Zorgen voor een goed pensioen doe je zo!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Je pensioen kan misschien nog ver weg klinken.

Het komt echter vaak sneller dichterbij dan je door hebt. Het is dus belangrijk dat je op tijd nadenkt wat je nodig hebt en hoe je ervoor zorgt dat je voldoende pensioen opbouwt.

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen bij het zorgen voor een goed pensioen.

Wat heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je wat moet sparen, afhankelijk van wat je verwacht nodig te hebben om van te leven.

Wanneer je een afbetaalde hypotheek hebt en dus geen woonkosten hebt, scheelt dat enorm of wanneer je twee keer per jaar op luxe vakantie wil, moet je rekening houden met bepaalde jaarlijkse uitgaven.

Begin dus met het inschatten van je verwachte uitgaven. Je vaste lasten zoals energie, verzekeringen, woonkosten, boodschappen en uitgaven aan leuke zaken. Dit hoeft niet helemaal te kloppen, maar indicatief is wel handig.

Heb je de inventarisatie? Dan weet je ongeveer wat je jaarlijks nodig hebt en kun je terugrekenen of je nu genoeg spaart.

Zo werkt pensioen in Nederland

Je pensioenpot bestaat uit een drie tal onderdelen die samen je totale pensioen worden.

  1. De AOW

De AOW is een voorziening die je opbouwt voor elk jaar dat je in Nederland woont. Vanaf je 17e tot je 67e bouw je ongeveer 2% van je AOW op. Deze uitkering betaalt vervolgens terug op je AOW gerechtigde leeftijd. Dit is je basis pensioen inkomen. Kijk hier als je wilt weten wat de AOW bedragen worden.

  1. Aanvullend pensioen

De meeste Nederlanders met aanvullend pensioen bouwen dit op tijdens het werkende deel van hun leven. Dit is het deel wat de werkgever inhoudt op het salaris en in een pensioenpot stopt. Het is ook mogelijk om los een aanvullend pensioen te sparen, zoals via lijfrente of gewoon een aanvullend pensioen bij een pensioenfonds.

  1. Je eigen vermogen

Het vermogen dat je opbouwt voor de leeftijd dat je met pensioen gaat, is de derde en laatste pijler. Dit kan zijn, je afbetaalde huis, aandelen, bezittingen zoals goud, munten, crypto, kunst of andere zaken van waarde die ingezet kunnen worden om van te leven.

Bouw je te weinig op, wat dan?

Het erg belangrijk om tijdig te weten of je voldoende opbouwt. Want als je dat op tijd ontdekt, dan kun je er nog wat aan doen. Denk aan bij sparen, extra pensioen opbouwen of ervoor zorgen dat je toekomsten uitgaven lager zijn.

Hoe minder je nodig hebt, hoe minder je op hoeft te bouwen.

Misschien was je hier naar op zoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *