Affiliate marketing als particulier

affiliate marketing als particulier

Regelmatig ontvang ik de vraag in mijn mailbox of je ook affiliate marketing kunt toepassen als particulier. Veel mensen willen namelijk wel beginnen met affiliate marketing, maar vinden het allemaal nog een beetje eng. In dat geval kan het fijner zijn om rustig aan te beginnen als particulier.

Als particuliere affiliate marketeer hoef je je bedrijf niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook hoef je dus geen ingewikkelde boekhouding bij te houden en ook niet elk kwartaal de verschuldigde omzetbelasting af te dragen.

Als het mogelijk is met affiliate marketing te beginnen als particulier, zou dit dus een goede optie kunnen zijn voor personen die extra geld willen verdienen, maar het niet direct professioneel willen aanpakken. Zij kunnen dan ook altijd nog later een echt bedrijf opzetten, mochten de inkomsten serieuzer worden.

In dit artikel ga ik met je bespreken of je met affiliate marketing kunt beginnen als particulier en waar je allemaal rekening mee moet houden. Weet wel dat ik geen expert ben op het gebied van belasting en KvK.

Kun je beginnen met affiliate marketing als particulier?

Ik kan direct alvast verklappen dat het inderdaad mogelijk is met affiliate marketing te beginnen als particulier. De meeste affiliate netwerken en programma’s geven je namelijk de mogelijkheid je aan te melden als ‘particulier’ of ‘bedrijf’. Dit is in ieder geval wel het geval bij het affiliate netwerk dat ik beginnende affiliate marketeers aanraad, namelijk PayPro.

De reden dat je affiliate marketing als particulier mag uitvoeren, is dat je geen eigen producten hoeft te verkopen. Als affiliate promoot je namelijk producten van andere bedrijven. Mocht jij een eigen product of dienst verkopen, is het altijd nodig jezelf aan te melden als bedrijf bij de Kamer van Koophandel, maar als promoter dus niet.

Waar moet je rekening mee houden als particuliere affiliate?

Wil je beginnen met affiliate marketing als particulier? Dan dien je rekening te houden met een aantal punten.

Ten eerste dien je belasting te betalen over al het geld wat je verdient. Dit geldt eigenlijk voor alle manieren waarop je online of in het echt geld verdient. De inkomsten die je hebt verdiend met affiliate marketing, geef je tijdens het moment van de jaarlijkse inkomstenbelasting op als ‘overige inkomsten’ als particulier. Na het invullen, zal je aan het einde zien welk bedrag je verschuldigd bent aan de belastingdienst. Houd er rekening mee dat je als particulier zijnde ongeveer 30% van je gerealiseerde winst moet afstaan als je meer dan 5000,- euro per jaar verdient.

Hoe begin je met affiliate marketing als particulier?

Als je wil beginnen met affiliate marketing als particulier is dat zeker mogelijk. Het enige nadeel is dat het een stuk lastiger wordt zonder een bedrijf te kunnen adverteren op sociale media kanalen, zoals Facebook.

Echter, er zijn genoeg andere affiliate marketing strategieën die je wel kunt toepassen als particuliere affiliate. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een website en sociale media pagina’s. Met deze marketing methodes kun je de kosten erg laag houden, ideaal voor particulieren en beginners. Een website kost je namelijk slechts enkele tientjes per jaar en sociale media pagina’s zijn kosteloos. Ook heb je bijvoorbeeld geen pand en inventaris nodig. Je hoeft dan ook geen lening af te sluiten, wat vaak alleen mogelijk is met een officieel geregistreerd bedrijf.

Wanneer moet je een affiliate marketing business inschrijven als bedrijf?

Nogmaals, ik ben geen belastingadviseur of medewerker van de KvK. Voor de juiste informatie kun je dus het beste even contact opnemen met een boekhouder of even bellen naar de Kamer van Koophandel. Zij zijn hier immers in gespecialiseerd.

Zelf raad ik affiliate markteers aan om zich aan te melden als een bedrijf wanneer zij 100,- euro per maand verdienen. Als je dit bedrag verdient, zal het namelijk waarschijnlijk niet lang meer duren voordat je naar een inkomen van 1000,- euro per maand gaat. Door jezelf aan te melden als een bedrijf kun je profiteren van enkele extra belastingaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Hierdoor kun je tot wel ongeveer 25.000,- euro per jaar verdienen zonder een rooie cent belasting te hoeven betalen. Het kan dus zeker gunstiger zijn affiliate marketing als bedrijf toe te passen dan als particulier.

Je kunt het beste even controleren op de website van de Kamer van Koophandel wanneer jij verplicht bent je in te schrijven als bedrijf. Ook kun je even op de website van de Belastingdienst kijken of jij wordt gezien als ondernemer voor de belastingdienst. Dit wordt bijvoorbeeld bepaald aan de hand van het aantal uren dat je steekt in affiliate marketing.

Weet wel dat je dus extra taken krijgt als je ervoor kiest affiliate marketing niet meer als particulier te doen. Je moet bijvoorbeeld een boekhouding gaan bijhouden, elk kwartaal omzetbelasting (BTW) betalen en jaarlijks inkomstenbelasting opgeven onder de naam van je bedrijf. Eigenlijk stelt dit niet super veel voor. BTW die jij krijgt over je affiliate commissie moet je afstaan, en BTW die je betaalt over een aankoop, kun je terugvragen. In principe kost de BTW belasting je dus geen geld. Met alle aftrekposten hoef je vaak ook geen inkomstenbelasting te betalen. Wel dien je dus een boekhouding bij te houden. Als particulier krijg je echter vaak geen facturen en worden de commissies zonder BTW uitgekeerd.

Als je kiest voor het oprichten van een bedrijf, kun je kiezen uit verschillende ondernemingsvormen. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen een eenmanszaak op te richten. Dit kost je slechts 50,- euro! Houd er bovendien rekening mee dat je bedrijfsgegevens, en dus mogelijk adresgegevens openbaar zullen staan.

Mijn tip om succesvol te worden met affiliate marketing als particulier

Om het nog even samen te vatten: als je net begint met affiliate marketing en weinig geld verdient, kun je inderdaad beginnen als particulier. Voor de zekerheid kun je dit navragen bij een specialist. Het voordeel van jezelf direct inschrijven als bedrijf, is echter dat je het allemaal wat serieuzer zult nemen. Hierdoor ga je waarschijnlijk ook sneller inkomsten realiseren als affiliate.

Na jaren bezig te zijn met affiliate marketing, zowel als particulier als bedrijf, weet ik wat wel en niet werkt in de wereld van affiliate marketing. Ik raad je dan ook aan met de Affiliate Marketing Revolutie aan de slag te gaan. Dit is een videotraining waarin je van A tot Z gaat leren hoe je affiliate marketing kunt toepassen als particulier, en hier zeer succesvol mee kunt worden. Tevens krijg je toegang tot een community waar op het moment van spreken 13.000 andere affiliates lid van zijn. Zij zijn jou voor gegaan en je kunt veel van hun leren.

affiliate marketing revolutie cursus

Wil jij geld verdienen op internet dankzij de Affiliate Marketing Revolutie?

Affiliate marketing is één van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen op het internet en daarom heeft Jacko een gratis te volgen training opgezet waar je hier mee kunt beginnen!

Ja! Ik wil geld verdienen!