Is affiliate marketing halal of haram?

is affiliate marketing haram of halal

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met affiliate marketing. Momenteel verdien ik hier maandelijks een leuk bedrag mee.

Verschillende moslimvrienden vragen zich af of affiliate marketing halal of haram is. Ik bekeek dit even in Google en kwam er zo achter dat meer personen dit willen weten. Het is eigenlijk ook wel logisch. Als gelovige wil je namelijk op alle aspecten in het leven het juiste doen.

Daarom heb ik onderzoek gedaan en besloten een pagina op mijn website aan te maken om iets meer duidelijkheid te geven over de vraag of affiliate marketing wel of niet is toegestaan voor moslims.

Disclaimer: Ik ben geen geleerde. Je kunt daarom beter een geleerde raadplegen voor het beste antwoord.

Is affiliate marketing halal?

Bij affiliate marketing worden producten van anderen gepromoot in ruil voor een deel van de winst. Voor elk product dat iemand koopt via jouw affiliate linkje verdien je een percentage van de verkoopprijs. Dit betekent dat personen niet meer geld hoeven te betalen voor een product wanneer zij op jouw affiliate linkje hebben geklikt.

Affiliate marketing is waarschijnlijk dus halal. Als je de islam volgt, dan hoef je jezelf dus ook geen zorgen te maken als je je aan de algemene regels houdt. Je moet bijvoorbeeld geen haram-producten promoten, geen valse claims maken en ook geen andere extreme verkooptechnieken toepassen om meer verkopen te realiseren.

Zorg dat je je gewoon richt op legale affiliate marketing activiteiten. Hoewel veel affiliate marketeers zich bezig houden met duistere zaken om meer geld te verdienen, is dat verkeerd en ook niet nodig om een mooi inkomen te vergaren als affiliate marketeer. Door eerlijke informatie te geven over een product en waarde te leveren voor de potentiele kopers in plaats van valse beweringen te maken om mensen geld te laten betalen, kun je op de langeretermijn ook nog eens meer geld verdienen.

Haram affiliate marketing producten

Ga bijvoorbeeld geen online geld verdienen cursus promoten waarop op de verkooppagina wordt beloofd dat iemand morgen nog duizenden euro’s kan verdienen met een investering van 0,- euro. In sommige gevallen kan het wel lukken om morgen nog duizend euro te verdienen met het internet, maar dit is vrijwel onmogelijk zonder de juiste kennis en investering. Ga bijvoorbeeld ook geen supplementen promoten die de gezondheid van mensen in gevaar kunnen brengen. Dit soort affiliate producten zijn logischerwijs haram.

Om te voorkomen dat jij aan haram affiliate marketing gaat doen, moet je veel onderzoek doen naar de producten die je gaat promoten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door reviews en ervaringen te lezen van personen die het product reeds hebben aangeschaft. Als affiliate kun je vaak ook gratis toegang krijgen tot een cursus of een fysiek product gratis uitproberen. Zo kun je de waarde van een product bepalen.

De volgende affiliate marketing strategieƫn zijn ook haram:

  • Enkel een product promoten voor een zo hoog mogelijke commissie terwijl je geen onderzoek hebt gedaan
  • Aangeven dat er een (tijdelijke) kortingsactie geldig is terwijl dit eigenlijk niet het geval is, denk hierbij ook aan timers
  • Aangeven dat er minder producten op voorraad zijn dan er daadwerkelijk zijn om in te spelen op schaarste

Mijn mening over affiliate marketing

We weten allemaal dat er een hoop affiliate marketeers zijn die valse beloftes maken om zoveel mogelijk geld te verdienen.

Het maakt niet uit wat je religie is, bij affiliate marketing is het namelijk altijd het beste om zoveel mogelijk waarde te creƫren. Op deze manier zal je sneller een band opbouwen met een potentiele koper, waardoor de kans groter wordt dat mensen op jouw website of andere affiliate marketing kanalen terug zullen blijven komen.

Zorg dus dat je het zuurverdiende geld van mensen respecteert en hun problemen oplost. Als je dit en de andere punten in gedachten houdt, dan is affiliate marketing hoogstwaarschijnlijk halal.

Mocht je met affiliate marketing willen beginnen, dan kun je beginnen met de Affiliate Marketing Revolutie. Zelf ben ik begonnen met affiliate marketing zonder een cursus te volgen. Door met deze cursus aan de slag te gaan, is mijn business veel gegroeid en had ik veel tijd kunnen besparen. Het is naar mijn mening dan ook een echte aanrader.

Mocht je jouw eigen mening willen delen of meer verstand hebben van de islam, dan kun je hieronder gerust een reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *