Affiliate marketing en belasting

affiliate marketing en belasting

Als je op deze pagina terecht bent gekomen, is de kans groot dat je wilt weten hoe het zit met affiliate marketing en belasting. Zoals altijd geldt als je ergens geld mee verdient, moet je dus ook belasting betalen als je commissies verdient met affiliate marketing. Het is belangrijk dit serieus te nemen om te voorkomen dat je boetes gaat krijgen van de Belastingdienst.

Persoonlijk ben ik al jaren bezig met affiliate marketing. Aan het begin van mijn affiliate marketing journey heb ik mij aangemeld als particulier. Toen eenmaal de inkomsten begonnen binnen te stromen, besloot ik mij in te schrijven als een eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Er komen dan wel extra regels bij kijken omtrent het betalen van belasting en het bijhouden van de boekhouding.

In dit artikel ga ik je vertellen hoe het betalen van belasting werkt als je aan affiliate marketing doet. Onthoud hierbij dat ik geen belastingadviseur ben en niet bij de Belastingdienst werk. Je moet dus altijd zelf onderzoek doen voordat je klakkeloos iets overneemt.

Welke belasting moet je betalen bij affiliate marketing als particulier?

Als je geld verdient met affiliate marketing staat er een bedrag op een affiliate netwerk of programma. Deze inkomsten zijn echter niet volledig voor jezelf. Volgens de Nederlandse grondwet moet namelijk een gedeelte van je inkomsten worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Begin je met affiliate marketing als particulier, en dus zonder een eigen bedrijf? Dan krijg je meestal de commissies exclusief BTW uitbetaald. Dit betekent dat je geen BTW of omzetbelasting hoeft te betalen. Wat je wel moet doen, is voor 1 mei je vergaarde inkomsten opgeven in je persoonlijke omgeving op de website van de Belastingdienst.

De inkomsten uit affiliate marketing geef je op onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’. Ook mag je bepaalde kosten die je maakt voor je affiliate marketing business aftrekken van de gerealiseerde winst. Geef dus zeker aan wat je uitgaven waren voor bijvoorbeeld het gebruikte websitesysteem en eventuele gevolgde cursussen.

Als particuliere affiliate marketeer mag je gebruik maken van een aantal heffingskortingen, namelijk de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Dit zijn duizenden euro’s die je van je winst uit affiliate marketing kunt aftrekken. Tot een bepaald bedrag kun je als affiliate marketeer zonder ander werk, dan ook belastingvrij geld verdienen.

Het komt er dus op neer dat je als particuliere affiliate, inkomstenbelasting en een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen.  

Welke belasting moet je betalen bij affiliate marketing als bedrijf?

De meest gangbare manier om affiliate marketing toe te passen als bedrijf is door een eenmanszaak op te richten. De kosten hiervoor zijn slechts 50,- euro bij de Kamer van Koophandel. Dit kan interessant zijn, omdat je als bedrijf zijnde minder belasting hoeft te betalen door gebruik te maken van verschillende aftrekposten. In sommige gevallen ben je zelfs verplicht jezelf in te schrijven als een bedrijf. Dit is vaak het geval als je 5 volle werkdagen bezig bent met je bedrijf. Doe voor de zekerheid even de check op de website van de Belastingdienst.

Houd er rekening mee dat er iets meer komt kijken bij het bijhouden van de boekhouding als je een officieel bedrijf hebt. Daarom raad ik je aan jezelf pas in te schrijven als een bedrijf, als je stabiel meer dan 100,- euro per maand verdient met affiliate marketing.

Je moet verschillende soorten belastingen betalen als je besluit een eenmanszaak op te richten, namelijk: inkomstenbelasting, omzetbelasting en vermogensbelasting. Vermogensbelasting hoef je echter pas te betalen als je meer dan 50.000,- euro vermogen hebt gespaard, dus daar ga ik niet verder op in in dit artikel.

Affiliate marketing en inkomstenbelasting

Normaal gesproken zorgt een werkgever ervoor dat de inkomstenbelasting van het loon wordt gehouden. Als je een bedrijf hebt, is het nu dus van belang dat je voor 1 mei zelf aangeeft bij de Belastingdienst wat je het voorgaande jaar hebt verdient met je affiliate marketing business.

Iedereen met een inkomen dient inkomstenbelasting te betalen. Jij dient de gemaakte winst echter zelf aan te geven als bedrijf. Houd er ook rekening mee dat je een balans en een winst- en verliesrekening moet invullen. Ik maak zelf gebruik van een handig boekhoudsysteem, zodat deze zaken er automatisch uitrollen en ik hier zelf geen omkijken meer naar heb.

Het percentage inkomstenbelasting dat je over de winst uit affiliate marketing moet betalen hangt af van de hoeveelheid commissies die je hebt verdient. Standaard is de inkomstenbelasting een bedrag van ongeveer 30% over de gerealiseerde winst. Hoe meer commissies je verdient en hoger je totale inkomen dus is, des te hoger het percentage wordt voor de belasting die je moet betalen. De exacte percentages voor de inkomstenbelasting van verschillende loonschalen verschillen per jaar.

Je kunt verschillende heffingskortingen en aftrekposten gebruiken als je een eenmanszaak hebt en belasting moet betalen. Je dient dan wel 1225 uur in het betreffende jaar met je affiliate marketing business bezig te zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstaftrek. De hoogtes van de aftrekposten zijn dusdanig hoog dat je als ZZP’er ongeveer 24.000,- euro per jaar kunt verdienen zonder belasting te hoeven betalen.

Affiliate marketing en omzetbelasting

De omzetbelasting moet je eens per kwartaal aangeven. Dit houdt in dat je BTW moet betalen of juist terugkrijgt van de Belastingdienst. Op elke factuur die je verzendt of krijgt, staat namelijk een BTW bedrag. Stel dat jij bijvoorbeeld een commissie van 27,- euro inclusief BTW verdient, dan dien je daar 21% BTW van te betalen. De werkelijke commissie bedraagt dus eigenlijk 23,- euro en de overige 4,- euro dien je apart te zetten voor de omzetbelasting. Mocht jij eens iets kopen of huren voor je business, zoals een websitesysteem of een kantoorruimte, dan staat op de factuur ook een bedrag van 21% inclusief BTW. Dit bedrag krijg jij terug van de Belastingdienst.

Als er een bedrag met een percentage van 0% of 9% BTW op een factuur staat, dien je dit ook te verwerken in je boekhouding en aan te geven in de juiste rubriek tijdens het invullen van de omzetbelasting.

Mocht je samenwerken met buitenlandse affiliate netwerken of bedrijven, zoals Textbroker of Clickbank dien je de verschuldigde of terug te krijgen BTW in te vullen onder een ander kopje. Stel dat je bijvoorbeeld voor 100,- euro met verlegde BTW aan teksten laat schrijven op Textbroker (Duitse partij) om te plaatsen op je affliate website. Je dient dan zelf de BTW te berekenen. Dit is dus 21,- euro over 100,- euro. Je vult het dan als volgt in bij 4b (leveringen/diensten uit landen binnen de EU), omzet = 100 en omzetbelasting = 21. Vervolgens mag je de 21 euro weer aftrekken als voorbelasting, jij hebt namelijk iets betaald. Of jij je affiliate inkomsten of uitgaven van uit verschillende landen moet invullen bij rubriek 3 of 4, kun je het beste even navragen aan een medewerker van de Belastingdienst. Wellicht is het ook makkelijker voor je om je aan het begin te blijven richten op Nederlandse (affiliate marketing) partijen, totdat je een boekhouder hebt die alles voor je regelt en uitzoekt.

Eigenlijk ben je dus nooit geld kwijt aan de omzetbelasting. De BTW zit namelijk altijd inbegrepen bij een affiliate commissie of je berekent zelf de BTW bovenop een vraagprijs. BTW die je betaalt aan iemand anders, krijg je ook altijd terug.

Bovendien is het handig zelf onderzoek te doen. Mogelijk mag je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kleine ondernemersregeling. Je hoeft dan niets meer te doen met BTW en omzetbelasting. Dit kan een stuk fijner zijn, omdat je minder administratieve lasten hebt.

Conclusie over affiliate marketing en het betalen van belasting

Om alle regeltjes over het betalen van belastingen voor affiliate marketing te begrijpen, ben je echt wel even bezig. Daarnaast kan het ook allemaal een beetje verschillen per situatie. Daarom raad ik je aan jezelf hier voldoende in te verdiepen, een goed boekhoudprogramma erbij te nemen, regelmatig contact op te nemen met de Belastingdienst of zelfs de volledige boekhouding uit te besteden aan een belastingexpert.

Je moet immers niet willen dat je op korte termijn of binnen een aantal jaren alsnog gepakt wordt door de Belastingdienst. Ze zullen hier altijd achter komen. Vervolgens moet je de BTW of inkomstenbelasting alsnog betalen en mogelijk een flinke extra boete van duizenden of tienduizenden euro’s betalen.

Om affiliate marketing direct goed aan te pakken en in een community terecht te komen met meer dan 13.000 gelijkgestemden raad ik je aan met de training, de Affiliate Marketing Revolutie, aan de slag te gaan. Je kunt dan ook gelijk al je vragen stellen over het betalen van belasting als affiliate marketeer.

affiliate marketing revolutie cursus

Wil jij geld verdienen op internet dankzij de Affiliate Marketing Revolutie?

Affiliate marketing is één van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen op het internet en daarom heeft Jacko een gratis te volgen training opgezet waar je hier mee kunt beginnen!

Ja! Ik wil geld verdienen!
Bas
Ik help mensen bij het genereren van een extra of zelfs geheel maandelijks inkomen door de verschillende verdien methodes toe te lichten. Op Thuis-Inkomsten.nl laat ik je zien wat je wel en niet moet doen. Zo weet jij precies hoe het werkt.