Wanneer ben je miljonair?

Wanneer ben je miljonair

Je kan worden beschouwd als een miljonair wanneer je beschikt over een netto vermogen van minimaal 1.000.000,- euro.

Dit was het eenvoudige antwoord op de vraag wanneer je als miljonair kan worden gezien. Toch gaan hier verschillende gedachtegangen over rond. Wanneer je de straat op gaat en aan 10 personen naar de definitie van miljonair vraagt, dan komen hier hoogstwaarschijnlijk 10 verschillende definities uit.

Voor de bekendste theorie voor het bepalen van miljonairschap maakt het niet uit waaruit jouw €1 miljoen euro bestaat. Iemand kan dus ook worden gezien als miljonair wanneer hij of zij een afgelost huis bezit van 750.000,- euro, een auto van 100.000,- euro, investeringen van 50.000,- euro, een spaarrekening van 50.000,- euro en overige bezittingen met een waarde van 50.000,- euro, mits er geen sprake is van schulden.

Definitie van miljonair zijn en voorbeelden

De definitie van “miljonair” kan worden omschreven als: een persoon of een getrouwd stel met een vermogen van meer dan €1 miljoen euro. In Nederland hebben ongeveer 280.000 huishoudens een gezamenlijk vermogen van minstens €1 miljoen euro, wat betekent dat er ook zo’n 280.000 Nederlanders miljonair zijn.

Mochten jouw activa en bezittingen een totale waarde hebben van 1.300.000,- euro (€1,3 miljoen) en je totale kosten of schulden uitkomen op 250.000,- euro, dan ben je alsnog een miljonair. Wanneer je schulden 350.000,- euro bedragen, dan ben je geen miljonair. Om te bepalen of iemand miljonair is, wordt dan ook gekeken naar het totale vermogen minus de schulden.

Voor deze theorie van miljonair zijn maakt het niet uit of je de waarde van je activa en bezittingen nu direct kunt uitcashen en kunt gebruiken om uit te geven. Echter, kosten moeten wel altijd worden afgetrokken van het totale vermogen. Iemand met €1,3 miljoen aan activa die 400.000,- euro verschuldigd is aan schulden, hypotheek, studieleningen, een creditcardschulden, autoleningen en belastingen, is dus geen miljonair.

Om te definiëren of iemand een miljonair is, kun je dan ook kijken wat de waarde is van zijn of haar bezittingen minus zijn of haar schulden.

Hoe is het woord ‘miljonair’ tot stand gekomen?

De term ‘miljonair’ komt uit Frankrijk. Oorspronkelijk gebruikten de Fransen het woord voor het beschrijven van mensen die rijk werden door te investeren in de moderne tijd. In de 18e eeuw betekende het miljonair zijn dan ook dat je een “wonderbaarlijke” hoeveelheid rijkdom had vergaard.

Verschillende theorieën over wanneer je een miljonair bent

Eigenlijk zijn er verschillende theorieën over de vraag wanneer je een miljonair bent. De gebruikelijke manier om te bepalen of iemand miljonair is, is door een berekening te maken van bezittingen minus schulden.

Echter, volgens anderen mag de waarde van een huis, auto en andere persoonlijke bezittingen niet worden meegenomen in de berekening. Zij vinden dat iemand pas een miljonair is, wanneer diegene 1.000.000,- euro bezit, dat ook direct kan worden uitgegeven. Denk bijvoorbeeld aan chartaal geld, giraal geld en investeringen in crypto, aandelen en beleggingsfondsen wat een directe waarde heeft en direct kan worden uitgegeven.

Dit komt, omdat iemand met antieke spullen of een afgelost huis de waarde hiervan moeilijk dezelfde dag nog in zijn of haar handen kan krijgen. Daarnaast speculeren de prijzen erg en is het dus moeilijk een waarde te koppelen aan dergelijke zaken. Volgens enkele van de rijkste personen in de wereld kan het kopen van een huis met een hypotheek dan ook niet worden beschouwd als een investering, in tegenstelling tot hoe de middenklasse over deze kwestie denkt.

Er wordt in ieder geval nooit bepaald of iemand miljonair is door te kijken naar salaris.

Lees ook eens: “crypto miljonair worden

Het leven van een miljonair

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld bij mensen die op papier gezien miljonair zijn. Als we kijken naar het leven van een miljonair die ongeveer 1.000.000,- euro bezit, dan ziet deze er vaak ongeveer als volgt uit:

  • Miljonairs kiezen niet voor luxueuze auto’s
  • Miljonairs hebben de hypotheek van hun huis afgelost en wonen in normale woonwijken
  • Miljonairs letten op hun uitgaven, maken boodschappenlijstjes en profiteren ook graag van kortingen
  • Miljonairs geven minder geld uit aan kleding dan de arme
  • Miljonairs geven minder dan 300,- euro per maand uit aan restaurants
  • Miljonairs investeren, sparen, zoeken naar manieren om extra geld te verdienen en vermijden het aangaan van schulden

Hoewel deze zaken natuurlijk verschillen per miljonair, weet je nu waarschijnlijk dat de levensstijl van een miljonair anders blijkt te zijn dan dat veel mensen verwachten.

Zelf miljonair of zelfs multimiljonair worden?

Een miljonair beschikt over een netto vermogen van één miljoen euro. Een multimiljonair heeft meerdere miljoenen. Om precies te zijn heeft een multimiljonair een vermogen van minimaal twee miljoen euro.

In het artikel “wanneer ben je multimiljonair” leg ik exact uit wanneer je een multimiljonair bent en waarom je over veel meer geld dan één miljoen euro moet beschikken om als een echte miljonair te kunnen leven.

Immers, het miljonair zijn op papier betekent niet dat je ook daadwerkelijk het droomleven van een miljonair gaat leven. Verward een miljonair nooit met een miljardair, die het wel kan veroorloven super cars, privé jets en jachten aan te schaffen.

Bovendien leg ik in het artikel uit hoe je een methode kunt gebruiken om zelf mogelijk miljonair of zelfs multimiljonair te worden. Besef dat het een foutieve gedachte is van de arme mensen dat alle rijken hun geld hebben geërfd of via loterijen hebben gewonnen. Dit geldt slechts voor een klein gedeelte van de miljonairs. De meeste miljonairs hebben hun vermogen van 1.000.000,- euro dan ook vergaard dankzij een goed idee of discipline.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *