Geld verdienen via internet en belasting betalen

geld verdienen via internet belasting

Veel personen die geld willen verdienen via het internet vragen zich af of zij belasting moeten betalen.

Een grote reden waarom personen nooit beginnen met geld verdienen op internet is dan ook dat ze bang zijn gezeur te krijgen met de Belastingdienst.

Uiteraard kun je het beste even contact opnemen met een boekhouder. Ik ben immers geen belastingadviseur, maar iemand die gewoon thuis geld verdient via het internet.

Ik heb mijn boekhouding dan ook uitbesteed voor een paar tientjes per maand, zodat dit mij geen hoofdpijn oplevert. Natuurlijk kun je ook altijd even bellen naar de Belastingtelefoon via 0800-0543. De situatie kan immers verschillen per persoon.

Echter weet ik wel een beetje hoe het zit met het betalen van belastingen. In dit artikel ga ik je dan ook meer vertellen over geld verdienen via het internet en het betalen van belasting.

Belasting betalen afhankelijk van de verdienmethode

Om de vraag te beantwoorden of je belasting moet betalen, zal je eerst moeten weten met welk verdienmodel je aan de slag gaat. Er zijn namelijk verschillende manieren om geld te verdienen via het internet en de regels met betrekking tot het betalen van belasting kunnen hierin verschillen.

Je kunt bijvoorbeeld een handel starten op Marktplaats, een dropshipper worden of een affiliate marketeer worden. Hieronder vertel ik je er iets meer over. Onthoud echter dat dit geen advies is en je het beste contact op kunt nemen met een boekhouder.

Geld verdienen met Marktplaats en belasting

Als je af en toe wat oude spullen verkoopt op Marktplaats hoef je daarover geen belasting te betalen. Denk bijvoorbeeld aan wat oude spullen die je bent tegengekomen tijdens het opruimen van je kast, die je toch niet meer gebruikt.

Merk je echter dat er veel vraag is op Marktplaats naar een productcategorie en ga je speciaal producten inkopen met als doel winst te maken op Marktplaats? Dan moet je wel belasting betalen. Je neemt dan namelijk deel aan het economische verkeer.

Als jij een Marktplaats handeltje hebt, dien je de winst ervan op te geven bij het kopje ‘inkomsten uit overig werk’.

Verdien je duizenden euro’s per jaar met Marktplaats? Dan ziet de Belastingdienst jou mogelijk als ondernemer en moet je een bedrijf oprichtten. Vraag dit altijd na bij de Belastingdienst.

Geld verdienen met dropshipping en belasting

Bij dropshipping verkoop je producten zonder deze zelf op voorraad te hebben. Jij wordt echter dus wel gezien als product eigenaar. Dit betekent dat je je bedrijf moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel en belasting moet gaan betalen.

Elk kwartaal doe je aangifte omzetbelasting. Je moet dan de verkregen en betaalde BTW verrekenen en opgeven bij de Belastingdienst. Ook geef je je winst op bij de jaarlijkse inkomstenbelasting. Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer geef je dit op bij het kopje ‘winst uit onderneming’.

Bereken hier je BTW

Geld verdienen met affiliate marketing en belasting

In het geval van affiliate marketing verkoop je geen eigen producten of diensten, maar promoot je andermans producten. Dit betekent dat je zelf geen facturen hoeft te maken of eigen producten hoeft te verzenden.

Aangezien je geen eigen producten hebt, is het (volgens mij) niet nodig een bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt je dan ook gewoon aanmelden als particulier op de affiliate netwerken.

Uiteraard moet je wel de inkomsten opgeven bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.

Moet je per se belasting betalen als je geld gaat verdienen via het internet?

Tot een bepaald bedrag (volgens mij enkele duizenden euro’s) aan bijverdiensten hoef je geen belasting te betalen. Dankzij de algemene heffingskorting en arbeidskorting hoef je namelijk geen belasting te betalen over een inkomen van minder dan 8500,- euro per jaar.

Je zou dus met affiliate marketing kunnen beginnen, geld gaan bijverdienen en als het erg lucratief wordt, een officieel bedrijf opstarten.

Het hebben van een bedrijf kan belastingvoordelen opleveren. Zo kunnen ZZP’ers gebruik maken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, bedrijfskosten en de MKB-winstvrijstelling. ZZP’ers hoeven uiteindelijk 0,- euro aan belasting te betalen als zij ongeveer 30.000,- euro per jaar verdienen.

Ga je eigen producten verkopen, zoals bij dropshipping? Dan zal je het direct allemaal moeten opgeven en een boekhouding moeten bijhouden.

Je zult in ieder geval altijd het geld wat je verdient via internet moeten opgeven bij de Belastingdienst.

Het beste kun je een boekhouder in dienst nemen, zodat je administratie en belastingaangiftes gewoon kloppen, gebruik kunt maken van alle belastingkortingen en je geen risico loopt op hoge boetes van de Belastingdienst. Dit scheelt je een hoop hoofdpijn en jij kunt je gewoon blijven focussen op de dingen waar je goed in bent.

affiliate marketing revolutie cursus

Wil jij geld verdienen op internet dankzij de Affiliate Marketing Revolutie?

Affiliate marketing is één van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen op het internet en daarom heeft Jacko een gratis te volgen training opgezet waar je hier mee kunt beginnen!

Ja! Ik wil geld verdienen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *