Wat is staken en hoe kan ik het doen?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
Wat is staken en hoe kan je het doen

Als je actief bent in de cryptocurrency wereld zal je hoogstwaarschijnlijk wel eens de term ‘staken’ voorbij hebben zien komen. Het is een alternatieve manier om in digitale munten te handelen. Doordat je je crypto vastzet voor een onbepaalde tijd ontvang je rente. Hierdoor kun je extra rendement creëren terwijl je er in principe niks voor hoeft te doen.

We leggen je uit wat staken precies betekent en welke voor- en nadelen het met zich meebrengt.

Crypto staking, wat is het?

Er is een mogelijkheid om cryptocurrency te kopen en deze voor een onbepaalde periode vast te zetten. Die wordt ook wel crypto staking genoemdt. Je kunt hier goed van profiteren want tijdens het staken van de coins die je hebt gekocht zul je rente ontvangen. Dat betekent extra rendement terwijl je er niets voor hoeft te doen. In de meeste gevallen zal de aanbieder je uitbetalen met crypto. Hoeveel er mee te verdienen valt is niet exact te zeggen omdat dit per munt kan verschillen. Staken is alleen mogelijk met Proof of Stake coins. 

Wat is Proof of Stake?

De term Proof of Stake is net al gevallen en daar gaan we nu dieper op in. PoS, zoals het afgekort ook wel wordt genoemd wordt keurt transacties goed en ook vinden er op de blockchain nieuwe blokken plaats op het moment dat er gestaakt wordt. Bij hogere aantallen tokens zijn er meer mogelijkheden om nieuwe blokken te maken. Er wordt een vergoeding ontvangen op het moment dat er een transactie wordt verwerkt op de blockchain.

Staking, de voor-en nadelen

Staking van cryptomunten brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is er geen kennis vereist en is apparatuur ook niet nodig. Het werkt relatief eenvoudig want het enigste wat je hoeft te doen is de munten in je digitale portemonnee te houden. Kies je om het voor een lange termijn vast te houden kan de rente behoorlijk oplopen. Tot slot heeft het ook positief effect op de cryptocurrency zelf.

De nadelen zijn bijvoorbeeld het feit dat de munt vastgehouden moet worden. Je hebt niet de mogelijkheid om de munten tussentijds van de hand te doen zonder dat je hier rente over ontvangt. Verder zul je hogere bedragen moeten investeren wil je er daadwerkelijk wat aan kunnen verdienen. Op dit moment zijn helaas niet alle cryptomunten te staken. De kans is groot dat dat in de toekomst wel kan, want veel partijen zijn ermee bezig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *