Investeren in goud of zilver?

Ontdek de beste investering!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
investeren in goud of zilver

Gezien de zeldzaamheid van edelmetalen, zoals goud, zilver, koper en platina zijn in de loop der tijd goede investeringsmogelijkheden ontstaan.

Normale metalen worden vaak gebruikt voor commerciële en industriële doeleinden, terwijl edelmetalen worden gebruikt in de wereldeconomie en bijvoorbeeld sieraden te maken.

Waarschijnlijk wil jij ook beginnen met investeren, maar twijfel je nog of het slimmer is te investeren in goud of zilver. In dit artikel help ik je op weg.

Hoe begin je te investeren in edelmetalen?

Voordat ik ga vertellen of het lucratiever is om in goud of zilver te investeren, zal ik je iets meer vertellen over het investeren in edelmetalen. Je kunt dan namelijk een beter besluit nemen in welk type metaal je wilt investeren. De edelmetalen hebben immers allemaal andere doelen en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, wat ook invloed heeft op de waarde.

1. Ken de edelmetaal

Hedendaags kun je investeren in de 5 bekendste edelmetalen op de markt. Dit zijn: goud, zilver, koper, palladium en platina. Er zijn nog meer edelmetalen, zoals Rhodium, Indium en Rhenium. Deze zijn echter een stuk minder populair in de wereldeconomie.

Als je veel geld wilt verdienen met goud, zilver of andere metalen zal je praktische en wetenschappelijke kennis moeten vergaren over de verschillen tussen de metalen. Dit kan helpen bij het krijgen van een lucratief metaalportfolio.

2. Bepaal hoe je gaat investeren

Na het uitkiezen of je wilt investeren in goud of zilver moet je gaan nadenken op welke manier je wilt investeren. Je kunt bijvoorbeeld gouden of zilveren staven en munten kopen. Denk ook aan goud of zilver beleggen op de beurs. Elk type investering heeft zijn voor- en nadelen.

Investeren in staven kan interessant zijn, omdat er verschillende gewichten en maten bestaan. Je kunt bijvoorbeeld een investering doen in een goudbar van één gram of één troy ounce zilverbar.

Gouden en zilveren munten kunnen interessant zijn om in te investeren, omdat ze ook vaak worden gespaard door verzamelaars. Munten zijn namelijk vaak afkomstig van vroegere valuta uit bijvoorbeeld Canada en Amerika.

Bovendien zijn er nog andere vormen om te investeren in goud of zilver. Je kunt bijvoorbeeld investeren in sieraden, certificaten, contracten, ETF’s, opties, aandelen van goudmijnen en beleggingsfondsen.

Mocht je dus liever geen edelmetalen thuis willen bewaren, zijn er genoeg andere mogelijkheden te investeren in goud of zilver. De meest gebruikelijke manier is het kopen van certificaten die je eigendom vertegenwoordigen. Het goud wordt dan bewaard door het bedrijf zelf.

3. Overweeg spreiding in je metaalportfolio

Persoonlijk ben ik fan van diversiteit in mijn portfolio’s. Het kan dan ook het overwegen waard zijn te investeren in verschillende metaalsoorten en type investeringen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder risico loopt om je geld kwijt te raken. Als je ook in minder gebruikelijke soorten edelmetalen investeert, kun je de investering nog winstgevender maken.

De voor- en nadelen van investeren in goud of zilver

Volgens experts kunnen beginnende beleggers het beste investeren in goud en/of zilver. Dit zijn namelijk de populairste edelmetalen.

Jij vraagt je nu misschien af welke van de twee meer rendement kan opleveren. Hieronder vertel ik je dan ook wat de mogelijke voor- en nadelen zijn om te investeren in goud of zilver.

Investeren in goud

Aangezien goud zeldzamer is dan zilver is goud veel waardevoller. Bij de massa is investeren in goud dan ook een populairdere keuze dan investeren in zilver.

Hieronder zet ik de voordelen van goud op een rijtje:

  • Bewezen koers: De populariteit van het investeren in goud is gekomen wegens de alsmaar stijgende waarde. Zelfs tijdens recessies, inflaties en andere economische problemen is de koers van goud stabiel gebleven of verder gestegen. Als je gaat voor veiligheid kan goud dus een goede investering zijn.
  • Meer vermogen: Goud zou je vermogen flink kunnen vergroten. De koers van goud wordt namelijk bepaald door de vraag en aanbod. Als goud schaars wordt, stijgt de koers. Het kan dan ook lucratiever zijn te investeren in goud dan niks met je geld te doen. De vraag naar goud blijft immers stijgen.
  • Makkelijk bewaren: Een ander voordeel van goud ten opzichte van zilver is dat je goud makkelijker kunt opbergen. Goud wordt namelijk aangeboden in verschillende vormen en gewichtsklassen. Je kunt minder gouden dan zilveren staven kopen met hetzelfde investeringsbudget.

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan het investeren in goud ten opzichte van zilver. Goud is namelijk duurder en het kan dus moeilijker zijn dit op te nemen in een gediversifieerd portefeuille als je een beginnende belegger bent met een beperkt budget. Ook wordt goud beperkt gebruikt op commercieel en industrieel gebied. Bovendien wordt goud gezien als luxe en het wordt daarom vaak gebruikt om hoogwaardige sieraden, elektronica, voeding en verzorgingsproducten te produceren.

Investeren in zilver

Naast investeren in goud kan beleggen in zilver ook zeer interessant zijn. Er zijn echter verschillende soorten zilver. Als je wilt investeren in zilver kun je het beste kiezen voor fijn zilver. Dit is de meest pure vorm van zilver en dus het interessant om in te investeren. Fijn zilver wordt meestal verkocht als staven en munten. Deze zijn een stuk meer waard dan industrieel zilver. Volgens bedrijven zou er minder fijn zilver zijn op de markt dan goud.

Hieronder zet ik de voordelen van zilver ten opzichte van goud op een rijtje:

  • De investering: Zilver is goedkoper dan goud. Hierdoor kan het mogelijk interessanter zijn voor beginnende beleggers te investeren in zilver. Je kunt op verschillende manieren investeren in zilver. Je zou bijvoorbeeld zilveren baren, munten of ETF’s en aandelen van mijnbouwbedrijven kunnen aanschaffen.
  • Functionaliteiten: In vergelijking met goud wordt zilver vaker gebruikt in verschillende industrieën. Daarnaast is zilver één van de meest elektrisch geleidende en reflecterende metalen ter wereld waardoor het in veel consumentenartikelen wordt verwerkt, zoals mobiele telefoons en vaatwassers. Het is dus een zeer specifiek type edelmetaal waar nog geen alternatieven voor bekend zijn.

Zilver heeft met als goud nadelen. Aangezien zilver voor super veel dingen wordt gebruikt, wordt zilver veel gedolven door bedrijven over de hele wereld. Dit zorgt voor wereldwijde concurrentie in de markt. Denk ook aan de opslag van zilver. Je zult namelijk veel zilver moeten kopen om een hoge winst te kunnen realiseren. Hierdoor moet je misschien extra geld uitbesteden voor het bewaren van zilver in dure kluizen of opslagplaatsen.

Kun je beter investeren in goud of zilver?

Het investeren in edelmetalen kan zeker een goede manier zijn om meer geld te verdienen. Bij de overweging tussen goud of zilver kun je letten op het risico, je budget en het tijdbestek dat je geld wilt verdienen.

Het kan zenuwslopend zijn in de markt van goud of zilver te stappen. De prijzen kunnen namelijk continu dalen en stijgen afhankelijk van de vraag en aanbod. Vaak gaat er ook een hoger risico gepaard met futures en aandelen in vergelijking met tastbaar zilver of goud. Echter zijn het beide vrij veilige investeringen dankzij de zeldzaamheid.

Als je wilt investeren in edelmetalen kun je zelf de keuze maken tussen goud en zilver. Van beide edelmetalen zal de vraag meestal niet dalen. Ze zijn namelijk gewild, zeldzaam en voor veel dingen te gebruiken. Het beste kun je de voor- en nadelen naast elkaar leggen en beslissen of je in goud of zilver wilt investeren.

Investeren afhankelijk van je budget

Ervaren beleggers raden personen die een grote investering kunnen veroorloven aan om te investeren in goud. De rijken kopen ook vaak goud, omdat het als luxe wordt beschouwd. Wanneer de goudprijs laag staat, doen de meeste mensen een investering. Dankzij deze stijgende vraag kan de prijs ook stijgen.

Als je een beginnende belegger bent en nog geen groot budget hebt, kun je beter in zilver investeren. Door een kleine hoeveelheid aan te schaffen, heb je al een aantrekkelijk metaalportfolio en kun je dus al rendement verdienen.

Of je nou gaat investeren in goud of zilver, de kans is vrij groot dat je winst gaat maken met je belegging. Houd er wel rekening mee dat dit een langetermijninvestering is. In vergelijking met andere aandelen of investeringen zal de koers langzaam blijven stijgen. Je hebt dus geduld nodig. Ook heb je kennis nodig als je investeert in fysieke producten die zijn gemaakt van edelmetalen.

Conclusie en zelf investeren in goud of zilver

Investeren in edelmetalen geeft de rijken status in de huidige economie. Ook ervaren beleggers investeren in goud of zilver. Door bijvoorbeeld te beleggen in aandelen die te maken hebben met goud of zilver kun je waarschijnlijk sneller geld verdienen dan het fysiek te kopen.

Investeren in goud of zilver is vrij veilig als we kijken naar de risico’s. Daarnaast wordt het delven van edelmetalen steeds moeilijker, omdat de metalen steeds moeilijker te vinden zijn. Dit kan voor een potentieel grote winst zorgen.

Persoonlijk heb ik alleen geïnvesteerd in goud in de vorm van aandelen. Op deze manier kun je profiteren van hoge koersstijgingen. In enkele maanden kun je je investering mogelijk al verdubbelen. In het goudaandelen rapport lees je alles over mijn beleggingen.

goudrapport

Wil jij meer informatie over het goudaandelen rapport?

Goudaandelen profiteren van het feit dat valuta in enorme hoeveelheden bijgedrukt worden. Het bezitten van goudaandelen kan je verlies in koopkracht meer dan goedmaken.

Ja! Ik wil meer informatie!
Bas
Ik help mensen bij het genereren van een extra of zelfs geheel maandelijks inkomen door de verschillende verdien methodes toe te lichten. Op Thuis-Inkomsten.nl laat ik je zien wat je wel en niet moet doen. Zo weet jij precies hoe het werkt.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *