Eigen restaurant beginnen zonder geld

Dit zijn 5 mogelijkheden!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
eigen restaurant beginnen zonder geld

Ik begrijp je wel: je wilt een eigen restaurant beginnen zonder geld en je familie denkt dat dit een slecht idee is. Het is echter een slechtere keuze je geweldige restaurant idee niet uit te voeren en je dromen niet achterna te gaan.

Aan het openen van een restaurant zit wel degelijk een groot risico. Ook heb je een budget nodig. Het openen van een klein restaurant of café op een goede locatie kost al gauw honderdduizenden euro’s. Een eigen restaurant beginnen zonder geld is dan ook vrij moeilijk, maar het is zeker mogelijk als je het slim aanpakt of een solide bedrijfsplan maakt om wat geld te regelen.

Bijna niemand die een restaurant begint, kan alle kosten zelf betalen. De kosten zijn simpelweg te hoog. In dit artikel ga ik je dan ook vertellen hoe je een eigen restaurant kunt beginnen met weinig geld door de financieringsmogelijkheden te bespreken.

Hoe kun je een eigen restaurant beginnen zonder geld?

Als je een eigen restaurant wilt beginnen, maar geen tot weinig geld hebt, heb je verschillende mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat de financieringsmogelijkheden kunnen verschillen, afhankelijk van je ondernemingsvorm, zoals een eenmanszaak of besloten vennootschap. Iemand met een eenmanszaak zou bijvoorbeeld geld kunnen lenen en een vennootschap zou aandelen kunnen aanbieden.

Het is in ieder geval verstandig een uitgebreid, doordacht businessplan te maken. Zet bijvoorbeeld in een document wat je concept is, wie je doelgroep is, wat de opstartkosten zijn en wat de verwachte opbrengsten zijn. Zorg ook dat je uitgebreid omschrijft wat jouw eigen kwalificaties zijn als bedrijfseigenaar. Onthoud dan ook dat een bedrijfsplan niet alleen gaat om je restaurantidee, je moet ook jezelf verkopen.

Als je zonder geld zit, maar marketing voor je restaurant wilt inzetten, zou je social media platformen kunnen inzetten. Dit kost je geen geld. Om je restaurant te beginnen zonder geld, kun je dan ook op veel kosten besparen. Een dure website is echt niet nodig als je net bent begonnen.

1. Een restaurant beginnen dankzij een incubator

De eerste manier om een eigen restaurant te beginnen zonder geld en zakelijke ervaring is door je aan te melden voor een incubator van een restaurant bij jou in de buurt. Vaak kun je terecht bij een incubator om restaurant en bar concepten uit te proberen. Ook kun je met andere mensen één groot restaurant beginnen.

Er zijn verschillende incubators voor de horeca. Hier kun je je een keuken huren of enkele maanden je restaurant idee uittesten. Daarnaast word je geholpen door mentors om een succesvol restaurant te beginnen en te laten groeien. Ook word je lid van een gemeenschap met personen die hetzelfde doel hebben als jou, namelijk: een restaurant of eigen onderneming beginnen en succes behalen.

2. Leningen en kapitaal voor je restaurant

Als je geld wilt lenen, omdat je een restaurant wilt beginnen zonder geld kun je bij verschillende partijen terecht. Er zijn bijvoorbeeld leningsprogramma’s, kredietverstrekkers en microkredietinstellingen die kunnen investeren in kleine bedrijven.

Let erop dat wanneer je een eigen restaurant wilt beginnen zonder geld, omdat je dus nog weinig geld hebt, de geldverstrekkers een groot risico lopen dat zij hun geld niet of laat terugzien, waardoor de rentepercentages hoog liggen.

Ook zou je kunnen overwegen een peer-to-peer lening aan te gaan via speciale websites waar je investeerders kunt vinden. Er zal dan een groep particulieren investeren in je bedrijf. Voordeel is dat er dan geen banken of andere partijen tussen zitten.

Bovendien zou je met een solide bedrijfsplan kunnen aankloppen bij de bank. Deze hebben vaak redelijk lage rentetarieven, maar hebben hoge eisen voor jouw bedrijf en persoonlijke situatie. Ook duurt het lang een lening te krijgen bij een bank.

3. Zoek een betrokken investeerder

Aangezien restaurants vaak een hoog risico en een laag financieel rendement hebben, zijn het geen hele interessante investeringen. Investeerders zullend dan ook niet snel toe happen.

Het kan daarom goed zijn naar een investeerder te zoeken die in jouw passie en business plan gelooft. Dit kan bijvoorbeeld een vriend of familielid zijn, of iemand die zij kennen. Ook zou je naar een business angel kunnen zoeken om geld te krijgen zonder gevestigde instituten als banken. Dit zijn investeerders, vaak oud ondernemers, die het interessant vinden om te investeren in opkomende bedrijven.

4. Begin je bedrijf dankzij crowdfunding

Een goed voorbeeld hoe crowdfunding voor je kan gaan werken, is het feit dat veel restauranteigenaren na hun eerste succes, restaurants zijn geopend op andere locaties. Dit wordt dan ook bereikt door crowdfundingsites. Klanten die van je restaurant houden, zullen vast en zeker wel een paar euro aan je willen geven, zodat je een restaurant kunt beginnen op een volgende locatie. Je zou bijvoorbeeld een cadeaubon kunnen aanbieden als bedankje.

Er zijn genoeg voorbeelden van pop-uprestaurants die uiteindelijk een professioneel restaurant begonnen en eigenaren die restaurants op nieuwe locaties openen dankzij crowdfunding. Bij crowdfundingacties is het belangrijk dat je aangeeft wat je verhaal is en wat je met het geld gaat doen. Ook kun je mensen stimuleren om de campagne te delen, zodat je nog meer donaties krijgt. Om je actie te aandacht te geven, zou je kunnen aanbieden dat doneerders naar de pre-opening mogen komen.

5. Begin een pop-up restaurant of gebruik een foodtruck

Bijna iedereen die succesvol is geworden, is klein begonnen. Veel restauranteigenaren beginnen dan ook met een klein pop-up restaurant, tweedehands foodtruck of klein cateringbedrijf. Met de opbrengst kunnen ze vervolgens investeren in een echt restaurant. Ook laten ze hiermee zien dat ze wel degelijk ondernemend zijn en serieus zijn over het beginnen van een restaurant. Dit helpt bij het krijgen van financiering.

Met een pop-up restaurant bedoelt men een kleine, tijdelijke ruimte om je restaurant uit te proberen. Een pop-up restaurant kan bijvoorbeeld zitten in een bestaand restaurant, bar, bowlingbaan of theater.

Er zijn genoeg verhalen bekend van personen die een restaurant wilden beginnen, maar geen geld hadden. Velen van hen besloten enkele jaren een pop-up restaurant te runnen en vervolgens hun favoriete gerechten met de wereld te delen in een echt restaurant op een eigen locatie. Met een foodtruck kun je ook binnen enkele jaren een restaurant op een eigen locatie realiseren, mits je een goed concept hebt en goed kunt sparen. Het voordeel is dat je een gebruikte foodtruck al vanaf 5000,- euro kunt aanschaffen.

foodtruck beginnen zonder geld

Conclusie

Een restaurant beginnen zonder geld is dus echt mogelijk als je creatief bent en uiteenlopende argumenten hebt voor investeerders. Als je aangeeft dat je met een beperkt budget een mooie omzet kunt realiseren door je geweldige idee, zouden er vast en zeker investeerders en partijen zijn die je willen helpen.

Laat onderaan deze pagina een reactie achter als je nog meer creatieve ideeën of vragen hebt om een restaurant te beginnen zonder geld!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *