FIRE beweging

Alles wat je moet weten over de FIRE beweging!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
mm
wat is de FIRE beweging

In het leven is het handig om er veel van te hebben. Zowel in het hier en nu als later. Geld kan je eigenlijk nooit te veel van hebben en het is ook altijd handig als je het tot je beschikking hebt.

Denk maar eens na bij alle mogelijkheden die je hebt als je geld tot je beschikking hebt. Je zult al snel erachter komen dat de mogelijkheden zo goed als eindeloos zijn. Daarom is het ook erg prettig om geld te hebben.

Dat dit zo is, is bij de FIRE beweging ook bekend. In Nederland is deze beweging sinds kort ook actief. De beweging heeft nog maar weinig bekendheid en daarom weet vrijwel niemand wat het precies in moet houden. In dit artikel ga jij ontdekken wat de FIRE beweging precies is. Lees dus snel verder en ontdek alles wat je te weten moet komen.

Wat is de FIRE beweging?

De FIRE beweging is een beweging die is ontstaan in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is de beweging ook in Nederland terug te vinden en de beweging krijgt steeds meer populariteit. Op 28 september 2021 is de eerste aflevering uitgezonden van de documentaire 30 en nooit meer werken over de FIRE beweging op de zender NPO3. Maar liefst 263.000 mensen hebben het bekeken.

FIRE is een afkorting. Deze afkorting staat voor Financial Independent Retiring Early. In het Nederlands betekent dit zoiets als financieel onafhankelijk zijn en vroeg met pensioen gaan. Met name onder de zogenaamde millennials is dit een populaire levensstijl.

Het idee erachter is dat je zo zuinig mogelijk leeft. Het geld dat je hierdoor hebt bespaard kan je dan investeren voor later. Er is sprake van een erg hoog spaarpercentage, hoger dan wat door het NIBUD geadviseerd wordt. Naast het besparen van zoveel mogelijk geld is men ook op zoek naar extra manieren om geld te verdienen. Het liefst vergaren FIRE mensen passieve inkomsten, zodat zij op de automatische piloot geld verdienen. Dit realiseren zij door bijvoorbeeld te investeren in aandelen, crypto’s en vastgoed. Ook zijn zij altijd op zoek naar manieren om online geld te verdienen, zoals affiliate marketing, vertaalwerk, content marketing, influencen en producten handelen.

Het uiteindelijke doel van de FIRE beweging is dat je een inkomen opbouwt waarmee je financieel onafhankelijk bent. Met het vermogen dat je dan hebt opgebouwd kan het mogelijk zijn om eerder te stoppen met werken. Voor veel mensen is dit echter niet per se een doel, omdat zij hun “werk” te leuk vinden maar het kan wel degelijk een onderdeel zijn.

De verschillende soorten FIRE

De FIRE Beweging is niet een geheel. Wat de beweging precies inhoudt is voor iedereen anders. Iedereen geeft namelijk zijn of haar eigen draai aan de beweging. Ondanks dat dit zo is zijn er toch wel een aantal soorten die je kunt onderscheiden.

Heel precies is het niet, maar grofweg gezegd zijn dit de soorten FIRE die er zijn. Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot één van de soorten. Je kan er uiteraard wel naar kijken, want misschien doe je op die manier wel bepaalde ideeën of strategieën op.

De verschillende soorten FIRE staan hieronder voor je op een rijtje, met daarbij ook een korte uitleg per soort FIRE.

Regular FIRE

De eerste soort is de Regular FIRE. Eigenlijk is dit een beetje te vergelijken met de traditionele vorm van FIRE. Je bent bezig met zoveel geld te besparen en het bespaarde geld te investeren.

Er wordt erg veel geld opzijgezet in vergelijking met normale mensen, maar je uitgavenpatroon is eigenlijk niet heel verschillend ten opzichte van andere mensen. Je doet minder mee aan de overconsumptie, waardoor je meer geld over zult houden. Dit geld kan je dan vanzelfsprekend weer gebruiken om te investeren.

Niet alleen geld besparen is onderdeel van deze soort van FIRE. Je bent namelijk ook bezig met het kunnen verhogen van je inkomen. Door zowel geld te besparen als je inkomen te verhogen kan je erg snel je doel bereiken.

Lean FIRE

Lean FIRE is de tweede soort FIRE. Bij deze soort FIRE ligt de focus met name op het besparen van zoveel mogelijk geld. Mensen met een laag inkomen zijn vooral veel bezig met deze vorm.

Doordat je op een erg zuinige manier leeft zul je alsnog geld overhouden wat je kunt gebruiken om te investeren. Je zult er dan echter wel voor moeten zorgen dat je gelukkig bent. Omdat je op een erg zuinige manier leeft zul je niet veel spullen hebben.

Sommige mensen hebben er geen moeite mee om met weinig spullen te leven, maar voor anderen zal dit wel een probleem vormen. Een vermogen opbouwen kan met deze vorm van FIRE nog steeds, omdat je dus erg zuinig leeft en op die manier alsnog geld kunt investeren voor later.

Fat FIRE

De derde soort is Fat FIRE. Eigenlijk kan je aan de term al afleiden dat deze vorm het compleet tegenovergestelde is van Lean FIRE. Bij Fat FIRE draait het erom dat je eerder met pensioen kunt gaan, terwijl je al die tijd boven modaal leeft. Dit wil dus zeggen dat je meer uitgeeft dan je normaal zou doen, maar dat je alsnog eerder met je pensioen gaat dan normaal gesproken.

Er zit wel een nadeel verbonden aan Fat FIRE. Deze vorm is namelijk alleen weggelegd voor mensen die een hoog inkomen hebben. Je kan namelijk niet veel uitgeven als je het geld hier niet eens voor hebt. Tegelijkertijd moet je ook nog weer genoeg geld overhouden om ervoor te kunnen zorgen dat je eerder met pensioen kan gaan. Als dit niet het geval is dan heb je dus ook niet de mogelijkheid om voor deze vorm van FIRE te gaan.

Als je een hoog inkomen hebt dan is het zeker een interessante vorm van FIRE om over na te denken, hoewel je dan ook zou kunnen kiezen voor de varianten Regular of Lean.

Coast FIRE

Bij de vorm Coast FIRE ligt de focus niet op het stoppen met werken. Het idee achter Coast FIRE is dat je op een erg jonge leeftijd al een erg hoog bedrag hebt geïnvesteerd.

Door op jonge leeftijd veel te investeren zul je op een latere leeftijd een erg hoog bedrag kunnen krijgen. Dit komt door het zogenaamde rente-op-rente effect. Er kan wel een lange periode voorbijgaan voordat het eenmaal zover is, maar je zult in de tussentijd niet per se geld hoeven te sparen. Je vermogen zal namelijk al groeien omdat je veel geld hebt geïnvesteerd. Je kan er dan ook voor kiezen om minder te gaan werken.

Het nadeel aan Coast FIRE is dat je op een erg jonge leeftijd al een hoog bedrag moet hebben geïnvesteerd. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Mocht je de mogelijkheid hebben dan kan je er goed aan doen om voor deze vorm van FIRE te gaan. Het zal wel degelijk zijn vruchten afwerpen, ondanks dat je er een langere tijd op zult moeten wachten.

Barista FIRE

Tot slot blijft er nog één vorm over en dat is de Barista FIRE. Ook hier ligt de focus niet per se op het stoppen met werken.

Het idee is dat je financiële vrijheid gaat krijgen zodat je minder hoeft te werken, terwijl je tegelijkertijd werk kunt doen wat je leuk vindt. Naast het vermogen dat je hebt zul je dus ook nog een inkomen moeten hebben bij deze vorm van FIRE.

Doordat je nog wel bezig bent met werken zou je dus kunnen zeggen dat dit eigenlijk een parttime vorm is van FIRE. Je kan zelf kiezen hoe je je week indeelt. Een aantal dagen in de week kan je dan gebruiken om te werken, terwijl je de andere dagen gebruikt om te leven van het vermogen dat je hebt.

De 4 procent regel binnen de FIRE beweging

Als je besluit om mee te doen met de FIRE beweging dan zal er één regel vaak terugkeren. Het gaat dan om de zogenaamde 4 procent regel. Dit is eigenlijk een soort vuistregel die gebruikt wordt binnen de FIRE beweging. Met deze regel kan je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om financiële vrijheid te kunnen hebben. Deze regel wordt ook wel de Safe Withdrawal Rate genoemd, oftewel het gedeelte dat je elk jaar veilig aan je vermogen kunt onttrekken.

De kans is vrij groot dat je minder geld nodig zult hebben om financieel onafhankelijk te zijn dan dat uit de berekening voortkomt. Bij de berekening ga je namelijk uit van het slechtste moment in de geschiedenis van de economie. Daarnaast houd je ook geen rekening met de AOW en wordt het pensioen dat je opbouwt door te werken ook niet bijgehouden.

Het gaat ook weer te ver om te zeggen dat de 4 procent regel onzin is. De regel geeft namelijk wel degelijk een beeld bij hoeveel geld er nodig zal zijn. Heel nauwkeurig is het natuurlijk niet, maar je krijgt er wel een bepaald idee door. Slechts een kleine verandering in het percentage kan al een heel ander bedrag opleveren. Kijk er dus altijd naar wat het meest realistische scenario is.

Wat vinden mensen van de FIRE beweging?

Het klinkt je natuurlijk als muziek in de oren als je hoort dat je op jonge leeftijd al met pensioen kunt gaan. Toch zal je raar aangekeken worden als je zegt dat je op je 30e al met pensioen wil zijn. Voor de meeste mensen is namelijk de realiteit dat zij tot hun 68e door moeten blijven werken.

Een veelvoorkomende kritiek op FIRE is dat het alleen voor rijke mensen zou zijn. Het klinkt ergens wel logisch, omdat je veel geld nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Toch is het niet nodig om ook al met een groot vermogen te beginnen aan het proces. Vaak zijn de mensen die hun doel hebben bereikt juist begonnen met erg weinig geld. Zelfs mensen die in de schulden zitten kunnen uiteindelijk financieel onafhankelijk worden.

Een andere kritiek die veel gehoord wordt is dat mensen die meedoen aan deze beweging lui zijn. Ook dit klinkt in eerste instantie weer logisch als je hoort dat iemand vanaf zijn 30e al lekker wil kunnen genieten van pensioen. Toch is ook dit weer niet helemaal waar. De mensen die deelnemen aan de FIRE beweging zijn namelijk veelal erg hardwerkende mensen. Zonder hard te werken kunnen ze hun doelen namelijk niet bereiken.

Bovendien denken mensen dat mensen die mee doen aan de FIRE beweging zuinig zijn. Zij gaan bijvoorbeeld naar verschillende supermarkten. Normaal gesproken zouden zij in 15 minuten klaar zijn met de boodschappen. Nu duurt het een uur. Toch besparen zij dan enkele tientjes op het boodschappengeld.

Hoe kun je jezelf aansluiten bij de FIRE beweging in Nederland?

Jezelf aansluiten bij de Nederlandse FIRE beweging is heel eenvoudig en kosteloos. Je gaat simpelweg naar de website van de FIRE beweging. Hier hoef je alleen maar je e-mailadres achter te laten. Vervolgens krijg je toegang tot allerlei handige tips om te beginnen met FIRE worden en tools om te berekenen wanneer jij daadwerkelijk FIRE bent.

Binnenkort komt de FIRE beweging in Nederland ook met een eigen online programma. Hierin zal uiteraard uitgebreid worden toegelicht hoe jij FIRE kunt worden en meer rendement kunt realiseren.

Conclusie & de beste manier om ook FIRE te worden!

Het doel van FIRE is dus om zoveel mogelijk geld te besparen. Het geld dat je hebt weten te besparen kan je dan weer investeren. Uiteindelijk zou dit ertoe moeten leiden dat je op een jonge leeftijd al met pensioen kunt gaan en financieel onafhankelijk kunt zijn.

Er zijn grofweg gezegd vijf verschillende vormen van FIRE. Iedere vorm zit weer net iets anders in elkaar, maar over het algemeen hebben de vormen wel hetzelfde doel. Je hoeft jezelf natuurlijk niet binnen een bepaald hokje te plaatsen en kunt gewoon meerdere vormen gebruiken en je doel bereiken.

Als jij ook FIRE wilt worden, dan kun je het beste beginnen met affiliate marketing. Dankzij ‘de Affiliate Marketing Revolutie‘ kun je namelijk op de automatisch piloot hoge passieve inkomsten vergaren. Het verdienmodel houdt in dat je producten van anderen promoot in ruil voor een deel van de winst. Het opzetten van een website kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om affiliate marketing toe te passen. Het geld wat je met affiliate marketing verdient, kun je bijvoorbeeld ook weer investeren in cryptovaluta’s, aandelen en vastgoed.

Gezien het feit dat je financieel onafhankelijk kunt worden en op jonge leeftijd met pensioen kunt gaan is het natuurlijk niet zo gek dat de FIRE beweging steeds populairder begint te worden in Nederland.

affiliate marketing revolutie cursus

Wil jij geld verdienen op internet dankzij de Affiliate Marketing Revolutie?

Affiliate marketing is één van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen op het internet en daarom heeft Jacko een gratis te volgen training opgezet waar je hier mee kunt beginnen!

Ja! Ik wil geld verdienen!

Misschien was je hier naar op zoek?

4 reacties op “FIRE beweging

  1. Ik heb uit nieuwsgierigheid naar de aflevering gekeken. Toch zie ik mezelf niet op een houtje bijten om daarna niet meer te hoeven werken.

  2. Ik kende FIRE wel, en voor veel mensen klinkt het inderdaad als muziek in de oren. Met pensioen gaan klinkt echter leuk, maar vraag het maar eens aan 65-plussers. Het voelt ook gek om ‘overbodig’ te zijn. Maar als je een goede invulling weet voor na je ‘pensioen’, dan lijkt het me wel relaxt.

  3. Hier heb ik inderdaad nog niet eerder van gehoord, klinkt wel interessant moet ik zeggen.
    Mijn interesse gaat vooral uit naar affiliate marketing hier wil ik me in de toekomst meer in gaan verdiepen.
    Dankjewel voor het interessante artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *