Geld verdienen met obligaties

Een stapsgewijze handleiding!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
geld verdienen met obligaties

Als je meer zekerheid wilt op inkomsten, dan kun je overwegen te gaan investeren. Beleggers kiezen er dan ook vaak voor te investeren in obligaties. Op deze manier kunnen zij hun portefeuille uitbreiden en beschermen. Als we kijken naar aandelen gaat er minder risico gepaard met het investeren in obligaties. Je kunt dan ook een stabiel inkomen vergaren als je slim investeert in obligaties.

In dit artikel ga ik je proberen op weg helpen met geld verdienen met obligaties. Het is eigenlijk vrij makkelijk, de termen zijn eenvoudig te begrijpen en als je voorzicht bent, is het zeer winstgevend. Ik kan echter geen garantie geven dat je een fortuin gaat verdienen met obligaties.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie kan worden gezien als een lening die je geeft aan een bedrijf. Stel dat je bijvoorbeeld een obligatie koopt van 500,- euro, dan leen je dus eigenlijk 500,- euro voor een afgesproken periode

Voor het uitlenen van het geld krijg jij over die periode één of meerdere keren een vastgestelde of wisselende rente uitbetaald. Na het aflopen van de lening krijg je ook je investering terug.  

Als je dus bijvoorbeeld een obligatie van 500,- euro koopt en elke maand 5% rente ontvangt, verdien je dus 20,- euro per maand en 240,- euro per jaar. Bij de einddatum krijg je ook nog eens je investering van 500,- euro terug. Dit betekent dat je aan het einde van het jaar een winst van 240,- euro hebt gerealiseerd.

Hoe kun je geld verdienen met obligaties?

Geld verdienen met obligaties kan eigenlijk op twee manieren.

Ten eerste kun je investeren in obligaties en deze vasthouden tot de einddatum. Je verdient dan mogelijk geld aan de rente.

Ten tweede kun je geld verdienen met obligaties door erin te handelen. Je gaat dan obligaties inkopen en deze verkopen voor een hoger bedrag dan je hebt betaald. Het is dus de bedoeling om obligaties tegen een lage waarde te kopen en naarmate de waarde stijgt, weer te verkopen met winst. Op deze manier kun je profiteren van de koersstijgingen.

Obligaties kunnen in waarde stijgen door verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het kredietrisicoprofiel van de investeerder, waardoor de obligatie op de einddatum kan worden terugbetaald. Als het profiel verbetert, zal de obligatie meer waard worden. Als de rente echter daalt, dan zal de prijs van de obligatie stijgen.

Het is belangrijk voldoende onderzoek te doen naar strategieën. Ook dien je de risico’s af te wegen als je geld wilt verdienen met obligaties. Vervolgens kun je obligaties van bedrijven en overheden gaan kopen via een Nederlandse broker, zoals DEGIRO. Je kunt dan ook gewoon obligaties vrij verhandelen op de beurs. Eventueel zou je je geld aan een beleggingsfonds kunnen geven die voor jou investeert in de obligaties.

Met welke obligaties kun je geld verdienen?

Er zijn verschillende obligaties beschikbaar waarmee je geld kunt verdienen. De obligaties hebben elk hun voor- en nadelen.

Staatsobligaties

De regering van een land geeft staatsobligaties uit als zij hun uitgaven moeten verhogen. In vergelijking met andere obligaties is de rente een stuk lager, maar deze obligaties zijn wel veiliger en stabieler. De kans is namelijk klein dat de regering failliet gaat. Staatsobligaties worden dan ook vaak gebruikt om te sparen en meer geld te verdienen door mensen die de rente van de bank te laag vinden.

Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties hebben vaak een hogere risico dan staatsobligaties, maar ook een hogere rente die je kunt verdienen. Particuliere bedrijven zijn immers een stuk kleiner, en hebben minder geld dan de regering. Echter kunnen bedrijven geld gebruiken om te investeren in marketingactiviteiten en het ontwikkelen van producten. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven in korte tijd flink groeien en in waarde stijgen.

Gemeentelijke obligaties

Lokale overheidsinstanties kunnen gemeentelijke obligaties uitgeven. Dit gaat bijvoorbeeld om grote projecten, zoals de bouw van scholen, snelwegen en woningen. Deze type obligaties kunnen een vrij hoog rendement opleveren, terwijl het risico laag is.

Nulcouponobligaties

Nulcouponobligaties zijn obligaties van lokale overheden en particuliere bedrijven waar je geen rente over krijgt. Je zult een obligatie moeten afnemen en krijgt op de einddatum een hoger bedrag dan dat je hebt geïnvesteerd. Deze type obligaties zijn meer vatbaar voor stijgingen en dalingen van de waarde.

Waarom geld verdienen met obligaties?

Er zijn meerder redenen te bedenken waarom het slim is om te starten met beleggen in obligaties. De stijgingen en dalingen van obligaties zijn bijvoorbeeld vrij goed te voorspellen en ze kunnen een redelijk rendement opleveren. De stabiliteit zorgt ervoor dat je op een redelijk veilige manier winst kunt maken en je vermogen kunt laten groeien. Hieronder bespreek ik enkele voordelen van obligaties.

Zoals je weet zijn er talloze manieren om geld te verdienen met beleggen. Echter kun je met obligaties een betrouwbaar en hoog inkomen vergaren. In sommige tijden zijn de rentepercentages laag, maar er zijn genoeg keuzes. De waardes van obligaties zijn bijvoorbeeld stabieler dan aandelen. Hierdoor kun je een goed portfolio opbouwen.

Als je wilt beleggen, raad ik je aan geld te steken in verschillende investeringen. Als het bijvoorbeeld slecht gaat met de aandelenmarkt of risicovolle investeringen, dan kunnen de obligaties meer zekerheid bieden. Door verschillende investeringen te doen, kun je je risico’s verspreiden en heb je een grotere kans op een mooi rendement.

In tegenstelling tot veel andere investeringen kun je een vast inkomen verdienen met obligaties. Er zal namelijk vaak vooraf worden aangegeven hoeveel rente je maandelijks of jaarlijks kunt vergaren. Op deze manier kun je alvast geld verdienen aan een vaste rente.

Investeren in obligaties kan zelfs voordelen bieden voor je belastinguitgaven. Door bijvoorbeeld in gemeente obligaties te investeren hoef je vaak geen belasting te betalen. Het kan dus zeker slim zijn te onderzoeken welke obligaties fiscale voordelen bieden.

Wat zijn de risico’s van obligaties?

Zoals bij alle beleggingen gaan obligaties ook gepaard met risico’s om bijvoorbeeld een deel van je geld te verliezen. Ik gaf al meerdere keren aan dat obligaties een redelijk stabiele inkomstenbron is, maar er zijn ook een aantal risico’s en valkuilen waar je rekening mee moet houden.

Kredietrisico

Dit type risico ontstaat wanneer de obligatie geen rentepercentage hanteert of geen vaste hoofdsom bij de einddatum uitkeert. Men noemt dit ook wel een wanbetalingsrisico. Kredietwaardigheden worden beoordeeld door partijen die de kans op faillissement beoordelen. Voor beginnende beleggers kan het dan ook verstandiger zijn te kiezen voor obligaties met minder risico en vaste rentepercentages.

Renterisico

Bij aantrekkelijke rentepercentages kunnen obligaties logischerwijs aantrekkelijker lijken om in te investeren. Echter kunnen rentepercentages veranderen waardoor de waarde van de obligatie ook sterk kan veranderen. Na de einddatum verdien je het geld en de rente. Als een obligatie echter erg zakt of stijgt, dan wil je waarschijnlijk eerder verkopen en loop je de rente mis.

Inflatierisico

Door inflatie hebben investeerders minder geld om uit te geven. Dit kan nadelig zijn voor beleggers die profiteren van een vaste rente. Je kunt het inflatierisico verkleinen door te investeren in een obligatie die rekening houd met de inflatie.

Liquiditeitsrisico

Met liquiditeit bedoelt men het vermogen van iemand om schulden te betalen zonder geld te hoeven verliezen. Echter kunnen obligaties niet direct worden verkocht, waardoor je een groot verlies kunt leiden als een bedrijf failliet gaat. Vaak bieden hypothecaire obligaties de garantie om je investering terug te krijgen.

Oproeprisico

Bovendien loop je het risico dat een obligatie wordt ingetrokken of afgelost voor de einddatum. De “Yield to Call” geeft vooraf aan hoeveel winst je kunt maken als de obligatie eerder wordt afbetaald. Door naar de Yield to Call te kijken, kun je vooraf berekenen welke winst je kunt maken.

Tips om geld te verdienen met obligaties

Iedereen die een extra inkomen wilt verdienen, zou moeten overwegen een beleggingsportefeuille op te bouwen. Dit kan ook interessant zijn op jonge leeftijd, omdat je dan later kunt profiteren van exponentiële groei van je portefeuille.

Afhankelijk van je budget en doelstellingen kun je bepalen welke type investeringen je wilt doen. Als je voor zekerheid wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld investeren in stabiele staatsobligaties. Wil je meer geld verdienen, maar ook meer risico lopen? Dan kun je ervoor kiezen om in bedrijfsobligaties te investeren met een hoog rentepercentage.

Ook is het verstandig voldoende onderzoek te doen. Lees boeken en bekijk video’s over obligaties. Op deze manier ga je meer leren over de termen en de strategieën om zoveel geld te verdienen met obligaties. Je kunt zelfs overwegen contact op te nemen met het bedrijf achter een obligatie. Het kan immers eng zijn om je zuurverdiende geld te beleggen zonder dat je weet of je inkomsten gaat verdienen.

Het kan slimmer zijn naar de langeretermijn doelen te kijken die horen bij een bepaalde obligatie. Mocht je bijvoorbeeld een hoog rendement kunnen verdienen op een obligatie, is de kans groot dat deze een hoog risico heeft om je geld te verliezen.

Bovendien raad ik je aan het geld wat je verdient te herinvesteren. Op deze manier ga je je vermogen steeds verhogen. Dit is in ieder beter dan direct je geld uitgeven als je eens een mooi rendement behaalt.

Geld verdienen met obligaties dankzij FXminds?

Na het lezen van dit artikel weet je dat investeren in obligaties een redelijk veilige manier is om geld te verdienen.

De mannen van FXminds hebben een gratis e-book ontwikkelt wat je hiermee kunt helpen om nog snellere resultaten te krijgen.

In het e-book krijg je alle informatie om geld te verdienen met traden Zo weet je precies wat je moet doen en wat de strategieën zijn, zodat je niet zelf hoeft aan te klooien. Zij hebben immers al meer dan 10 jaar ervaring.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie over geld verdienen met obligaties.

Meer weten over het gratis e-book? Klik op de knop hieronder en ga naar de website!

Klik hier om het gratis e-book te downloaden!

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *