement met staken is echt veel beter dan op een spaarrekening waar je nu niets meer krijgt zowat.

Als je de coins die je wilt gebruiken voor het staken lang vast wil houden, is het niet mogelijk om met het geïnvesteerde geld in te spelen op andere veranderingen in de markt. Staking is dus niet echt een optie voor daytraders.

Je kan sommige crypto’s alleen staken via een bepaalde exchange en niet via jouw eigen wallet wat het risicovol kan maken, omdat je het dan niet geheel in eigen hand hebt. Het is echt van belang dat je jezelf heel goed inleest voor je een crypto gaat staken. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je er een goede keuze uit moet maken om op die manier er ook lekker mee te kunnen verdienen.

De nadelen vind ik niet opwegen tegen de voordelen.

Informeer je goed

Zoals bij alles in het leven is het van belang om je goed in te lezen en je goed te laten informeren over alle mogelijkheden die staking je biedt. Er zijn op het Internet vele sites te vinden waar je uitgebreide informatie kan vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de staking voorwaarden op de sites van de betreffende cryptobrokers.

Niet alles is risicoloos, maar als je je goed informeert weet je ook waar je mee bezig bent en of je goede keuzes maakt. Wat ook goed kan helpen zijn videofilmpjes die je precies laten zien hoe het werkt. Bovendien krijg je een heel goede uitleg te zien en ook nog wat tips die in je voordeel kunnen werken. 

De mensen die in de videofilms uitleg geven hebben vaak erg veel ervaring in het staken van coins. Neem dus rustig de tijd je alles uit te laten leggen en doe er je voordeel mee.

Zelf beginnen met crypto staken

Ik ben erg positief over het staken van crypto. Je hoeft er namelijk niets voor te doen en ontvangt gratis crypto. Als je crypto hebt staan op een platform, raad ik je dan ook zeker aan om staking aan te zetten. Anders loop je gratis geld mis.

Een ideaal platform voor beginnende stakers is Bitvavo.

Via de onderstaande knop kun je direct een Bitvavo account aanmaken, staking aanzetten, crypto kopen en wekelijks passief inkomen verdienen door middel van rente over staking.

Bas
Ik help mensen bij het genereren van een extra of zelfs geheel maandelijks inkomen door de verschillende verdien methodes toe te lichten. Op Thuis-Inkomsten.nl laat ik je zien wat je wel en niet moet doen. Zo weet jij precies hoe het werkt.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *