Investeren in goud

Op welke manieren kan je investeren in goud en waarom investeer ik (nog) niet?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Investeren in goud

Wanneer je wil gaan investeren, dan is het goed om te kijken waarin je het beste kunt investeren. Goud is een goede investering om mee aan de slag te gaan.

Je kunt op verschillende manieren in goud investeren. Hoe je dat kunt doen en welke risico’s er eventueel aan vast kunnen zitten, leg ik je uit in dit artikel.

Op welke manieren kan je investeren in goud?

Dat investeren in goud een van de meest stabiele investeringen is, hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. 

Je kunt op verschillende manieren investeren in goud. Je kunt echt goud kopen, investeren in de mijnbouw of investeren in financiële producten. De goudprijs kan per investering heel sterk verschillen.

Wanneer je belegt in een goudtracker heb je niet het goud in handen, maar heb je het alleen op papier. Een goudtracker volgt de prijs van fysiek goud. 

Een andere manier om in goud te investeren, is door middel van goudmijnaandelen. Er zijn nog heel wat goudmijnen actief die delven naar goud. De koers van de goudmijnaandelen is sterk afhankelijk van de koers van het goud. Wanneer je overweegt te investeren in goudmijnaandelen is het raadzaam ook goed te kijken naar het achterliggende bedrijf. Wanneer hun bedrijfsvoering niet goed is heeft dat ook zeker invloed op de koers van het aandeel. 

Echt goud inkopen is natuurlijk ook een investering. Je kunt het goud dan thuis opslaan of je kunt het goud inkopen bij een andere partij die het dan vervolgens voor je opslaat. Het kopen van fysiek goud is heel vaak duurder dan het handelen in goud op een andere manier. Eigenlijk is het ook logisch want je hebt nu een opslagplaats nodig en deze moet natuurlijk wel goed beveiligd zijn, anders dan wordt het goud gestolen en dat is iets wat je logischerwijs niet mee wil maken. Wanneer je fysiek in goud investeert dan krijg je dat in de vorm van baren of munten. Het ziet er natuurlijk ontzettend gaaf uit om van die baren te hebben liggen, maar bedenk dat daar dus wel grote risico’s aan zitten wanneer de verkeerde mensen erachter komen dat jij dit in huis hebt. Je moet er dus echt wel heel zeker van zijn dat het op een zeer veilige plek ligt en het is ook het beste om er zo weinig mensen over te vertellen dat jij op die manier investeert. Het fysiek investeren in goud is dus een stuk omslachtiger en brengt meer risico’s met zich mee dan dat je op een andere manier in goud zou gaan investeren.

Wat is de rede om in goud te beleggen?

De belangrijkste rede om in goud te beleggen is natuurlijk de prijs. Het goud stijgt nog steeds met regelmaat en daarom is de vraag ernaar ook nog steeds van kracht. Natuurlijk moet je altijd in je achterhoofd houden dat de resultaten die ooit zijn gehaald geen garantie zijn voor de toekomst.

Goud wordt vaak gebruikt als een soort van verzekering door bedrijven. Juist wanneer het in de economie niet zo lekker gaat, wordt goud steeds meer en meer waard. Ook andersom is dat van kracht. Wanneer de economie goed gaat is er minder interesse in goud.

De strategie om te investeren in goud wanneer het economisch niet zo lekker gaat is dan ook zeer zeker niet slecht. Je kunt goud zelfs gebruiken als een soort verzekering wanneer de beurskoersen dalen. 

Goud en het belang bij opkomende economieën

Juist in landen waar ze zich nog steeds economisch ontwikkelen, gaat de vraag naar goud steeds meer worden. Hierdoor gaat de algemene waarde van het goud ook omhoog.

Vooral in China en India is dit op het moment erg aan de gang. Vooral voor de Chinese beleggers is goud erg interessant geworden op het moment dat de economie daar flink aan het verslechteren was. Alhoewel dat het een momentopname is, geeft het wel weer dat de meeste beleggers investeren in goud als een stabiele investering zien. Zelfs wanneer ze lijken te weten dat er niet erg veel rendement in zit vinden ze het toch interessant om te investeren in goud.

Goud kopen uit paniek

Wanneer je in paniek bent, doe je soms de meest vreemde dingen. Sommige mensen spreken er dan ook over dat ze uit paniek een investering hebben gedaan in goud, omdat ze niet wisten wat ze op dat moment moesten doen.

Is het dan zo fout om te beleggen in goud? Nee zeker niet! Wanneer je het risico durft te nemen en je wat geduld hebt, dan is het zeer zeker een goede investering. Het is niet zo dat je er volgende week meteen duizenden euro’s op verdient, je moet er zeker ook wel de tijd voor nemen.

Wat je ook moet durven is speculeren. De prijs van goud schommelt best wel. Het is dus zaak dat je op het goede moment instapt, maar ook op het goede moment weer uitstapt. Wanneer je dit op het juiste moment doet, kan het je zeker een leuke cent opleveren. 

Wanneer je wilt speculeren dan kan je dat het beste doen door middel van derivaten. Nu wil je natuurlijk eerst weten wat derivaten zijn. Ook dat leg ik je kort maar krachtig uit. Derivaten zijn contracten die vast zijn gelegd op de prijs van het goud. Je kunt op deze manier razendsnel handelen wanneer er sprake is van stijgende en dalende koersen. Je kunt dan meteen inspelen op de beursschommelingen die er zo nu en dan zijn. Het werk dus vooral veel sneller en dat is soms wel fijn.

De goudprijs van de afgelopen jaren

Als je naar het verloop van de goudprijs van de afgelopen 40 jaar gaat kijken dan zie je dat er een behoorlijk fluctuatie heeft plaatsgevonden. Hierdoor zie je dus dat het moment van inkopen en verkopen ontzettend van belang is. Laten we als voorbeeld het jaar nemen waar de wereldeconomie behoorlijk geraakt werd doordat er toen de tweede oliecrisis was, 1979. De waarde van het goud steeg door de crisis in dat jaar enorm om vervolgens een paar jaar later weer ontzettend te gaan zakken. De prijs van het goud bleef in de jaren 80 redelijk stabiel. Ook in de jaren 90 was dat zo.

Eind 2005 begin 2006 ging de prijs van het goud weer ontzettend omhoog. Er is zelfs even een periode geweest dat een kilo goud een waarde had van 60.000 dollar. Dit was echt onwaarschijnlijk hoog. Inmiddels weten we dat een crisis veel invloed heeft en als je even terug gaat denken weet je dat we in 2006 met zijn allen in een kredietcrisis waren beland. Dit is dus de oorzaak geweest dat de prijs toen zo ontzettend omhoog schoot. 

investeren in goud door koersstijging
Het verloop van de goudprijs in de afgelopen 20 jaar

Zo rond 2013 begon de prijs van het goud weer wat te zakken en werd de prijs weer redelijk stabiel. We kunnen hieruit maar 1 conclusie trekken en dat is wanneer je onrust verwacht op financieel gebied dat het dan zeker een goed moment is om in goud te gaan investeren. Je zult er niet meteen de week erop wat aan hebben maar op de langere termijn zal je zien dat deze investering dan zeker zijn vruchten afwerpt en je er echt een leuk banksaldo aan over houdt. Het ligt dan natuurlijk wel aan de grote van jouw investering, maar dat is niet meer dan logisch. Hoe meer je hebt geïnvesteerd op het moment dat de prijs laag stond, hoe meer je eraan over houdt wanneer je gaat verkopen als de prijs hoog staat. 

Wat je nog moet weten over investeren in goud

Wat je ook nog moet weten wanneer je erover nadenkt om in goud te investeren, is dat het op deze manier beleggen in edelmetalen niet onder het toezicht valt van een wettelijk aangestelde toezichthouder zoals bijvoorbeeld de AFM. Zij waarschuwen wel met regelmaat voor de risico’s die beleggen in edelmetalen kan hebben maar op deze waarschuwingen is de Wet op Financieel Toezicht niet van toepassing. De Autoriteit Financiële Markten kan dus ook niets afdwingen wanneer er iets fout gaat.

Je moet je dus heel goed bedenken of je dit risico wel of niet durft te nemen. Investeren heeft altijd een risico. Of dat dit nu in goud is of in wat anders, het is een kwestie van durven en zoals ik al eerder heb gezegd, van op het juiste moment inkopen en verkopen. Wanneer je dit allemaal goed in de gaten hebt hoe je dit kunt doen, dan kan er zeker iets heel moois uit voort vloeien.

Waar je ook rekening mee moet houden is met het feit dat de cijfers omtrent het dalen en stijgen van de prijs van het goud voor jou vaak wat later zichtbaar zijn dan dat het op de beurs zelf is. Wanneer de goudkoers op de websites staat vermeld en je ziet dat deze is gedaald, dan kan je ervan uit gaan dat dat al langere tijd aan de gang is. Andersom is dat natuurlijk net zo. Wanneer je het ziet stijgen is dat ook al langere tijd aan de gang.

Waarom ik (nog) niet investeer in goud

Investeren in goud kan zeker interessant zijn.

Ik zie investeren in goud echter als een investering voor de lange termijn. Simpelweg stijgt de goudprijs een stuk minder hard dan bijvoorbeeld cryptovaluta’s. Persoonlijk ben ik dan ook meer fan van investeren in crypto. Met crypto kun je een stuk sneller geld verdienen dan goud. Dagelijkse koersstijgingen van tientallen procenten zijn vrij normaal in de cryptomarkt.

Misschien is investeren in goud wel een stabielere investering, maar zelf neem ik momenteel liever iets meer risico. Risicovollere investeringen zullen logischerwijs meer geld opleveren.

Ik raad je aan om eens de gratis introductievideo van ‘Alles Over Crypto’ te bekijken. In deze video wordt besproken welke cryptomunt de potentie heeft op korte termijn meer dan honderd keer over de kop te gaan, en hoe je direct zelf kunt beginnen met investeren.

Het geld wat je verdient met crypto kan je wellicht in de toekomst in goud investeren om meer zekerheid op inkomsten te krijgen.

Bekijk de gratis video “Alles Over Cypto”.

Krijg direct toegang en start met crypto.

Claim hier je plek
Bas
Ik help mensen bij het genereren van een extra of zelfs geheel maandelijks inkomen door de verschillende verdien methodes toe te lichten. Op Thuis-Inkomsten.nl laat ik je zien wat je wel en niet moet doen. Zo weet jij precies hoe het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *